Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ρουμελιώτικη Εστία Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδρομή στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 10 Απριλίου ο Σύλλογος “ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ”, συνεχίζοντας το ετήσιο πρόγραμμά του, πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στον Γοργοπόταμο – Υπάτη και στην ιστορική Μονή Αγάθωνος.
Το πούλμαν ξεκίνησε γεμάτο από πενήντα χαρούμενα άτομα και με μια ηλιόλουστη ημέρα.

Μετά την ενδιάμεση στάση για καφεδάκι στα όμορφα Καμμένα Βούρλα και συνεχίζοντας φτάσαμε στην όμορφη Υπάτη, με τα περίφημα ιαματικά λουτρά της. Μετά ακολούθησε η επίσκεψη στη ιστορική Μονή Αγάθωνος. Η διαδρομή προς το μοναστήρι ήταν φανταστική, με ένα πράσινο να καλύπτει όλο το χώρο και τρεχούμενα νερά παντού έκαναν την διαδρομή μας ευχάριστη.
Φτάσαμε στην ιστορική Μονή Αγάθωνος, που βρίσκεται στο βουνό Οίτη, σε υψόμετρο 550 μέτρα, κοντά στο χωριό Υπάτη. Ιδρύθηκε το 1400 μ.Χ. και Κτήτωρ της Μονής ήταν ο μοναχός Αγάθων, προς τιμή του οποίου έλαβε και το όνομά της. Στην περιοχή βρέθηκε από δύο Τούρκους αγάδες εικόνα της Θεοτόκου στις 6 Αυγούστου. Αυτοί παραχώρησαν την περιοχή στη συνέχεια και ο Αγάθων ίδρυσε τη Μονή.
Όπως μας είπε ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, το καθολικό είναι Βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, στο οποίο φυλάσσεται η ευρεθείσα εικόνα. Έξοχες οι αγιογραφίες της Μονής του 16ου και 17ου αιώνα. Το 1780 υπέστη ζημιές από σεισμό. Ανοικοδομήθη από τον Δημάκη Χατζηαναγνώστου. Το 1821, επυρπολήθη από τον Ομέρ Βρυώνη και διασώθηκε μόνο η εικόνα. Από τους 35 μοναχούς το 1833 επέστρεψαν μόνο 3, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον των Τούρκων. Οι 3 αυτοί επανακοιδόμησαν τη Μονή, με το ωραιότατο κωδωνοστάσιο και τα δύο Βυζαντινά παρεκκλήσια, Προδρόμου και Αγίου Χαραλάμπους. Το καθολικό τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εορτάζει όμως στις 6 Αυγούστου, τότε που βρέθηκε η εικόνα. Από το 1951-1959, στη Μονή λειτούργησε Γεωργική Σχολή. Επισκευάστηκε και το διπλανό παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται το Σκήνωμα του ηγουμένου Βησσαρίων, που όπως μας ανέφεραν περιμένουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αποφασίσει εάν θα ανακηρυχθεί άγιος. Στην αίθουσα υποδοχής με το περίφημο τζάκι μας προσέφεραν κουλουράκια και λουκούμια. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάσαμε στην ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού λαού στη νεώτερη ιστορία είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. Το Σεπτέμβριο του 1942 Αγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό τον Συνταγματάρχη Μάγερς, αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειές τους. Αποτέλεσμα αυτού του συντονισμού και συνεργασίας ήταν η ανατίναξη της γέφυρας, που καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική, για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα. Έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης. Η γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 1948, έχει μήκος 211 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Στο μικρό ύψωμα που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων πραγματοποιείται επετειακή συγκέντρωση εκπροσώπων της Πολιτείας και Αντιστασιακών οργανώσεων, για να τιμηθεί το κατόρθωμα της 25ης Νοεμβρίου 1942, που εκφράζει εκτός των άλλων και την ενότητα του αγώνα των χρόνων της κατοχής, εναντίον των δυνάμεων της βίας, του άξονα.
Γενικά η διαδρομή ήταν ευχάριστη και δημιουργική. Το απογευματάκι περάσαμε από τη Λαμία και στην ομώνυμη πλατεία θαυμάσαμε το άγαλμα του Ήρωα του 1821, Αθανάσιου Διάκου. Ήπιαμε το καφεδάκι μας και αναχωρήσαμε για τη Νέα Ιωνία. Τα τραγούδια και ανέκδοτα μέσα στο πούλμαν, ατέλειωτα. Ευχόμαστε και σε άλλες εκδρομές να περνάμε πάντα καλά. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρουμελιώτικης Εστίας Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Βελιανίτης, εκδρομές θα γίνονται τακτικά και όλο τον χρόνο.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ