Ελλάδα
Από πού παίρνει ενέργεια η Ελλάδα; Πόσο εκτεθειμένη είναι στη Ρωσία;
Αρκετά εκτεθειμένη εμφανίζεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat καθώς όχι μόνο εισάγει το 81,4% της ενέργειάς της, αλλά παίρνει από τη Ρωσία το 46% του φυσικού της αερίου και το 26% πετρελαίου.
Το ελληνικό ενεργειακό μείγμα
Την ώρα που οι εισαγωγές αποτελούσαν το 57,5% του ενεργειακού μείγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο δείκτη εξάρτησης φτάνοντας το 2020 το 81,4%.
Η Ελλάδα είναι περισσότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν καταλαμβάνει το 50,7% του ενεργειακού της μείγματος σε σχέση με το 34,5% της ΕΕ.
Αντίστοιχα το φυσικό αέριο έχει το 22,3% της ενεργειακής «πίτας» της Ελλάδας, σε σχέση με το 23,7% της ΕΕ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες καταλαμβάνουν το 22,3% της ελληνικής πίτας, λίγο λιγότερο από το 23,7% της ευρωπαϊκής, ενώ η Ελλάδα -παραδόξως- βρίσκεται χαμηλότερα από την υπόλοιπη ΕΕ σε συμμετοχή ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και ο λιγνίτης με 8,3% έναντι 10,2% αν και στο παρελθόν είχε πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση.
Εξάρτηση από τη Ρωσία
Η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με εισαγωγές, ενώ η εξάρτησή της σε εισαγωγές στερεών ορυκτών καυσίμων φτάνει το 8,3% και σε ΑΠΕ το 3,5%.
ύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Ρωσία το 2020 έφταναν το 46,5% της διαθέσιμης ενέργειας. Την ίδια ώρα το ποσοστό των ρωσικών εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτανε το 24,4%.
Η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή κάλυπτε μόλις το 42%. Η μεγαλύτερη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία αφορά το φυσικό αέριο το οποίο εισάγει σε ποσοστό 46% από τη Ρωσία, ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν φτάνουν το 26%.
Τα νέα δεδομένα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί από το 2014 να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό κυρίως γιατί οι υπόλοιπες λύσεις είναι λιγότερο οικονομικές. Κομβικό σημείο αποτέλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν οι αποφάσεις στην ΕΕ χρειάστηκε να επισπευστούν. Τις σχετικές αποφάσεις επισπεύδει ακόμα περισσότερο η ίδια η Ρωσία που αποφάσισε να κλείσει την παροχή του φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία, οι οποίες αρνούνται να την πληρώσουν σε ρούβλια. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά σε σχετικές συσκέψεις.