Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ελλάδα: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Άγκυρας ύστερα από τις συνεχείς προκλήσεις από τουρκικής πλευράς αναφορικά με το καθεστώς νησιών του Αιγαίου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την άλλη πλευρά για την έντονη δυσαρέσκειά της αλλά και διαμαρτυρήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι αιτιάσεις αυτές είναι παράνομες και ανυπόστατες.

Αναλυτικότερα πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

dendias 43 960x600

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία

Σε ευθεία και πολύ σκληρή απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατέληξε χθες η τοποθέτηση του πρέσβη της Τουρκίας στο Οσλο, ενώπιον του κοινού που ήταν προσκεκλημένο στην εκδήλωση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο πλαίσιο ομιλίας του Ελληνα αξιωματούχου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντιόταν με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο μετά τη χθεσινή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Ουκρανικό, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι –ενόψει και των διερευνητικών την επόμενη εβδομάδα– οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί. Ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν στο Βελιγράδι, όπου και είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Συγκεκριμένα, στο Οσλο ο πρέσβης της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι το «casus belli» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν ήταν παρά απαντήσεις της Αγκυρας σε προηγούμενες κινήσεις. Ο κ. Δένδιας επιχείρησε να απαντήσει, ωστόσο ο Τούρκος διπλωμάτης τον διέκοψε, κίνηση την οποία ο υπουργός Εξωτερικών αγνόησε επαναφέροντάς τον στην τάξη.

«Η Αγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας ως προς το «casus belli», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια παράνομη συμφωνία, λέγοντας ότι η νομιμότητα μιας συμφωνίας οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σιγκαπούρη ή την Αργεντινή (Παταγονία) θα είναι ακριβώς το ίδιο «νόμιμη».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Δένδιας, κατά τις δηλώσεις με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, είχε απαντήσει και στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αποστρατιωτικοποίησης. «Η Τουρκία επιλέγει αυτήν τη στιγμή, που υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Αυτές οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτός ο διά-λογος θα πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Τα αίματα άναψαν, όταν ο Τούρκος πρέσβης απάντησε στην τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, λέγοντας πως όλα όσα κάνει η Τουρκία, τα κάνει ως απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και το casus belli και σημειώνοντας πως αυτό αποφασίστηκε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε ότι μπορεί να επεκτείνει… μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ξεκάθαρα και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας πως από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Όπως είπε, δε, ο κ. Δένδιας, «αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ