Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κρούσματα σε Ξάνθη, Θεσπρωτία και κλειστές δομές αυξάνουν την ανησυχία

Published

on

Την αυξημένη ανησυχία του για τα περιστατικά κορωνοϊού στην Ξάνθη, στη Θεσπρωτία και σε κλειστές δομές (όπως στις φυλακές) εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλα τα περιστατικά (Ξάνθης, Θεσπρωτίας, φυλακές) αυξάνουν την ανησυχία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως τα κρούσματα σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές πάντα τους φοβίζουν.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι μέσα σε μία εβδομάδα παγκοσμίως είχαμε 1 εκατομμύριο κρούσματα και πως χώρες όπου είχε ελεγχθεί η πανδημία έχουν προβλήματα, όπως η Γερμανία, τονίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Ο κ. Γώγος εξήγησε πως ο ιός παραμένει σε μεγάλη επικινδυνότητα παγκοσμίως και το να κοιτάμε μόνο τα σχετικά καλά επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, που παραμένουν καλά ακόμα, και να καθησυχαζόμαστε με βάση αυτό δεν είναι σωστό γιατί είμαστε κομμάτι ενός παγκόσμιου παζλ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα και οι συμπεριφορές των πολιτών που βοήθησαν μέχρι τώρα στον έλεγχο της κατάστασης στην Ελλάδα (π.χ. οι αποστάσεις) και τονίζει πως το κύμα του ιού μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη διότι κυκλοφορεί ακόμα και πως εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, από τα μέτρα χαλάρωσης και από όλα όσα τον χαρακτηρίζουν. Δεν εξαφανίζεται. Ανακυκλώνεται και υποτροπιάζει.

“Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό”

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι προειδοποιητικές βολές για τη χώρα μας υπάρχουν και είναι ένα μικρό και δυνατό «άκουσμα». Μας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο ιός και σε δομές και σε πόλεις, αλλά υπάρχει και σε κοινότητες (π.χ. τη Θεσπρωτία) που δεν υπήρχε κάποια δομή, εκεί ήταν στην κοινότητα η διασπορά και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό.

“Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πολύ”

Σχετικά με τον λόγο που δεν πείθουν πια τα λεγόμενα των ειδικών, ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει πολύ και έχει αρχίσει όλη αυτή τη φημολογία ότι δεν χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα κ.λπ.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ηλικιωμένος και ο ευάλωτος πληθυσμός πλέον έχει αυτοπεριοριστεί και τηρεί τα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ