Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα – Πώς θα επιβληθεί το χρονικό όριο στις μετακινήσεις

Published

on

Νέα περιοριστικά μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό.

Με την έλευση του Απριλίου το κυβερνητικό επιτελείο έρχεται αντιμέτωπο με τον πλέον «κρίσιμο μήνα» της πανδημίας, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει οι ειδικοί πολλές φορές. Έτσι αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την μετάβαση σε ένα σφιχτό καθεστώς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε πολύ καθαρά ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, έδωσε έμφαση στην αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της κίνησης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή στις περιοχές που εκδηλώνονται πολλά κρούσματα του ιού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε».

Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου. Στο τραπέζι βρίσκονται:

  • χρονικό όριο για μετακινήσεις, για παράδειγμα να επιβληθεί όριο τριών ωρών και δύο μηνύματα την ημέρα στο 13033, στα οποία θα αναφέρεται και η ώρα εξόδου.
  •  η κατάργηση της γραπτής δήλωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως για τους ηλικιωμένους, αλλά και να υπάρξει χρονικό περιθώριο προσέλευσης στις τράπεζες.
  • νέα μέτρα για την μεταφορά επιβατών σε ΜΜΜ
  • οι εκκλησίες θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα

Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφασης έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε τους χρονικούς περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».

Επίσης οι έλεγχοι στα διόδια γίνονται πλέον πιο αυστηροί, καθώς θα περνάνε από αυτά μόνο όσοι έχουν άδεια εργασίας, ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να περιοριστεί η κίνηση των «εκδρομέων» ακόμη και με κλείσιμο των διοδίων.

Τα μέτρα για την μεταφορά επιβατών σε ΜΜΜ

Οπως έγινε γνωστό, τα νέα συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, θα είναι σε ισχύ για δύο μήνες (31 Μαΐου).

Αυτά τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του. Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

Άδειες οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι αφενός να καταφέρει να ελέγξει την κίνηση στους δρόμους, και αφετέρου να μην πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.  Για αυτό και οι εκκλησίες θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν και εδώ σαφής: «Δεν θα πάμε στο χωριό μας. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας». 

Σε ό,τι αφορά στο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία στη σούβλα, φαίνεται ότι και αυτό φέτος θα αλλάξει, αφού το σούβλισμα του αρνιού… δημιουργεί εστίες συγγενών, φίλων και γνωστών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, κάτι που θα ήταν ολέθριο στην προκειμένη περίπτωση.

Μέτρα για τους ευάλωτους 

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών και τους Επικεφαλής των Περιφερειών και των Δήμων συζητήθηκε και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αποφασίστηκε οι δήμοι να ενισχυθούν με επιπλέον 12 εκατ. ευρώ τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη και η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου, ενώ συζητείται το συσσίτιο να διανέμεται κατ’ οίκον με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών catering.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ