Connect with us

Ελλάδα

Μεγάλες αλλαγές: Οδηγός επιβίωσης για άδειες, υπερωρίες και τηλεργασία

Published

on

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στις άδειες και τις υπερωρίες των εργαζομένων μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο αλλάζει άρδην το «χάρτη» στην αγορά εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλησε να δώσει ένα δέλεαρ για να περάσει ο νόμος, το βέβαιο είναι πολλά πράγματα αλλάζουν στη ζωή των εργαζομένων.
Τα νέα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά, σε ότι έχει σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα μπορούν νόμιμα να αξιοποιούν εργαζόμενους και τις Κυριακές.
Στα αξιοσημείωτα του νέου νόμου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν και η «μαύρη» εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
Μεταξύ των μεγάλων αλλαγών είναι και η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

Ο «Χτύπος», επιχειρεί σήμερα, με έναν οδηγό που περιλαμβάνει δέκα ερωτήσεις -απαντήσεις να αναδείξει τις μεγάλες ανατροπές σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους τομείς:

  1. Τι αλλάζει στην άδεια πατρότητας;

Ο γονιός δικαιούται πλέον 14 ημέρες με αποδοχές, έναντι δέκα που προβλέπει η οδηγία 2 η οποία ισχύει και σήμερα.

  1. Πώς προστατεύεται ο νέος πατέρας από απόλυση;

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θεσπίζεται η προστασία του κατά της απόλυσης για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

  1. Αλλάζει κάτι για τις εγκύους;

Όχι, καθώς παραμένει σε ισχύ η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

  1. Ποια είναι η διάρκεια της γονικής άδειας;

Ένας γονιός μπορεί να πάρει γονική άδεια τεσσάρων μηνών και μάλιστα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

  1. Μπορεί να απουσιάσει κανείς χωρίς κανονική άδεια;

Κάτι τέτοιο ισχύει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άδεια για απουσία δύο ημερών κατ’ έτος με αποδοχές δίνεται για λόγους ανωτέρας βίας. Η άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι πέντε ημέρες κατ’ έτος.

  1. Τι ισχύει για την υιοθεσία τέκνου;

Με το νέο νόμο επεκτείνεται η άδεια της λοχείας εννέα εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έξι μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά – 15 ερωτήσεις – απαντήσεις

  1. Που επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο;

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το μειωμένο ωράριο  (άδεια φροντίδας τέκνου) επεκτείνεται και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

  1. Τι επιπλέον ισχύει για τις άδειες στο δημόσιο;

Διευρύνονται, σε συνεννόηση με το υπ. Εσωτερικών και στο προσωπικό του Δημοσίου για το οποίο εφαρμόζεται το εργατικό δίκαιο, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), οι παρακάτω άδειες: α) Ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας (6 μήνες επιδοτούμενοι από ΟΑΕΔ). β) Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  επτά ημερών με αποδοχές. γ) επεκτείνεται η άδεια 4 ημερών για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης και σε παιδιά που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία και σε Ειδικές Δομές για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

  1. Τι ισχύει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

Στον εργαζόμενο δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος, ύστερα από αίτησή του. Αυτό σημαίνει ότι του παρέχεται εφεξής η δυνατότητα να το ζητήσει μόνος του, σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν Σωματεία. Για παράδειγμα θα μπορεί να εργάζεται λίγο παραπάνω, π.χ. από Δευτέρα έως Πέμπτη και να πληρώνεται για να κάθεται τις Παρασκευές. Έως τώρα η διαδικασία της διευθέτησης δεν γινόταν με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, αλλά μόνο συλλογικά (π.χ. κλάδος ξενοδοχείων ή επιχείρηση Παπαστράτος) και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με βάση τις αλλαγές που έρχονται με το νέο νόμο, η διευθέτηση μπορεί να γίνει το πολύ σε βάθος εξαμήνου. Οι ώρες εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 10 σε καθημερινή βάση.

  1. Τι θα ισχύει με την τηλεργασία;

Η δουλειά από απόσταση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας λόγω της πανδημίας και δύσκολα θα σβήσει από το νέο εργασιακό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται το δικαίωμα της λεγόμενης αποσύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι -θεωρητικά πάντα- μετά τη λήξη του ωραρίου, ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη δέσμευση. Επίσης, δικαιούται να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός του συμφωνημένου ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του. Η τηλεργασία είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Με το νέο νόμο, ορίζεται ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού για την τηλεργασία (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και τις επικοινωνίες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ