Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές 2014

Πως ιδρύονται τα εκλογικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Βασικά σημεία στην προεκλογική εκστρατεία των συνδυασμών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι τα εκλογικά τους κέντρα που αποτελούν τα “στρατηγεία” των παρατάξεων. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικότεροι κανόνες και οι προϋποθέσεις ίδρυσης εκλογικών κέντρων.

 

Άδεια ίδρυσης
1. Η ίδρυση εκλογικών κέντρων από τους συνδυασμούς κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και από τα κόμματα ή συνασπισμούς συνεργαζόμενων
κομμάτων κατά τις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτρέπεται κατόπιν άδειας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 136 του π.δ. 141/1991 (Α ́ 58).

2. Η ίδρυση εκλογικών κέντρων από τους συνδυασμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για μεν τις δημοτικές εκλογές, δεν είναι επιτρεπτή πέραν του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Προϋποθέσεις ίδρυσης
1. Η άδεια ίδρυσης εκλογικού κέντρου του άρθρου 1 της  παρούσας χορηγείται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ή άλλου πληρεξουσίου ατόμου, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή καθορίζεται σε επόμενο άρθρο, εφόσον ο χώρος για τον οποίο ζητείται η άδεια:
α. Είναι ασφαλής  από στατικής απόψεως και υφίσταται δικαίωμα νόμιμης χρήσης αυτού για τον ανωτέρω σκοπό.
β.  Απέχει από άλλο εκλογικό κέντρο, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πόλης ως ακολούθως:
(1)  Για πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων τουλάχιστον 200 μ.
(2)  Για πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων τουλάχιστον 150 μ.
(3)  Για πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων τουλάχιστον 100 μ.
(4)  Για πόλεις με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων τουλάχιστον 50 μ.

Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις που οι εδαφομορφολογικές και οικιστικές ιδιαιτερότητες των πολεοδομικών συγκροτημάτων δεν επιτρέπουν την τήρηση των ως άνω αποστάσεων και δεν προκύπτουν προβλήματα διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δύναται η απόσταση αυτή να μειώνεται, σε καμία δε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 μέτρων.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ