Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: «Κρυφά όπλα στη φαρέτρα για τα Σκόπια»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα απειλεί να χρησιμοποιήσει μυστικά όπλα εάν η προκλητική ρητορική των Σκοπίων συνεχιστεί, υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και διαψεύδει τις κατηγορίες για κενά στην άμυνα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί η αποτίμηση της συμμετοχής στη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το βήμα για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία των Σκοπίων ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την ονομασία της χώρας, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Κυπριακό δίνουν νέα δυναμική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου.

Από τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

Για Σκόπια: Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική.

Για Κυπριακό: Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλίων στην βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ 20/7.

Για τα Fake news για κενά στην άμυνα: Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για fake news των γνωστών κύκλων. Όπως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά χθες το βράδυ, Πρώτον: η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να το καταστρέψουμε.

Όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Κ. Μητσοτάκης, οι κινήσεις που κάνουμε δεν αμφισβητούν την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Επιπλέον, πρέπει να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα και να τις συγκρίνουμε με αυτές του 2019.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του ΠΘ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω, σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Άρα, επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό.

Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες. Εξάλλου, είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια. Η δεύτερη ευρύτερη παρατήρησή μου είναι: ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετή κρίση.

Είμαστε μία από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026, για να διαπιστώσει κανείς αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ