Connect with us

Ειδήσεις

Tα παρασκήνια της δημοπρασίας-θρίλερ και οι 4 «νέοι» καναλάρχες!

Published

on

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που διεξαγόταν από χθες, Τρίτη το πρωί, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

 

Οι κύριοι Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης, είναι οι 4 νικητές του διαγωνισμού-μαμούθ που κράτησε σχεδόν 70 ώρες. Οι προσφορές των “νικητών” ήταν:

1. Σκάι με ποσό 43, 6 εκατ. ευρώ
2. Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ
3. Ant1 έναντι 75,9 εκατ. ευρώ
4. Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης έναντι ποσού 73,9 εκατ. ευρώ

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, κ.Κρέτσος, προσθέτοντας ότι το συνολικό τίμημα έφτασε στα 246 εκατομμύρια.

Ωστόσο, εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πώς δόθηκε η μάχη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους είναι ο χρόνος και οι γύροι που χρειάσθηκαν για κάθε άδεια. Η δραματικότερη διαδικασία φαίνεται πως ήταν στην τέταρτη άδεια που χρειάσθηκαν 117 γύροι, όμως το υψηλότερο τίμημα δόθηκε για την τρίτη άδεια.

Πολύωρες (περίπου 20 ώρες) ήταν οι διαδικασίες για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια.
Επισημαίνεται ότι για όλες τις άδειες χρειάσθηκε να υπάρξει και ο δεύτερο γύρος με τις δύο έγγραφες προσφορές ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Οι άδειες δόθηκαν ως εξής:

-πρώτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.

-δεύτερη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.

-τρίτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.

-τέταρτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Οι επιλαχόντες

Σαββίδης και Κοντομηνάς έδωσαν τις υψηλότερες προσφορές (πάνω από 60 εκατ. ευρώ) από τους επιλαχόντες, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη έδωσε χαμηλότερα ποσά – κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Από τον πίνακα με τους 4 επιλαχόντες προκύπτει ότι:

-πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την DIMERA MEDIA. Έδωσε 61.500.000 ευρώ.
-δεύτερος επιλαχών ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση. Έδωσε 61.000.000 ευρώ.
-τρίτος επιλαχών ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος (κυπριακή εταιρεία συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 18.000.000 ευρώ.
-τέταρτος επιλαχών η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (STAR, του ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 13.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία η επιτροπή ξεκίνησε με 3 εκατομμύρια και σε κάθε γύρο το ποσό ανέβαινε κατά 500.000. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είτε συνέχιζαν ή αποχωρούσαν. Με κάθε γύρο, με κάθε «χτύπημα», ανέβαινε και το ποσό για κάθε άδεια.

Για χιτσκοκική διαδικασία, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Τα προφίλ των 4 «νέων» καναλαρχών

Βαγγέλης Μαρινάκης

Γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 30 Ιουλίου 1967. Είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, και της Ειρήνης Καρακατσάνη. Μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση ενώ συμμετείχε και στην χρηματοδότηση του Ολυμπιακού.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP). Aπό το Μάρτιο του 2010 Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.[Πέραν και άλλων στη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate.

Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd’s List “Power 100” σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση.

Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό.

Χρήστος Καλογρίτσας

Ο κατασκευαστής, είναι γνωστός και ως ο «εργολάβος της Αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγω της στενής του σχέσης με το ΚΚΕ και γενικότερα την κοινοβουλευτική Αριστερά, έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Τύπο.

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986. Φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχή ενώ δεν έχει αποκρυβεί ότι είναι κουμπάρος και με τον Π. Καμμένο και με τον Χρ. Σπίρτζη.

Η εφημερίδα “Πρώτη” εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990.

Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς και κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο. Παράλληλα η εταιρία του συμμετέχει σε μια συγχώνευση εταιριών, μεταξύ των οποίων και η εταιρία “Τοξότης” που τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Η εταιρία Τοξότης εν συνεχεία εξαγοράζει μια άλλη κατασκευαστική εταιρία, την Μέδουσα με τον κόσμο των κατασκευών να γνωρίζει πως αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρίας Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, απ’ όταν αυτός αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα.

Γιάννης Αλαφούζος

Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της Καθημερινής Αριστείδη Αλαφούζου. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΙ που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο, τον Σκάι 103, τον Μελωδία και τον Σπορ ΦΜ 94,6.

To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.

Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου.

Αιτία του μέτρου ήταν το γεγονός ότι όταν ο ιδιοκτήτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταρχάς ποσά λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Η υπόθεση Αλαφούζου εντάσσεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που αφορά στα 65 CD με στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την περίοδο από το 2000 ως το 2012.

Θοδωρής Κυριακού

Είναι γιος του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού ο οποίος ήταν από τους πρώτους καναλάρχες που πήραν άδεια και λειτουργεί εδώ και χρόνια ο ΑΝΤ1. Σήμερα ο Ομιλος ΑΝΤ1 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 12 διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 2.500.

Ο Μίνωας Κυριακού γεννήθηκε το 1942, είναι Έλληνας εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας από την Αθήνα. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009).

Γόνος οικογένειας εφοπλιστών με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση να ιδρύεται το 1852. Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία (17 ετών) και σε ηλικία 23 ετών (1965) ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Το 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil Internationalκαι την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των media και της τηλεόρασης με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα. Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάζεται η τηλεόραση του ΑΝΤ1 η οποία ως σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της τηλεόρασης. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ