Ελεύθερο Βήμα
“Οι γυναίκες δίνουν συνεχείς αγώνες για ίσα δικαιώματα”, της Μαρίας Συρεγγέλα
Άρθρο της Μαρίας Συρεγγέλας, Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, συμβολίζει τους συνεχείς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση των δύο φύλων. Η μέρα αυτή μας εμπνέει για να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κάθε μέρα και όλες τις μέρες του χρόνου.
Κοινωνία και πολιτεία, γυναίκες και άνδρες, οφείλουμε να άρουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους οι γυναίκες. Γι’ αυτό επιλέγουμε να τολμήσουμε, επιλέγουμε να ενθαρρύνουμε τη γυναικεία πρωτοβουλία και να αναπτύξουμε παρεμβάσεις με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών.
Η ισότητα των φύλων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που ανατρέπουν αναχρονιστικά στερεότυπα και ανισότητες. Δεν μένουμε σε θεωρητικές αναλύσεις περί ισότητας αλλά υιοθετούμε συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα που εστιάζουν σε τρεις άξονες δράσης: στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και τέλος στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
Η πορεία που έχουμε χαράξει και ήδη εφαρμόζουμε αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που όχι μόνο θωρακίζει και προασπίζει τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ενισχύει τη θέση και την εξέλιξή τους στην κοινωνία.
Επίσης, με το νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας. Συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και διευρύναμε το δικαίωμα των εργαζόμενων γονέων για χρήση ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους.
Παράλληλα η Ελλάδα έγινε μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ με προγράμματα, όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των εργαζόμενων μητέρων, προωθώντας την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Η χώρα μας προχωράει μπροστά στον τομέα της ισότητας, κάνοντας σταθερά βήματα προόδου. Μάλιστα για πρώτη φορά η Ελλάδα βρέθηκε στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα. Αλλά εμείς δεν επαναπαυόμαστε. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στις γυναίκες και στα κορίτσια τη θέση που δικαιούνται και τους αξίζει. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι αγώνας δύσκολος, όχι όμως ακατόρθωτος και πάνω απ’ όλα δεν είναι διαπραγματεύσιμος.