Connect with us

Ειδήσεις

Θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων το φάρμακο του Ιερώνυμου

Published

on

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, σύμφωνα με σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν. Ωστόσο, η είδηση της νοσηλείας του για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 από τη οποία έχει ασθενήσει, έγινε αφορμή για νέες «θεωρίες συνωμοσίας» περί προνομιακής μεταχείρισης του.

Με κατηγορηματικό τρόπο, τόσο η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται ο Μακαριώτατος όσο και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής ξεκαθαρίζουν ότι λαμβάνει τη θεραπευτική αγωγή που ενδείκνυται για την ορθή διαχείριση της νόσου, όπως όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς με COVID-19.

Ήπια νόσηση

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη στον «Ευαγγελισμό» με ήπια συμπτώματα COVID-19 το πρωί της περασμένης Πέμπτης και αφού είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό τρεις ημέρες νωρίτερα. Δεδομένου ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και υπέρταση, η εκδήλωση πυρετού (37,7) κατέστησε αναγκαία την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης δεδομένης και της ηλικίας του. Ο Μακαριώτατος είναι 82 ετών.

Παρά το γεγονός ότι είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται αύριο, Πέμπτη, να λάβει εξιτήριο, μια ανάρτηση στο Twitter του πρώην βουλευτή κ. Πάνου Καμμένου που «φωτογράφιζε» τον Αρχιεπίσκοπο ως έχοντα λάβει ειδική αγωγή από την Αμερική προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του «Ευαγγελισμού» όσο και της Αρχιεπισκοπής.

Έλαβε την ενδεδειγμένη θεραπεία

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να ήρθε από την Αμερική» και πρόσθεσε ότι, «τα θεραπευτικά μέσα που ακολουθούν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, ακολουθήθηκαν και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Και ευτυχώς ο ένας ήδη πήγε στο σπίτι του και ελπίζω ότι πολύ σύντομα και ο άλλος θα καταφέρει να εξέλθει».

Με τη σειρά του ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, αναφερόμενος στην παραφιλολογία γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο ιατρικό θέμα, όπως η θεραπευτική αγωγή ενός ασθενούς, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν μιλάμε για τέτοια πράγματα, θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό είναι οι θεράποντες ιατροί».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ζήτημα απασχόλησε και την κυβέρνηση, με την ιατρική ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τη νοσοκομειακή φροντίδα του Μακαριωτάτου να διαβεβαιώνει το κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν ετέθη ποτέ ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισής του.

Εξάλλου, όπως και ο ίδιος ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Χάρης Κονιδάρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το αυτό ιστορικό. Και στην περίπτωσή του, δηλαδή, εφαρμόσθηκαν και εφαρμόζονται τα αυτά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για κάθε νοσούντα από COVID-19, ο οποίος ανήκει στην αυτή κατηγορία ασθενών».

Και ξεκαθάρισε πως «ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δεχόταν ποτέ να τύχει “εξειδικευμένης” ή “προνομιακής” μεταχείρισης, τόσο λόγω της ιδιότητάς του όσο, κυρίως, λόγω του χαρακτήρα του».

Η θεραπευτική αγωγή που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Μακαριώτατος, όπως προαναφέρθηκε, από τη διαπίστωση ότι είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία και γι’ αυτό αρχικά επιλέχθηκε η κατ’ οίκον νοσηλεία του. Η εμφάνιση πυρετού, συνάρτηση της ηλικίας του και των υποκείμενων νοσημάτων (σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση) ώθησαν την ιατρική ομάδα να κρίνει σκόπιμη την εισαγωγή στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον Αρχιεπίσκοπο το θεραπευτικό πρωτόκολλο για την ήπια νόσηση που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει περιλαμβάνει επαρκή ενυδάτωση, χορήγηση αντιπυρετικών, αντιπηκτικών, αντιμικροβιακών και αντιβιοτικών παραγόντων.

Επιπροσθέτως, του χορηγήθηκε πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες και έτσι ο Μακαριώτατος συγκαταλέγεται μεταξύ των 70 και πλέον ασθενών στη χώρα μας που έχουν λάβει αυτή τη μορφή Ανοσοθεραπείας. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε ως προφυλακτικό είτε ως θεραπευτικό μέσο, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε μεγάλες επιδημίες, όπως κατά της ιλαράς, της ευλογιάς, του ιού Έμπολα και της πολιομυελίτιδας.

Το πλάσμα αίματος (πλούσιο σε αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού) θεωρήθηκε από την αρχή της πανδημίας ως κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και του SARS-CoV-2. Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου σε έξι νοσοκομεία, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο, εξετάζεται η θεραπευτική αυτή προσέγγιση και η επιτυχία της στη διαχείριση της νόσου COVID-19. Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το πλάσμα αίματος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη της λοίμωξης. Η χορήγηση της Ανοσοθεραπείας αποδίδει, ωστόσο, όταν λάβει χώρα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπως δηλαδή στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ