Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Νίκη Κεραμέως : Η εξαήμερη εργασία ως πηγή ψευδών ειδήσεων – Ποιες αλλαγές θα επιφέρει στο επίδομα ανεργίας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Χτυπάμε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως ενώ εξήγησε τι σημαίνει η εξαήμερη εργασία αλλά και ποιους αφορά

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συζήτησε στο κρατικό κανάλι για την εξαήμερη εργασία, την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την ανεργία. Αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ως ένα μέτρο που εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η προσπάθεια είναι να μην υπάρχουν μη δηλωμένες υπερωρίες, όπως είχε ζητήσει και η ΓΣΕΕ για την ψηφιακή κάρτα. Σχετικά με το αν χαρίζεται μια ώρα στη βιομηχανία για τον χρόνο προετοιμασίας, η κα Κεραμέως εξήγησε ότι αυτό έχει οριστεί από τον Άρειο Πάγο από το 1965 και δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το παρελθόν.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να επεκταθεί και στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, με προηγούμενη διαβούλευση όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας έχουν αυξηθεί, κάτι που φαίνεται από τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, οι εισπράξεις από πρόστιμα από τους ελέγχους ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Fake news η εξαήμερη εργασία»

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, διέψευσε την πληροφορία για την εξαήμερη εργασία, χαρακτηρίζοντάς την ως fake news. Εξήγησε ότι το πενθήμερο εργασίας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, προσθέτοντας ότι το νέο μέτρο αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που μπορεί να δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.

Η υπουργός ανέφερε ότι η επιπλέον εργάσιμη ημέρα θα αμείβεται με 40%, ενώ αν είναι Κυριακή και αργία με 115%. Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία του εργαζόμενου, ενώ υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε 6ημερη εργασία, αλλά σε έκτακτη μέρα εργασίας, με εξαίρεση τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Μιλώντας για τον τουρισμό, αναφέρθηκε στην έλλειψη δυναμικού και πρότεινε τη συνεργασία με τους φορείς για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλύει τις ανάγκες εργασίας ανά κλάδο.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος για να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας» πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως εξηγώντας ότι στόχος είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συνεννόησης εργαζόμενοι, εργοδότες και κράτος.

«Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, έχει καλυφθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έδαφος. Η οικονομία μας και ο εργασιακός χώρος δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ανεργία έχει πέσει στο 10% από εκεί που ήταν, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα», τόνισε.

Ο στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας με εστίαση σε γυναίκες, νέους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Ομιλώντας για την απασχόληση, ανέφερε ότι τα ποσοστά απασχόλησης είναι χαμηλά σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχους. Αναγνώρισε τη σημασία της εργασίας των συνταξιούχων, αναφέροντας ότι από τους 35.000 που εργάζονταν, πλέον είναι πάνω από 170.000. Όσον αφορά τις γυναίκες, επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερα μέτρα υποστήριξης της οικογένειας, όπως περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ευέλικτες μορφές εργασίας.

Πώς θα αλλάξει το επίδομα ανεργίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας και την ανάγκη εξορθολογισμού των επιδομάτων. Σύμφωνα με αυτόν, το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι ίδιο για όλους, ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια έχουν εργαστεί. Από την άλλη, η κα Κεραμέως πρότεινε το επίδομα ανεργίας να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή να είναι υψηλό στην αρχή και να μειώνεται σταδιακά, με σκοπό να κινητοποιήσει τους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ