Εθνικές Εκλογές 2015
Ποιος πραγματικά νοιάζεται για τις καταθέσεις της λαϊκής αποταμίευσης
Ο Ηρακλειώτης υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, τοποθετείται με άρθρο του στην εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ και στο xtypos.gr για το θέμα των τραπεζικών καταθέσεων:
“Τι θα κάνει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει την διακυβέρνηση, με τις λαϊκές τραπεζικές καταθέσεις; Θα τις «κουρέψει»; Θα τις δημεύσει ή θα τις «απαλλοτριώσει»; Μήπως πρέπει να «σηκώσουμε» τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες, πριν τις «αρπάξουν» οι ΣΥΡΙΖαίοι και πριν βγούμε απ’ το ευρώ;
Αυτά τα ερωτήματα επαναλαμβάνονται με άπειρες παραλλαγές και συνεχώς καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Πρωτοστατούν κυβερνητικά στελέχη και θορυβώδη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Έχει γίνει πια το δεύτερο αγαπημένο επιχείρημα των εραστών των μνημονίων στα πάνελ όποτε «στριμώχνονται», μετά το περίφημο «τι θα κάνετε αν σας πουν όχι…».
Όλη αυτή η φιλολογία γύρω από το λεπτό ζήτημα της λαϊκής αποταμίευσης, είναι ένα άθλιο προπαγανδιστικό τέχνασμα και έχει δύο στόχους: Να κατασυκοφαντήσει από τη μία το ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη να συγκαλύψει την αρπακτική συμπεριφορά και τον εμπαιγμό των καταθετών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, μετά το ληστρικό κούρεμα των καταθέσεων.
Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2013, το “κούρεμα” των ευρωπαϊκών καταθέσεων ακόμη και μικρότερων των 100.000 ευρώ, αλλά οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας ομόλογός τους. Άνοιξαν ουσιαστικά κερκόπορτα εκβιασμού των μικρότερων χωρών με πρώτο θύμα την Κύπρο. «Κούρεψαν» χωρίς ενδοιασμούς τις καταθέσεις, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό διέπραξαν το αδιανόητο, θεσμοθετώντας και νομιμοποιώντας τη ληστεία των καταθέσεων της λαϊκής αποταμίευσης, την αρπαγή των οικονομιών του μόχθου των νοικοκυριών.
Και αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη γνωστή πια κυβερνητική προπαγάνδα; Τι συμβαίνει όμως πραγματικά και ποια είναι η αλήθεια:
Μεγάλος αριθμός πολιτών είδαν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται για χρέη προς το δημόσιο. Το «ακατάσχετο» σε καταθέσεις μέχρι 1.500 ευρώ, ουσιαστικά δεν ισχύει για περιπτώσεις που είχε προηγηθεί αίτημα της εφορίας για κατάσχεση. Μάλιστα οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, έγιναν χωρίς καμιά ενημέρωση των ενδιαφερομένων από την Τράπεζα.
Για χρέη προς το Δημόσιο κατάσχονται τα πάντα: Αγροτικά επιδόματα, επιστροφές φόρων εισοδήματος, ακόμα και τα κοινωνικά επιδόματα, μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού για την πληρωμή χρεών στο Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ). Τα δε πρόστιμα είναι εξωπραγματικά υπερβολικά, χωρίς να εξετάζεται ή πραγματική αιτία της αδυναμίας πληρωμής και η εισοδηματική κατάσταση. Το χειρότερο είναι ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.
Την ίδια στιγμή ψηφίστηκαν χαριστικές ρυθμίσεις στη Βουλή με τις οποίες χορήγησαν φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που είχαν μεγάλα χρέη στο Δημόσιο.
Όσον αφορά την περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων ουσιαστικά ισχύει για χρέη από 5.000 έως 15.000 ευρώ και είναι ελάχιστα τα νοικοκυριά που μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Πρόκειται για κοροϊδία.
Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 12,6 δισ. ευρώ την τελευταία 5ετία. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε αύξηση στο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν το β’ τρίμηνο 2009, ενώ στην καταναλωτική δαπάνη το α’ τρίμηνο 2010. Άρα τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα «τρώνε απ’ τα έτοιμα», «ροκανίζοντας» τις αποταμιεύσεις τους και φτωχαίνοντας. Είναι ένα εξαιρετικό παράδοξο, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας, να δαπανώνται πόροι της αποταμίευσης για αποπληρωμή φόρων.
Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά; Για να καταδείξουμε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν πέσει σαν ακρίδες στη λαϊκή αποταμίευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν θα πειράξει τις καταθέσεις του λαού, αλλά θα τις προστατέψει. Πιστεύουμε ότι η εγγύηση της λαϊκής αποταμίευσης και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των καταθετών, είναι βασικός όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, η εξασφάλιση του καταθέτη και το αίσθημα σιγουριάς, οδηγεί στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και συνεπώς δημιουργεί όρους αναθέρμανσης της αγοράς και έμμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ποιος είναι
Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Αρκαδία και μένει στο Ηράκλειο Αττικής. Έχει πτυχίο Οικονομικών, Μaster στα Ναυτιλιακά, μιλάει 4 γλώσσες. Εργάστηκε 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στην τράπεζα ABN-AMRO. Διετέλεσε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Αντιπρόεδρος της UNI EUROPA και Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (2010-2014). Είναι παντρεμένος με την Αιμιλία Τζίβα και πατέρας 5 παιδιών.