Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η Ελλάδα μέσα στην Παγκόσμια κρίση”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει καθημερινά τη μία πρόκληση μετά την άλλη. Από την πανδημία, περάσαμε στην ενεργειακή κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού, την ακρίβεια και έναν πόλεμο μέσα στην Ευρώπη που δεν λέει να σταματήσει, αντιθέτως ο Ρώσος Πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η Ευρώπη παράλληλα απειλείται από τον Τούρκο Πρόεδρο, όταν συνεχόμενα το τελευταίο διάστημα απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στα Ελληνικά νησιά. Τα Ελληνικά νησιά είναι τα σύνορα της Ευρώπης κι ευτυχώς η κυβέρνηση έχει επιτύχει να γίνει αυτό κατανοητό.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, γεγονός που τεκμηριώνεται από τις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατ’ αρχάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο των προηγούμενων εκτιμήσεων και διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 2023 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένα έτος σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέχρι και ύφεσης σε ορισμένες χώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για την Ελλάδα προβλέπεται πως θα παρουσιάσει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κι ενώ, όλος ο κόσμος, αλλά και ειδικότερα η Ευρώπη, ταλανίζεται από τη μία κρίση μετά την άλλη, η χώρα μας εμφανίζεται μακράν πρώτη στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024, η μοναδική χώρα τη φετινή χρονιά. Γεγονός που ενδυναμώνει την ελληνική οικονομία, δημιουργεί νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, μειώνει την ανεργία, δημιουργεί τη δυνατότητα στήριξης των πολιτών απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις και τονώνει την κοινωνική συνοχή.

Το φαινόμενο της ακρίβειας και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων φυσικά δεν είναι Ελληνικό. Δεν είναι συνέπεια κυβερνητικών επιλογών και ενεργειών. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη τι συμβαίνει: κόσμος που διαδηλώνει, ανησυχία και προβληματισμός, παρότι η αντιπολίτευση το παρουσιάζει ως ελληνικό φαινόμενο – αντιπολιτευτικές μέθοδοι πολύ χαμηλότερες των περιστάσεων.  Στην Ελλάδα βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, εξαιτίας μιας εισαγόμενης κρίσεις. Ο πληθωρισμός το τρέχον έτος είναι υψηλός, χαμηλότερος από αρκετές άλλες χώρες. Η κυβέρνηση πήρε σημαντικά μέτρα στήριξης προκειμένου να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, όπως την ενίσχυση του κατώτατου μισθού, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γεγονός που επισημαίνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μείωση των φόρων, η εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, ενώ παράλληλα οι νέες συντάξεις που εκδίδονται σε μόλις 2 μήνες, είναι ενέργειες που στηρίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Η πραγματικότητα είναι ότι η ακρίβεια πλήττει την τσέπη όλων μας, δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πόσο πιο επώδυνη θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχε καταφέρει η κυβέρνηση να πληρώνουμε τον τρίτο χαμηλότερο λογαριασμό στην Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα. Βιώνουμε αδιαμφισβήτητα μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, το θετικό είναι ότι υπάρχει μία κυβέρνηση σοβαρή, έτοιμη και ικανή να λύσει παθογένειες ετών, όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, έτοιμη να δει τα λάθη της και να τα διορθώσει, χωρίς παρωπίδες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ