Ελλάδα
Απογραφή: Τα επόμενα βήματα μετά την λήξη της παράτασης για ηλεκτρονική αυτοαπογραφή
Περιθώριο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου έχουν οι Έλληνες πολίτες ώστε να αυτοαπογραφούν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ από εκείνο το σημείο και μετά θα ξεκινήσει το Plan B όπου θα υπάρχει συνέντευξη κατ’ οίκον.
Στο πλαίσιο αυτής συνέντευξης για την απογραφή, οι απογραφείς θα συμπληρώσουν τα εξής δυο δελτία:
Το «Plan B» μετά το τέλος της παράτασης
Σε εφαρμογή αναμένεται να μπει μετά το τέλος της 20ήμερης παράτασης που έχει δοθεί στην Απογραφή, το plan Β. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου θα έχουν μοιραστεί όλοι οι φάκελοι σε κάθε γωνιά της χώρας, με τους πολίτες να έχουν εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν την αυτοαπογραφή.
«Η αυτοαπογραφή προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ο λόγος, όμως, που δώσαμε την πρόταση αυτή – σημειωτέον, δεν θα υπάρξει άλλη παράταση – ήταν κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, αν θα μας επιτρέψουν, δηλαδή, οι συνθήκες να πάμε στα σπίτια των πολιτών και να τους απογράψωουμε.
Έτσι δώσαμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο να λάβει τους κωδικούς και να αυτοαπογραφεί. Παράλληλα εμείς ως αρχή στο διάστημα αυτό θα οργανωνόμαστε και θα προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να γίνει το δεύτερο στάδιο της απογραφής μέσω αποκεντρωμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας», δήλωσε ο ίδιος.
Πώς διενεργείται η απογραφή
- Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
- Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Σημειώνεται πως τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected] .