Ελλάδα
Αδήλωτα τετραγωνικά: Προς παράταση η λειτουργία της πλατφόρμας
Σε παράταση για ένα μήνα ακόμα, της λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην παράταση τουλάχιστον για ένα μήνα της λειτουργίας της πλατφόρμας με την οποία δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στους Δήμους την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις για τα έτη έως και το 2019, προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην προκειμένη περίπτωση η παράταση κρίνεται υποχρεωτική καθώς η αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών είναι απαραίτητη και για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν επιπλέον χρεώσεις αναδρομικών για τις χρονιές πριν το 2020.
Παρόλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών θα φέρει επιπλέον χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη που αναλογούν από την 1 Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία που θα υποβληθεί η δήλωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στην πλατφόρμα να αποκαλύψουν ή να διορθώσουν το εμβαδό των ακινήτων τους, σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζεται από τη διαδικασία.
Ωστόσο, η νέα ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τα βάρη των προστίμων και των αναδρομικών, ωστόσο, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.
Η είσοδος στη εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSnet και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Κάθε ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά, αφού ο ιδιοκτήτης το επιλέξει από τη λίστα που θα του εμφανιστεί με τα δηλωμένα ακίνητα.
Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, θα εμφανιστεί αυτόματα.
Από τη ρύθμιση ωφελούνται οι ιδιοκτήτες οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν στις διορθώσεις που απαιτούνται χωρίς να επωμιστούν υπέρογκα βάρη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά και οι Δήμοι καθώς και σε αυτή τη φάση αναμένεται να μπουν σημαντικά ποσά στα ταμεία τους.
Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών.
Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, μ 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.ε αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%.
Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.