Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Οι Ρουμελιώτες από την Επανάσταση στην Ανάσταση!

Δημοσιεύθηκε

στις


Η εντυπωσιακή συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων που κατέκλυσαν κυριολεκτικά από νωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων των 3ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, δικαίωσε την επιλογή της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας να προσφέρει στην πόλη μας και όχι μόνο, ένα οδοιπορικό μνήμης και πίστης με κεντρικό θεματικό άξονα «Από την Επανάσταση στην Ανάσταση» την Παρασκευή 3 Απριλίου.
Eυρισκόμενοι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, θελήσαμε να αναδείξουμε μέσα από τον τεκμηριωμένο λόγο (ιστορικό και θεολογικό), τα νάματα της Μουσικής μας Παρακαταθήκης (Παραδοσιακής και Βυζαντινής) το άρρηκτο και ζωήρρυτο  δεσμό που υφίσταται μεταξύ αυτών των δύο μεγεθών, της πίστης και της μνήμης.  
Στη σύντομη προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, καλωσορίζοντας το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τόνισε μεταξύ άλλων «Είναι επιτακτική ανάγκη να επικαιροποιούμε σε κάθε στιγμή της πεπερασμένης βιοτής μας  την απάντηση στο ερώτημα, ποιοί είμαστε. Όσες φορές λησμονούμε ότι μνήμη και πίστη είναι σπονδυλωτά αρθρωμένες και μηδέποτε ασύμβατες, πάντα τεμνόμενες, τόσο μεγαλύτερο τίμημα καλούμε να προσφέρουμε, τίμημα το οποίο παρατείνεται στις επόμενες γενιές. Προϋπόθεση όμως της εθνικής ενότητας είναι η πίστη η οποία αποτυπώνεται αριπρεπώς στα ιερά σύμβολα. Έτσι ο Ελληνισμός συγκροτήθηκε, πάλεψε, αντιστάθηκε και διεκδίκησε. Ο διχασμός οδηγεί πάντα σε εθνικές τραγωδίες. Από τον εμφύλιο της Ελληνικής Επανάστασης που έφερε το κάψιμο του Μωριά από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου μέχρι την ηρωική πτώση στο Μεσολόγγι με τις εκατόμβες των μαρτύρων. Η αξία της ιστορίας είναι πρωτίστως διδακτική. Τα γεγονότα μπορεί να μην επαναλαμβάνονται γιατί κάθετι προκύπτουν από διαφορετικές καταστάσεις. Τα αποτελέσματα όμως όπως τα εισπράττει ο λαός μας είναι τα ίδια! Το τραγικό λοιπόν επαναλαμβάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το αισιόδοξο. Η πίστη είναι πρωτίστως βίωμα. Είμαστε διαφορετικοί ναι, αυτή η διαφορά όμως που δεν σχετίζεται με όρους ισχύος ανωτερότητας, είναι πρωτίστως διαφορά θυσίας και προσφοράς». Σε ένα θαλερό κλίμα πνευματικής ανάτασης τα Χορευτικά μας Τμήματα και το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού της Ένωσής μας, τιμώντας σεμνοπρεπώς το ήθος και το ύφος της Ελληνικής Παράδοσης μας ταξίδευσαν νοητά σε στιγμές της ιστορίας μας, έμφορτες συμβολισμών και θυσίας μέσα από το χορό και το τραγούδι.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.  Με ένα ρέοντα, ιεροπρεπή και εύληπτο λόγο που καθήλωσε το κοινό, καρπό της διεισδυτικής θεολογικής και κοινωνικής του σκέψης, ο πατήρ Επιφάνιος, αφού επαίνεσε την Ένωση Ρουμελιωτών για τις πολυσχιδείς δράσεις της, ευχόμενος επιτυχίες,  ανέδειξε το πλήθος των δωρεών που μας χαρίζει ο Ιησούς Χριστός κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από τη μνήμη των Παθών και της Αναστάσεώς Του, ανέλυσε τα διαλαμβανόμενα κάθε ημέρας αυτής, τόνισε την ύψιστη προσφορά της νηστείας, κάλεσε άπαντες να προσέλθουν στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Παρουσίασε τεκμηριωμένα τις βασικές προϋποθέσεις για να βιώσουμε στην καθημερινότητά μας τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, αναφέρθηκε στα πνευματικά νοσήματα και πρόβαλε τις αρετές των πνευματικών χαρισμάτων και την αξία του αγώνα για την απόκτηση τους.  Η λυρική αναφορά του στη Μεγάλη Παρασκευή την οποία οι Χριστιανοί τιμούν με ευλάβεια, συνοχή καρδίας και αναπτερωμένη ελπίδα με την προσδοκία του λυτρωμού και της νικηφόρου Αναστάσεως αλλά και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα απέσπασε την επιδοκιμασία και το παρατεταμένο χειροκρότημα μελών και φίλων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Πρότυπο Βυζαντινό Χορό υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννου Χρήστου που μας αναβίβασε στα υψίπεδα της πνευματικής ευωχίας. Με τη φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γαβριήλ , ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την πρόσκληση, την αγάπη του κόσμου και των Ρουμελιωτών, επαίνεσε την αφοσίωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας στη Μητέρα Εκκλησία και τόνισε ότι θα είναι δίπλα μας σε κάθε νέα στοχευμένη πρωτοβουλία, η βραδιά έληξε αφήνοντας μας μια ηδεία προσμονή της Ανάστασης.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την παρουσία του στην εκδήλωση και τα λόγια οικοδομής που μας προσέφερε από το περίσσευμα της αγάπης του. Θεωρούμε χρέος να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα. Βούλα Κουτσιμπού και του 6ου Λυκείου κ. Ηλία Κουρκουλάκο,  τους μουσικολογιωτάτους  συνεργάτες μας κ. Ανδρέα Ατζάμπο, Χοροδιδάσκαλό μας, εμπνευστή και Γενικό Καλλιτεχνικό Υπεύθυνο της εκδήλωσης, τον κ. Ευάγγελο Σαραντίδη, Χοράρχη του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού, τον πρωτοψάλτη και Χοράρχη της Πρότυπης Βυζαντινής χορωδίας Αθηνών κ. Ιωάννη Χρήστου και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, τη Φιλόλογο κα. Τάνια Γρεμή για τα υπέροχα κείμενα του βίντεο, τη λογοτέχνη κα. Μυρτώ Τσαούση για την εν όλω συνεισφορά της, τον τοπικό τύπο για την απλόχερη προβολή της βραδιάς, τον προϊστάμενο του ιερού ναού της Αγίας Αναστασίας π. Ιωάννη,  τον εφημέριο π. Μιχαήλ, και τον συμπατριώτη μας π. Γεώργιο Κατσαούνη για τη στήριξή τους και την κα. Φωτούλα Ρόδη για τις υπέροχες δημιουργίες – αναμνηστικά δώρα.

Παρουσίες
Μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης  κ. Κώστας Μανιάτης, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Δύναμη Προοπτικής και Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Θωμαϊδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας κ. Ντίνος Κυριαζής, του ΠΑΚΕΠΟ κ. Χρήστος Μακαρώνης, της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Κώστας Τσοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Νουβέλογλου, της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Η Καππαδοκία κα. Κυριακή Μπρόλιου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας  η Άπειρος Γαία κ. Κοντοστέργιος και ο τ. Πρόεδρος κ. Ιωάννης Γεωργαλής, του Α.Γ.Σ «Η Ανατολή» κ. Κώστας Τσαγκαράκης, του Συλλόγου Σπηλιάς Φωκίδας κα. Τασία Μποκτού, του Συλλόγου Φίλων Η Αλληλεγγύη κα. Ντίνα Θεοχάρη,  ο καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών κ. Μαντζανάς ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας www.ionianet.gr κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης.  Μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου κ. Ευάγγελος Νικολάου και η τ. Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου κα. Χρυσάνθη Κοντού.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ