Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις του Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό – Οι προκλήσεις και η αντίδραση της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τις προκλήσεις με ανεβασμένους τόνους, επικεντρώνοντας την προσοχή στο Κυπριακό. Επιτίθεται προσωπικά στον Έλληνα υπουργό Νίκο Δέδια και προτείνει λύσεις που αντίκεινται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει και να κάνει τα πάντα για την επανένωση της Κύπρου.

Παράλληλα, αναδύονται ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας, με αναλύσεις να υποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να επιχειρήσει να ανατινάξει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για συνομιλίες και να απαιτήσει αλλαγή πλαισίου, καθώς η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το Κυπριακό.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά τις σαφείς θέσεις της ελληνικής πλευράς για την καταδίκη και τον τερματισμό της Κατοχής, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης έχουν θέσει μια “κόκκινη γραμμή” βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και τη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε επαφή για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους προκειμένου να επανεκκινήσει ο διάλογος

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε εχθές την εβδομαδιαία του ανάρτηση με αναφορά στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε τις εθνικές θέσεις του Πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση στη Λευκωσία, για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή, τονίζοντας ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση, ως τον πρώτο Έλληνα Πρωθυπουργό που παρευρέθηκε σε αυτήν τη μαύρη επέτειο, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, καταλήγοντας:

«Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Συνδέει το Κυπριακό με τη Γάζα – «Βολές» κατά Δένδια

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη ξανά σε προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά μετά την προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, δηλώνοντας χθες από τα Κατεχόμενα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδιακό κράτος, σήμερα μίλησε σε δημοσιογράφους τονίζοντας «η συνενοχή στις σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

«Εάν χρειαστεί η Τουρκία θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις και θαλάσσιες υποδομές στη Βόρεια Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Παράλληλα, «επιτέθηκε» στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδιας προτρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον βάλει στη θέση του.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιθετικότητα απ’ αυτή του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τούρκοι είναι εισβολείς. Ο κ. Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του«, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώνει την ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επέμβαση έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε επίσης τα λόγια του από την προηγούμενη ημέρα, όταν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφέρθηκε στην κατασκευή του προεδρικού μεγάρου και της Βουλής στα κατεχόμενα. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεσή του να χτίσει ναυτικές βάσεις στο Βορρά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος – μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στην κυριακάτική ενημέρωσή του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι «δεν νοείται η Κύπρος, η οποία είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, να είναι διαιρεμένη».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η Κύπρος αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά τους εδώ και πολλά χρόνια. Τονίζουν την ανάγκη για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα εξυπηρετεί το σύνολο του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Επιπλέον, καταδικάζουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν και επισημαίνουν τον επικίνδυνο ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας στο θέμα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ