Δήμοι Αττικής
Κομμωτήρια: Οι λίστες αναμονής και ο «οδηγός επιβίωσης» για την επόμενη μέρα
Έφτασε η στιγμή όπου μετά από πολλές εβδομάδες καραντίνας και μιας κατάστασης όπου όλα σχεδόν βρίσκονταν «στον πάγο», η χώρα μας μεταξύ άλλων αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα.
Τα sms καταργούνται, οι πολίτες μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και εκτός αυτών μπορούν ξανά να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους κομμωτήρια, καθώς επίσης και τα κέντρα αισθητικής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν θέσει την επίσκεψη στο κομμωτήριο ως την κύρια προτεραιότητά τους μετά την άρση των μέτρων, συνθέτοντας μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού στα κομμωτήρια, όπως αναφέρουν πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες του είδους.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του xtypos.gr, είχε παρουσιαστεί η κατάσταση όπως την είχε αποτυπώσει έρευνα του πρακτορείου Reuters αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα οι κομμωτές δέχονται κλήσεις από πελάτες που είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι και ανησυχούν για την άβαφη ρίζα, ενώ άλλοι ζητούν συμβουλές για home-made κούρεμα», ενώ ιδιοκτήτες κομμωτηρίων εξομολογούνται πως τα ραντεβού στη λίστα αναμονής μπορεί να έχουν φτάσει τα 50 με αποτέλεσμα να είναι κλεισμένοι μέχρι και για έναν ολόκληρο μήνα.
Μεγαλύτερη απόσταση, λιγότερος κόσμος… μεγαλύτερες λίστες αναμονής
Την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα «αναζωπύρωσης» της νόσου, και επιστροφής στην μέχρι τώρα κατάσταση «καραντίνας».
Όπως επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας της κυβέρνησης, ανάμεσα στους πελάτες κάθε κομμωτηρίου θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν τοποθετήσει πλέξιγκλας μεταξύ των θέσεων εργασίας, αλλά και έχουν αφαιρέσει καθίσματα που μπορεί να βρίσκονταν το ένα κοντά στο άλλο.
Φυσικά, ισχύουν και οι περιορισμοί ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, που σημαίνει για καταστήματα μέχρι 20 τετραγωνικά παραδείγματος χάρη, θα μπορούν να βρίσκονται εντός 4 άτομα, ενώ αν το κατάστημα είναι 100 τετραγωνικά θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 12 άτομα εντός αυτού.
Σημειώνεται επιπλέον, πως η προσέλευση των πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού, ενώ το ωράριο «απελευθερώνεται» από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ για τις καθημερινές, και έως τις 9 τα Σάββατα.
Τι ισχύει για τις μάσκες
Όπως παρουσιάζεται στην πρόσφατη ανάρτηση του Υπουργείου Υγείας όπου ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το πού είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και πού όχι, οι εργαζόμενοι στα κομμωτήρια οφείλουν να φοράνε μάσκα, ενώ για τους πελάτες υπάρχει σύσταση για χρήση της.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο για τους εργαζόμενους στο κομμωτήριο να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη, και δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας, καθώς επίσης και η τοποθέτηση αντισηπτικών για την απολύμανση των χεριών των πελατών.
«Τέλος» σε καφέδες και περιοδικά
Εκτός των παραπάνω έχουν διατυπωθεί κι άλλων ειδών συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους πελάτες των κομμωτηρίων.
Πλέον δεν θα σερβίρεται καφές σε κανέναν πελάτη, αλλά δεν θα υπάρχουν και περιοδικά για ξεφύλλισμα στους χώρους των κομμωτηρίων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού μέσω της επαφής με τα αντικείμενα αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τα κινητά τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται εντός της τσάντας ή της τσέπης του πελάτη και όχι πάνω στους χώρους της επιχείρησης.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει συσταθεί και σε ό,τι αφορά στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, και γι’αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει ανανέωση του αέρα.