Connect with us

Ελλάδα

Το δημόσιο παραιτείται από τα ένδικα μέσα για αποζημιώσεις θυμάτων Μάτι και Μάνδρα: Νέες ρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά

Published

on

Στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε στην Βουλή για την Κεφαλαιαγορά, το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την άσκηση ένδικων μέσων για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από τα διοικητικά δικαστήρια σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν θα ασκήσει ένδικο μέσο ή θα παραιτηθεί από όποιο έχει ασκήσει, εφόσον η απόφαση αφορά χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη, ή και έξοδα για νοσήλια ή κηδεία. Οι αποζημιώσεις αφορούν τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα Αττικής και της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, η νομοθετική αυτή ρύθμιση περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ασκήσει ένδικο μέσο, ούτε θα προσφύγει στα δικαστήρια για τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων διοικητικών δικαστηρίων, που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε βάρος του Δημοσίου για ψυχική οδύνη, ηθική βλάβη ή έξοδα κηδείας και νοσήλια για τα θύματα των εν λόγω τραγωδιών.

  2. Οι ρυθμίσεις ισχύουν και για τις ήδη εκδοθείσες πρωτόδικες αποφάσεις και σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση από δευτεροβάθμιο δικαστήριο για χρηματική ικανοποίηση, το Δημόσιο δεν θα ασκήσει ένδικο μέσο.

  3. Από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, καταργούνται οι δίκες που εκκρεμούσαν σε δευτεροβάθμια διοικητικά δικαστήρια σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις τραγωδίες του Μάτι και της Μάνδρας.

  4. Το δικαίωμα αναγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατά τρίτων συνυπόχρεων δεν επηρεάζεται από τις διατάξεις του νέου νόμου.

Με την εν λόγω ρύθμιση, το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να προχωρήσει σε ένα «κλείσιμο» του κεφαλαίου των δικαστικών διεκδικήσεων από συγγενείς των θυμάτων και να προσφέρει έναν τύπο λύσης χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ οι πληγέντες της Μάνδρας και του Ματίου θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους χωρίς επιπλέον νομικούς αγώνες. Παράλληλα, τίθεται ως στόχος η ταχύτερη αποκατάσταση των αδικημένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ