Ειδήσεις
Οδήγηση με αλυσίδες: Τι πρέπει να προσέχετε – Βήμα βήμα η διαδικασία
Μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» που μας ταλαιπώρησε πολύ, ήρθε η σειρά της κακοκαιρίας «Φίλιππος», με χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτή τη στιγμή χιονίζει σε πολλές περιοχές της Αττικής, με τις αλυσίδες χιονιού να καλούνται για άλλη μια φορά να βοηθήσουν. Τι κάνω όμως σε περίπτωση που βρεθώ στο δρόμο και πρέπει να βάλω αλυσίδες για να φτάσω στον προορισμό μου;
Oι αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται πάντα στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας, ειδικότερα όταν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου ζείτε είναι κακές αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε κάποιο ταξίδι. Οι αλυσίδες που θα προμηθευτείτε από το εμπόριο θα πρέπει να αντιστοιχούν στη διάσταση των ελαστικών σας και να μην είναι μεγαλύτερες αφού είναι πολύ πιθανό να βγουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ίδιο το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα στην ανάρτηση ή και στα φρένα. Αφού λοιπόν έχετε αγοράσει τις αλυσίδες, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετηθούν. Φυσικά αυτοί είναι οι κινητήριοι τροχοί του αυτοκινήτου που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο πίσω.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που γνωρίζει αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή πισωκίνητα με αλυσίδες εμπρός! Στα τετρακίνητα αυτοκίνητα προτείνεται να τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς που ευθύνονται και για τη διεύθυνση του οχήματος.
Απαραίτητο στοιχείο για την τοποθέτηση τους αποτελούν ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας. Στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα ένας φακός είναι επίσης απαραίτητος, ενώ δεν πρέπει να παραλείπουμε να έχουμε σταθμεύσει το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και να ειδοποιούμε τους επερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των αλάρμ.
Βήμα – βήμα η τοποθέτηση αλυσίδων
- Πρώτα πρέπει να φορέσουμε ένα ζευγάρι γάντια, ώστε να προστατεύσουμε τα χέρια μας από το κρύο και διάφορα χτυπήματα. Στη συνέχεια απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από τον τροχό.
- Μετά θα πρέπει να πιάσουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα και να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού, τραβώντας τες με δύναμη.
- Στη συνέχεια ενώνουμε το άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, ώστε να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.
- Τραβάμε με δύναμη το γάντζο, ώστε να τεντωθεί η αλυσίδα γύρο από τον τροχό και τον περνάμε μέσα από το πλαστικό σε σχήμα U, που βρίσκεται στο κάτω μέρος.
- Ενώνουμε το γάντζο στο πάνω μέρος του τροχού σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τεντωμένος. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και κινούμαστε για λίγα μέτρα, ώστε να «πατήσει» η αλυσίδα στο ελαστικό. Ξανασφίγγουμε τον γάτζο και είμαστε έτοιμοι να φύγουμε!
Πώς οδηγώ με αλυσίδες – Κανόνες
- Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας, μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή στον πάγο και να κινήσει το όχημα.
- Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
- Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
- Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
- Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 40 χλμ./ώρα.
- Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
- Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
[Πηγή: autotriti.gr]