Ελλάδα
Σ. Φάμελλος: Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές στην Αττική συνιστούν αναγνώριση της τεράστιας ευθύνης του για αυτές τις καταστροφές
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρεται σε “τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης” όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να “μπαλώσει επικοινωνιακά” την κατάσταση.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι αυτά είχαν ήδη σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019. Σημειώνει ότι, μετά από μια πυρκαγιά που κατέκαψε 100.000 στρέμματα και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως:
– καθαρισμούς δασών,
– διαχειριστικές μελέτες για τα δασικά οικοσυστήματα,
– αντιπυρικές μελέτες,
– ειδικό σχεδιασμό για τις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας, και
– ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, είχαν ήδη σχεδιαστεί το 2019 και περιλαμβάνονται στο πόρισμα Goldammer (2019), στη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών (2019) και στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (2018). Προσθέτει ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται, μπορεί να του αποσταλούν τα σχετικά ΦΕΚ.
Επιπλέον, αναφέρει τη διακοπή του προγράμματος πυροπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, την οποία προχώρησε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, το 2019.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “επέλεξε να αδρανοποιήσει όλα τα παραπάνω, κινούμενη με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος και με κρυφό σχέδιο την ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών, ακόμη και στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων”.
Ο κ. Φάμελλος επισημαίνει επίσης τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέροντας ότι οι εποχικές προσλήψεις στα Δασαρχεία εγκρίθηκαν στα τέλη Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου οι καθυστερημένες προσλήψεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Γενικά, υποστηρίζει ότι με την Αττική να έχει υποστεί 600.000 καμένα στρέμματα από το 2021 και με ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία επικοινωνιακή δικαιολογία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την καταστροφή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης και είναι υποκριτικά, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποδυναμώσει τις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετήσει συμφέροντα λίγων. Όλα τα υπόλοιπα μετατίθενται στην “ατομική ευθύνη” και στην κλιματική κρίση, για την οποία η χώρα δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς. Ο κ. Φάμελλος καταλήγει ότι κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε την κυβέρνησή του.Σ