Connect with us

Εκλογές 2012

Δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία των θεσμών

Published

on

Η πολιτική θα αποκτήσει και πάλι

την εμπιστοσύνη των πολιτών”

Για τα θέματα της πολιτικής, των θεσμών και της ασφάλειας μίλησε την Πέμπτη στο Ζάππειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας τουκ. Σαμαρά:

Πανεπιστημιακό Άσυλο
“Μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν τολμούσε να μιλήσει για την κατάργηση του λεγόμενου Πανεπιστημιακού ασύλου. Που είχε καταντήσει, από δεκαετίες, αποκρουστικό άσυλο παρανομίας. Ενώ τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με τη στήριξη και πολλών από το ΠΑΣΟΚ, όποιον τολμούσε, έστω και ιδιωτικά, να θίξει το άσυλο, τον κατακεραύνωναν ως «ακραίο» και «επικίνδυνο»…
Τώρα το άσυλο έχει πια καταργηθεί νομικά. Στην πράξη βέβαια, δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Αυτό θα συμβεί μετά την 7η Μαΐου. Όμως χωρίς άλλο, τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει πολύ.
Εμείς τολμήσαμε να το θέσουμε ανοικτά και καθαρά. Και τότε φάνηκε ότι ο λαός το ήθελε. Και ότι η ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς, που το προστάτευε ως τώρα, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος”.

Λαθρομετανάστευση
“Μέχρι πριν ένα χρόνο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμούσε να μιλήσει για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με τη στήριξη πολλών από το ΠΑΣΟΚ, είχαν απαγορεύσει ακόμα και τη λέξη!    Κι όποιον τολμούσε να θέσει το θέμα, τον στιγμάτιζαν επίσης ως «ακραίο» και «επικίνδυνο»…
Πριν ένα χρόνο περίπου το ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασία ακτιβιστών της Αριστεράς, δημιούργησαν το επεισόδιο της Υπατείας. Όπου εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν με την άδεια των αρχών, κατέλαβαν Πανεπιστημιακό χώρο, κι ύστερα… «διαπραγματεύθηκαν» τα αιτήματά τους, που ήταν το εξής ένα: η νομιμοποίησή τους στην Ελλάδα!
Ξέρετε έστω κι ένα κράτος στον κόσμο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;
 Κι όμως εδώ έγινε! Και τώρα ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας. Ειλικρινής μεταμέλεια; Προεκλογικό πυροτέχνημα, ώστε να ξεχάσει ο κόσμος τις ευθύνες του κόμματός αυτού για την Υπατεία κι όλα όσα προηγήθηκαν; Μάλλον σκέτη υποκρισία! Γιατί το ίδιο κόμμα, πριν ένα χρόνο ακόμα, έφερε το Νόμο Ραγκούση για την Ιθαγένεια, που καθιστά την Ελλάδα «μαγνήτη» για την προσέλκυση παράνομων μεταναστών. Και τον νόμο αυτό τον διατηρεί ακόμα. Εμείς θα τον καταργήσουμε αμέσως”!

Ασφάλεια
“Μέχρι πριν λίγο καιρό, το θέμα της Ασφάλειας – κι όχι μόνο από τους λαθρομετανάστες – θεωρούνταν από κάποιους της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, και από κάποια Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ακόμα, «δεξιά ατζέντα»!
Κι όποιον τολμούσε να ζητήσει να αλλάξει το νομικό και δικονομικό πλαίσιο αστυνόμευσης τον στιγμάτιζαν αμέσως ως «ακραίο»!
Τώρα δεν τολμούν πια να πουν τέτοια πράγματα. Ξέρουν ότι η κοινωνία βράζει. Στις γειτονιές βασιλεύει ο τρόμος. Όλη η Ελλάδα νιώθει το φόβο.
Και οι Έλληνες είναι ελεύθεροι άνθρωποι, είναι περήφανοι άνθρωποι. Δεν θέλουν και δεν αντέχουν να ζουν με φόβο.
Τώρα συνειδητοποιούν όλοι πως, όχι, δεν υπάρχουν «αριστερές» και «δεξιές» ανάγκες. Δεν υπάρχουν «αριστερές» και δεξιές «προτεραιότητες». Υπάρχουν οι ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων. Υπάρχουν οι προτεραιότητες της κοινωνίας. Κι όποιος δεν τις βλέπει, το πληρώνει ακριβά…
Το έγκλημα δεν πλήττει μόνο τους δεξιούς ή του κεντροδεξιούς. Τους πλήττει όλους! Κι όποιος απαγόρευε να μιλάμε γι’ αυτά, ήδη ήλθε η ώρα να λογοδοτήσει στην κοινωνία.
Εμείς μιλήσαμε γι’ αυτά! Μιλήσαμε για τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης. Μιλήσαμε για τη μάστιγα της εγκληματικότητας. Μιλήσαμε για το αίσχος του λεγόμενου Πανεπιστημιακού ασύλου.
Δεν μιλήσαμε όπως θα μίλαγε ένα μικρό κόμμα, με την άνεση να πει και μια κουβέντα παραπάνω, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κληθεί να εφαρμόσει όσα λέει…
Μιλήσαμε με την ευθύνη ενός κόμματος που, ό,τι λέει σήμερα, θα πρέπει να το κάνει αύριο. Και μιλήσαμε έξω από τα δόντια…
Ξαφνικά τι έγινε;
Τα βάλαμε στην ατζέντα της κοινωνίας. Τα βάλαμε στην ατζέντα των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης. Το ΠΑΣΟΚ που ως τότε σέρνονταν πίσω από τις εμμονές της Αριστεράς, άρχισε να ταλαντεύεται. Και η Αριστερά που μέχρι τότε χάλαγε τον κόσμο, περιορίστηκε να σιωπά. Η απλώς να μουρμουρίζει…
Βγήκαμε και καταγγείλαμε την «επαναστατική γυμναστική» που κάνουν κάθε μέρα λίγες δεκάδες κομματικοί «στρατιώτες», παραλύοντας την οικονομική ζωή της πόλης.
Βγήκαμε και καταγγείλαμε απερίφραστα το πλήγμα κατά του τουρισμού από κομματικούς στρατούς που καταλαμβάνουν κάθε τόσο τα λιμάνια και ακινητοποιούν τα πλοία. Πνίγουν την οικονομία των νησιών. Πλήττουν τον τουρισμό. Καταστρέφουν την μόνη βιομηχανία που μπορεί να μας βγάλει από τα δύσκολα αυτή τη στιγμή…
Αυτά τα καμώματα, που δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο – και που εδώ στην Ελλάδα είναι πια ομαδική αυτοκτονία – θα σταματήσουν!
Σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές. Αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς. Η ασυδοσία των λίγων διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο από την Οικονομία. Και σπρώχνουν στην απελπισία την Κοινωνία. Αυτό θα σταματήσει!
Και στην Ελλάδα θα ισχύσουν όσα ισχύουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Και σε ό,τι αφορά τις πορείες και σε ό,τι αφορά τις απεργίες…”

“Θα βγάλω τις κουκούλες”
“Είπα καθαρά ότι θα βγάλω τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους.  Τέρμα κι αυτή η ντροπή!
Καμία δημοκρατική πολιτεία δεν ανέχεται να καίνε τις πόλεις της «γνωστοί –  άγνωστοί» κουκουλοφόροι. Και ποτέ να μιαν πιάνονται! Ή όταν πιάνονται να μην καταδικάζονται. Και να κυκλοφορούν πάλι ελεύθεροι, να κάνουν τα ίδια.
Αυτό θα τελειώσει! Οι Έλληνες έχουμε πρόσωπο.
Όσοι διαδήλωναν στην κατοχή το έκαναν με ακάλυπτο πρόσωπο. Αυτοί ήταν αγωνιστές. Και κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους…
Όσοι διαδήλωναν κατά της δικτατορίας το έκαναν με ακάλυπτο πρόσωπο. Κι αυτοί ήταν αγωνιστές. Κι αυτοί διέτρεχαν κινδύνους…
Σήμερα, σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας, κάποιοι διαδηλώνουν με κουκούλες! Αυτοί δεν κινδυνεύουν το παραμικρό. Εκ τους ασφαλούς καίνε τις πόλεις μας, καίνε τις περιουσίες απλών μικρομεσαίων, ρημάζουν τις ζωές τους, κλείνουν μαγαζιά και στέλνουν κόσμο στην ανεργία. Αυτά τελείωσαν!”
    
 
“Ατιμωρησία τέλος”
Τώρα έρχομαι στη Δικαιοσύνη:     Πρώτο θέμα, να λήγουν οι υποθέσεις γρήγορα. Παντού αλλού κρίνονται μέσα στο χρόνο, ενώ τελεσιδικούν – και στους τρείς βαθμούς – το πολύ σε δύο χρόνια. Εδώ χρονίζουν για πάντα…    Αυτό θα αλλάξει. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επισπευσθεί η απονομή δικαιοσύνης. Πρώτον, γιατί αυτό δίνει ασφάλεια στον Πολίτη. Δεύτερον, γιατί όσο οι υποθέσεις δεν καταλήγουν, τόσο ενθαρρύνονται οι παράνομοι να παρανομούν. Η καθυστέρηση οδηγεί στην ατιμωρησία.
Ανάμεσα στα μέτρα για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης που θα υιοθετήσουμε αμέσως, είναι να τελειώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενοποιηθούν τα δικαστήρια και να τριπλασιαστεί το παράβολο, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι διακατέχονται από δικομανία.
Θα ενθαρρύνονται επίσης οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Θα επανεξεταστούν, ακόμα, όλες οι «παραγραφές». Σε μερικές περιπτώσεις εγκλήματα παραγράφονται πολύ σύντομα. Πράγμα που οδηγεί κι αυτό σε ατιμωρησία.
Γενική μας κατεύθυνση, ατιμωρησία τέλος. Καθυστερήσεις τέλος.     Πέρα από τις αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης, όμως, υπάρχει και το αίσθημα δικαίου.
Θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο για την ασυλία βουλευτών και για την ΜΗ ευθύνη υπουργών.  Ό,τι μπορεί, θα γίνει άμεσα. Κι ό,τι χρειάζεται συνταγματική αλλαγή, έχει ήδη μπει στο Σχέδιό μας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Γενική κατεύθυνση: κανείς δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Ιδιαίτερα όσοι κυβερνούν δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Όποιος θεσπίζει νόμους για τους άλλους, αλλά εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης. Είναι τύραννος!
Και η Ελλάδα δεν είναι τυραννία. Είναι δημοκρατία.
Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ασυλία των βουλευτών και την υπερβολική προστασία των υπουργών. Ισχύει και για τα προνόμιά τους. Τέρμα οι κουστωδίες με τις μαύρες λιμουζίνες. Εκλέγομαι στη Βουλή από το 1977. Τότε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν υπήρχαν τέτοια προνόμια. Και η δημοκρατία λειτουργούσε.
Θα αποκτήσει η Πολιτική ξανά την εμπιστοσύνη του λαού…
Για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, από το 1974. Πόσα χρήματα είχαν πριν μπουν στην πολιτική και πόσα όταν έφυγαν. Η έρευνα θα γίνει από ειδικό σώμα δικαστικών λειτουργών. Για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης. Η νέα Μεταπολίτευση θα αρχίσει κλείνοντας τους λογαριασμούς της με την παλιά”.
    

Παιδεία
“Για την Παιδεία μια κρίσιμη παρατήρηση: Παιδεία δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα: Πως περνάνε τα παιδιά μας από τα Λύκεια στα Πανεπιστήμια.
Η Παιδεία αρχίζει από το Δημοτικό. Μην πω από το νηπιαγωγείο…
Κι εδώ χρειάζεται να τα ξαναδούμε όλα. Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας. Και πώς το διδάσκουμε.
Η Παιδεία δεν είναι μόνο τεχνική μετάδοσης γνώσεων. Είναι και παιδαγωγική. Η υψίστη τέχνη. Ο δάσκαλος δεν αρκεί να ξέρει μόνο το αντικείμενό του. Ούτε αρκεί να ξέρει πώς να το μεταδώσει. Πρέπει να είναι και παιδαγωγός.
Θα ξανακάνουμε το δάσκαλο παιδαγωγό. Πολλοί είναι και αξίζουν συγχαρητήρια. Αλλά το σύστημα δεν τους ενθαρρύνει, συχνά τους τιμωρεί. Αυτό θα το αλλάξουμε…
Τα σχολικά βιβλία συχνά είναι «λυσάρια» απαντήσεων σε μελλοντικές εξετάσεις. Δεν έχουν «παιδαγωγικό αφήγημα». Δεν έχουν αναλυτική δομή. Δεν καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Εξασκούν την ικανότητα αποστήθισης.
Δεν παράγουν Γνώση. Μεταδίδουν κωδικοποιημένη πληροφορία.
Η Γνώση στηρίζεται στο νόημα. Η πληροφορία όχι. Και Παιδεία χωρίς σκέψη και χωρίς νόημα είναι ανάπηρη.
Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας γνωρίζουν σήμερα χειρότερα ελληνικά από τους γονείς τους. Δεν είναι τυχαίο που δυσκολεύονται να διαβάσουν Παπαδιαμάντη. Και μερικά δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Παπαδιαμάντης.
Το πώς διδάσκεται η εθνική γλώσσα, το πώς διδάσκεται η ευκλείδεια Γεωμετρία, το πώς διδάσκεται η Ιστορία ενός λαού, έχουν άμεση σχέση με το πόσο σταθερή θα είναι η Δημοκρατία και πόσο ισχυρή θα είναι η Ανάπτυξη σε μια γενιά από τώρα…”

Πανεπιστήμια-εκκλησίες
“Σ’ ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, πέρα από την κατάργηση του ασύλου που ήδη ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή, θα επανεξετάσουμε πλευρές του νόμου 4009 που είναι ίσως ανεφάρμοστες. Στόχος μας είναι να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Κατεύθυνσή μας, είναι να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά να υπάρχει και η αυτονόητη εποπτεία του κράτους.  
Ακόμα η έμφαση πρέπει να δίνεται όλο και περισσότερο στην έρευνα. Γιατί δεν υπάρχει σύγχρονη εκπαίδευση χωρίς έρευνα. Και γιατί δεν υπάρχει εθνική ανάπτυξη χωρίς έρευνα. Δεν μπορεί, όποια πέτρα για αν σηκώσεις στο εξωτερικό να βρίσκεις επιτυχημένους Έλληνες ερευνητές και στην Ελλάδα η έρευνα να καρκινοβατεί. Αυτό θα σταματήσει!
Και κάτι για την Εκκλησία στο σημείο αυτό: Θα σεβαστούμε το θεσμό της και το έργο της. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της Πολιτιστικής και της Ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση.
Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν.
Η Πολιτεία δεν θα ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην Πολιτική. Αλλά η πνευματική παράδοση αναγνωρίζεται συνταγματικά, είναι δυνατή και θα παραμείνει δυνατή. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή. Στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν. Ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει. Της αξίζει ο σεβασμός.
Εκείνο που είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε είναι υπέρ της Εκκλησίας, όχι εναντίον της: Όπως θα αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία. Ώστε να αποκτήσει πόρους και να διευρύνει το κοινωνικό και πνευματικό έργο της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη.
Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα”.  
 
Για την Υγεία:
“Θα τα αλλάξουμε όλα! Αλλά με Σχέδιο. Αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι σωστές, πολύ συχνά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Σωστή η διάκριση Συνταξιοδοτικής ασφάλισης από την Περίθαλψη υγείας. Σωστή και η ενοποίηση των κλάδων υγείας σε ένα ενιαίο φορέα. Σωστή και η ενοποίηση των ταμείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο ηλεκτρονικός έλεγχος στοιχείων που αποκάλυψε συντάξεις-μαϊμούδες σε… πεθαμένους και επιδόματα αναπηρίας σε υγιείς.
Όλα αυτά είναι τομές που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και ξεσήκωναν τον κόσμο. Όπως έγινε με την ενοποίηση των ταμείων. Και συνεχίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και με τη Νέα Δημοκρατία να τα ψηφίζει και να τα στηρίζει. Αυτή είναι η διαφορά της υπευθυνότητας που δείξαμε εμείς, από το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.
Όμως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε πολλά βήματα πιο πέρα. Γιατί στο κέντρο κάθε συστήματος υγείας υπάρχει ο γιατρός και ο ασθενής…
Και πάλι δεν χρειάζεται να τα ανακαλύψουμε όλα από την αρχή: υπάρχουν δοκιμασμένες και επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το πρώτο πράγμα που δίνουμε έμφαση είναι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας κάθε πολίτη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του, που θα διαβάζεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό που τον εξετάζει κάθε φορά.
Δεύτερο, η λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα «φιλτράρει» τα περιστατικά, θα αντιμετωπίζει επί τόπου αυτά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα στέλνει στα νοσοκομεία, μόνο αυτά που πραγματικά το χρειάζονται.
Έτσι θα μπορέσουν και τα δημόσια Νοσοκομεία να συγχωνευτούν – αλλά με σύγχρονα κριτήρια – και να αποσυμφορηθούν ώστε να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Προσφέροντας πολύ καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό με πολύ μικρότερο κόστος.  
Αυτά όμως είναι πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι, που αφορούν στο πώς θα στηθεί η δημόσια υγεία από σήμερα για τα επόμενα χρόνια
Σε ότι αφορά τα άμεσα προβλήματα με τις τομές που έμειναν μισές και με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν, θα προχωρήσουμε με τα εξής άμεσα βήματα:
Θα αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Αμείβοντας τους γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση.  Διαφυλάσσοντας την ιδιοκτησία των γιατρών στα ιατρεία τους.  Δίνοντάς τους τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της θεραπείας.  Ενισχύοντας τους χειμαζόμενους φαρμακοποιούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου και διατηρώντας το φαρμακοποιό στο χωριό και τη συνοικία.
Και δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας στον πολίτη ελεγχόμενα φάρμακα ποιότητας”.
             
Προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση
“Προτείνουμε μια μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το πολίτευμα πιο διάφανο, πιο δίκαιο, πιο αξιόπιστο στον κόσμο και πιο λειτουργικό στη διακυβέρνηση.
    * Πρώτον, ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική. Έτσι ο υπουργός θα μπορεί να κυβερνά χωρίς το άγχος της επανεκλογής του. Και ο βουλευτής θα υπηρετεί την περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να ΜΗ γίνει υπουργός κάποιος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια.
    * Δεύτερον, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Από την ώρα που θα υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υπουργού, ο βουλευτής θα πάψει να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Οπότε θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα δεν είναι να υποβαθμίσουμε το βουλευτή. Αλλά να τον βοηθήσουμε να παίξει πιο σωστά το ρόλο του. Η απόλυτη διάκριση Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας ενισχύει και τις δύο.
    * Τρίτον, θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν – θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό. Έτσι θα αποκατασταθούν οι εσωτερικές ισορροπίες του πολιτεύματος και θα χαλαρώσει ο πρωθυπουργικο-κεντρικός χαρακτήρας του.
    * Τέταρτον, το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.
     * Πέμπτον, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής. Δική μας πρόταση είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».
    * Έκτον, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.
    * Έβδομον, ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
    * Όγδοο, θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος. Στόχος είναι να προστατεύεται ο υπουργός στην άσκηση των καθηκόντων του, όχι να του εξασφαλίζεται ασυλία όταν τα παραβιάζει και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.
    * Ένατο, θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Τίποτε παραπέρα…
* Δέκατο, ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη. Έτσι θα περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
* Ενδέκατο, θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
    * Δωδέκατο, θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
    * Δέκατο τρίτο, θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.  
    * Δέκατο τέταρτο, θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.
    * Και δέκατο πέμπτο, ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας”.
   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ