Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω τα διαδοχικά deals δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό.

Η πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στους Άραβες της Masdar είναι άκρως ενδεικτική του ευοίωνου κλίματος.

Ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια των ημερών, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ εμφανίζει μια απόδοση άνω του 20% μέσα στο 2024, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται αυτήν την στιγμή σε σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αξία υψηλότερη κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη 3ετία και κατά 190% σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Metlen, με αξία 5,1 δισ. ευρώ, αποτελεί την πολυτιμότερη ενεργειακή εταιρεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Παρά τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών (-1,2% μέσα στο 2024), ουδείς μέτοχος μπορεί να έχει παράπονο, δεδομένου ότι η άνοδος στο 12μηνο αγγίζει το +11%, στην 3ετία το +130% και στην 5ετία το +260%.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ, με κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας (στόχος EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024). Έτσι, η μετοχή, παρότι έχει διορθώσει από τα φετινά υψηλά (12,6 ευρώ), εξακολουθεί να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών.

Περνώντας, τώρα, στις μετοχές των εταιρειών διύλισης, η Motor Oil αξίζει σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ πριν περίπου έναν μήνα είχε σκαρφαλώσει έως το ιστορικό υψηλό των 3 δισ. ευρώ (28,5 ευρώ/μετοχή).

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Helleniq Energy αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ, συντηρώντας τη φετινή μεταβολή στο +9%, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη του 2023.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας του α’ τριμήνου (18,6 εκατ. ευρώ το 2024 από 14,8 εκατ. ευρώ το 2023), αξίζει στο Χρηματιστήριο 503 εκατ. ευρώ.

Βonus +3

Η συνδυαστική κεφαλαιοποίηση των παραπάνω έξι εισηγμένων ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ. Εάν, όμως, συμπεριλάβουμε και τις Viohalco – Cenergy – Ιntrakat, οι οποίες αν και δεν λογίζονται ως αμιγώς ενεργειακές εταιρείες, διαθέτουν ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο, τότε η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 6+3 εκτοξεύεται στα 21 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 1/5 της κεφαλαιοποίησης της Λεωφόρου Αθηνών.

Η αξία των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο

• Mytilineos 5,1 δισ. ευρώ
• ΔΕΗ 4,2 δισ. ευρώ
• Motor Oil 2,7 δισ. ευρώ
• Helleniq Energy 2,4 δισ. ευρώ
• Τέρνα Ενεργειακή 2,3 δισ. ευρώ
• Cenergy 1,6 δισ. ευρώ
• Viohalco 1,5 δισ. ευρώ
• Intrakat 801 εκατ. ευρώ

• ΑΔΜΗΕ 503 εκατ. ευρώ

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ