Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Χειροπιαστά έργα για την Ψυχική Υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας δεν έχουν πάψει να μας υπενθυμίζουν την τεράστια σημασία της ενίσχυσης της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού με στόχο την κοινωνική συνοχή, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης, όπου θα στηρίζεται η σωματική υγεία των ανθρώπων καθώς και ο συλλογικός βίος. Στην πατρίδα μας, ακόμα και τα πρόσφατα, τραγικά γεγονότα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη μας δείχνουν πόση μεγάλη ανάγκη υπάρχει για περαιτέρω τόνωση αυτού του σημείου της κρατικής λειτουργίας. Οι ψυχικές ουλές, που αφήνει πίσω της αυτή η συμφορά θα είναι βαθιές και η αναζήτηση ψυχικής βοήθειας για τη συνέχιση του βίου των οικογενειών των θυμάτων αλλά και όσων επέζησαν από το δυστύχημα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πράττει πολλά περισσότερα απ’ όσα κατά καιρούς εξαγγέλλονται για αυτό το θέμα. Τα έργα για την ψυχική υγεία είναι χειροπιαστά.

Έχουμε εντάξει μέχρι σήμερα στο Ταμείο Ανάκαμψης 106 νέες κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων ομάδων, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν υλοποιηθεί οι διαγωνισμοί για τις 66 από αυτές και 61 νέες δομές έχουν λάβει ήδη άδεια ίδρυσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: 22 Κέντρα Ημέρας, 10 Κινητές Μονάδες, 8 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και 27 Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για την υποστήριξη ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Σημαντικός αριθμός από τα Κέντρα Ημέρας αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Δύο εξ αυτών αφορούν στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, δύο είναι αφιερωμένα στα κακοποιημένα παιδιά, ένα αφορά στην υποστήριξη παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με νεοπλασματικές ασθένειες, ενώ επιπλέον συστάθηκε μία Κινητή Μονάδα Παιδιών και Εφήβων, 8 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και έχουμε και το πρώτο Κέντρο Ημέρας σε ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των φοιτητών.

Για τους ενήλικες έχουν λάβει ήδη άδεια ίδρυσης 5 Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων. Μέσα σε αυτά εντάσσεται η λειτουργία 2 Κέντρων Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας, 4 Κέντρων Ημέρας για την υποστήριξη Εργαζομένων και 5 Κινητές Μονάδες Ενηλίκων.

Τέλος, για τους πάσχοντες με άνοια – alzheimer’s έχουν λάβει ήδη άδεια ίδρυσης 4 Κινητές Μονάδες, 6 Κέντρα Ημέρας, 17 Οικοτροφεία και 4 Ξενώνες.

Τα έργα μιλούν από μόνα τους. Η θωράκιση της ψυχικής υγείας των πολιτών γίνεται ολοκληρωμένα, πολύπλευρα, με Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, για να στηρίξουμε όλους τους πολίτες και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ