Connect with us

Ελλάδα

Αισιοδοξία από τη μείωση των κρουσμάτων – Πότε και με ποια κριτήρια οι αποφάσεις για το lockdown

Published

on

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την Δευτέρα, τελευταία ημέρα ενός πολύ δύσκολου, σχεδόν μελανού Νοεμβρίου, επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία.

O ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων –τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 1.044 και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 600. Την περασμένη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 1.388 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ήταν 549.

Ωστόσο, μικρό κύμα ανησυχίας δημιουργούν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο κορωνοϊός κρατά σε απόσταση τους πολίτες από τα νοσοκομεία και από την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν.

Τα μισά νέα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σταθερά η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, μετρώντας η μεν 255 και η δε 213 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ειδικός αναφέρθηκε, ωστόσο, και σε άλλους ασθενείς, πλην εκείνους που νοσούν λόγω κορωνοϊού, προτρέποντάς τους να μην φοβούνται να ζητούν περίθαλψη στο σύστημα Υγείας. «Υπό το φόβο του κορωνοϊού και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας. Έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid, αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους Έλληνες να μην παραμελούν την υγεία τους.

Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρρίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% – αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας. Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.

Η πίεση στο ΕΣΥ και ιδιως στις ΜΕΘ θα παραμείνει μεγάλη, όπως ανέφεραν και οι δύο ειδικοί. Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η κορύφωση του κύματος των νοσηλευομένων τοποθετήθηκε χρονικά από τον κ. Μαγιορκίνη στο μέσο της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε πως η μείωση της καμπύλης των νοσηλειών θα αποτυπωθεί στο τέλος αυτής και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Επανέλαβε τέλος πως διαπιστώνεται βαρύ προφίλ νοσηρότητας στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω. Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ