Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Η Αθήνα ανταποκρίνεται εντονα στις προκλήσεις της Άγκυρας σχετικά με την ύπαρξη μιας “τουρκικής” μειονότητας και το Κυπριακό ζήτημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προστασία της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα μέσω διπλωματικών πηγών, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρθηκαν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τονίζοντας ότι αυτή χαίρει ισονομίας και ισοπολιτείας και ότι ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, εκφράζοντας την προσήλωσή τους στη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επίσης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού.

Οι προκλήσεις Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, χαρακτηρίζοντάς την “τουρκική” και δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα σε αυτήν. Εξέφρασε επίσης προκλητικούς ισχυρισμούς για το κυπριακό, αναφέροντας τις τραγωδίες των Κυπρίων και την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες και να αυξήσει τον αριθμό των φίλων της.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ