Ειδήσεις
«ReThinking Koινωνικές Συγκρούσεις» – Θεματική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση με τίτλο «ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις», από 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Η νέα έκθεση εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους μέσω των διενέξεων, των αντιπαραθέσεων, του ταξισμού και του ανταγωνισμού, των απεργιών και των εργασιακών συγκρούσεων, της πάλης των τάξεων και των επαναστάσεων, του πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.
Οι συγκρούσεις εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς της κοινωνίας: μπορούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Αντιστρόφως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και να απελευθερώσουν τέτοια καταστροφική ορμή που να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται από αυτές.
Στην εποχή μας βιώνουμε πολλές μορφές κρίσεων καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Οι συγκρούσεις αποτελούν φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια. Αυτό αναδεικνύει η έκθεση «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» μέσω αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν συγκρούσεις σε διαφορετικές εποχές και τόπους, δίνοντας χώρο να εκφραστούν διαφορετικές οπτικές.
Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα των συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια πυξίδα με πώμα (760-750 πΧ), την ξυλογραφία «Η οργή των κερασιών 1920» (1955) και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία «CIPRO» (1570) των τριών μουσείων αντίστοιχα. Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Συγκρούσεις» που οδηγεί τον επισκέπτη σε τρία επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. Τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μέσα από ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις συγκρούσεις.
Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Παράλληλες Δράσεις
* Στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα. Αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.
* Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής, παρουσιάζεται το έργο της Ιρανής Shirin Neshat με τίτλο: Stories of Martyrdom (1994). Το έργο Stories of Martyrdom είναι μέρος της διάσημης φωτογραφικής της σειράς «Women of Allah» που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1993 και 1997, μέσω της οποίας η Neshat εξερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας διάστασης στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1978-1979.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking», με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί. Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, ταξιδεύει στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων. Η τρίτη και τελευταία έκθεση με τίτλο «ReThinking Τέχνη & Τεχνικές»» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 29 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2023.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις5 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις4 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Κεντρικό Θέμα3 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο