Connect with us

Επιστολές

Οι δράσεις της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας

Published

on


Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-Υδραγωγείο δημοσιοποιεί μια σεριά δραστηριοτήτων με την ακόλουθη ανακοίνωσή της:
“1. Θα ξεκινήσει το εργαστήρι φωτογραφίας. Δηλώστε συμμετοχή!
Για 2η χρονιά, θα ξεκινήσει στη λέσχη το εργαστήρι φωτογραφίας.
Μεταξύ άλλων, η φωτογραφία είναι μια εξαιρετική άσκηση παρατηρητικότητας. Όταν φωτογραφίζουμε «βλέπουμε» πραγματικά, παρατηρούμε λεπτομέρειες στους ανθρώπους και τα τοπία γύρω μας. Δρόμοι στους οποίους έχουμε περπατήσει αμέτρητες φορές αποκτούν μοναδικό ενδιαφέρον, μια λακκούβα με νερό που αντανακλά τα μπαλκόνια του διπλανού κτιρίου, παρατημένα αντικείμενα στην άκρη του δρόμου, όλα τώρα τραβούν την προσοχή μας και μπορούν να γίνουν θέματα της φωτογραφίας μας. Και ασφαλώς οι άνθρωποι. Άνθρωποι μόνοι ή πολλοί μαζί, με διαφορετικές εκφράσεις στα πρόσωπά τους, που ακολουθούν τη δική τους πορεία στην πόλη. Ένα δυναμικό παζλ που μπορείς να αποτυπώσεις και να σχολιάσεις.
Αν ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία, δηλώστε συμμετοχή στo εργαστήρι φωτογραφίας της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας. (Ελ. Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας).
Ελάτε να μάθουμε φωτογραφία, να δούμε και να σχολιάσουμε τα έργα μεγάλων φωτογράφων, να οργανώσουμε φωτογραφικά σαφάρι!
Σας περιμένουμε!

2. Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων Προφορικής Ιστορίας
Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος του διήμερου σεμιναρίου προφορικής ιστορίας  στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, το Σάββατο (1/11/14) και Κυριακή (2/11/14).
Ευχαριστούμε θερμά τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαχριστόπουλο από την ΟΠΙΑ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας), για το σεμινάριο και τη χρήση audio-video στις συνεντεύξεις μας.  Από καρδιάς, ευχαριστούμε  την ιστορικό  Τασούλα  Βερβενιώτη για την στήριξη και τη  βοήθεια που μας προσέφερε απλόχερα όλο το προηγούμενο διάστημα, τις συμβουλές της, την ακούραστη διάθεση και συμμετοχή της στην προσπάθεια που μόλις ξεκινήσαμε στην περιοχή μας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε το διήμερο σεμινάριο προφορικής ιστορίας προτάθηκαν θεματικά αντικείμενα και συγκροτήθηκαν οι εξής ομάδες:
1. Εργατική τάξη / βιομηχανοποίηση /αποβιομηχανοποίηση (εργοστάσια, οικισμοί, εργατικές γειτονιές, προπολεμικά χρόνια, κατοχή, εμφύλιος, έως το 1980)
2. Πρόσφυγες σήμερα και χτες και πολιτισμός (Η εξέλιξη της Νέας Ιωνίας από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι τις μέρες μας, η διαδρομή της με σταθμούς το 1922, το 1950, το σήμερα.  Ο πρόσφυγας, ο οργανοποιός, ο εξωτερικός μετανάστης).
3. Παιδική ηλικία στην κατοχή (Η παιδική ηλικία στην περίοδο της κατοχής, νεότητα, σχολείο, παιχνίδια, δουλειές στη Νέα Ιωνία)
Για τους επόμενους δύο  μήνες οι συμμετέχοντες στις θεματικές ομάδες θα πραγματοποιήσουν τις πιλοτικές τους συνεντεύξεις. Με το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει συνάντηση-νέος κύκλος σεμιναρίων για την παρουσίαση και τον σχολιασμό της διαδικασίας της συνέντευξης.
Κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα πραγματοποιηθούν δίωρες διαλέξεις με θέματα σχετικά με την Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική Ιστορία της Νέας Ιωνίας και τη σχέση Προφορικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης, η μέρα και ώρα των οποίων θα προσδιοριστεί στο άμεσο μέλλον.
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά ή και τηλεφωνικώς.
Τηλέφωνο: 6940980810
e- mail: [email protected] ή
στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook.1

3. Παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
Συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Νοέμβρη, οι δράσεις της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Άλλωστε η Κυριακή 2 Νοέμβρη ήταν η Κυριακή, όπως ορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που θα λειτουργούσαν τα καταστήματα. Επιχείρησαν να το συνδυάσουν και με μια “ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο”, όπως είχε γίνει και πέρυσι, για να «τσιμπήσουν» οι πιθανοί πελάτες και να βγουν να κοιτούν βιτρίνες!
Με κύριο σύνθημα “Ούτε 52, ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά” πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εξόρμηση το Σάββατο το πρωί όπου μοιράστηκε η ανακοίνωση που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις τόσο έξω από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων όσο και κατά μήκος της λεωφ. Ηρακλείου με διπλό στόχο.  Τόσο για την στήριξη των εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλεύουν την Κυριακή όσο και για την ενημέρωση των καταναλωτών. Γιατί όσοι δεν εργαζόμαστε στο εμπόριο πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε σαν καταναλωτές κι να σκεφτούμε ως εργαζόμενοι, ως απολυμένοι, ως άνεργοι. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αύριο κάθε ένας / μία από εμάς. Καμιά ανάπτυξη δεν θα έρθει με περισσότερες ώρες εργασίας . Κανένα όφελος δεν έχουμε από την επέκταση του εργάσιμου χρόνου. Ας  μη γινόμαστε συνένοχοι στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.”

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ