Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση της παράταξης “Εκτός των Τειχών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μνημόνιο και Καλλικράτης

ξεθεμελιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση

• Από κοντά και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου
Σε λίγες μέρες τα σχολεία κλείνουν, αφού άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Οι αυλές των σχολείων θα πάψουν να βουίζουν από τις χαρούμενες παιδικές και εφηβικές φωνές, περιμένοντας τον ερχομό του Σεπτέμβρη για να γεμίσουν πάλι από ζωντάνια και χαρά. Η σχολική χρονιά που πέρασε (2010 – 2011) ήταν η χειρότερη μετά τη μεταπολίτευση.

Κάτω από την απειλή – πολιτικό εκβιασμό της «χρεοκοπίας», σ’ ένα τοπίο άγριας οικονομικής λιτότητας και περιστολής εργατικών – λαϊκών – κοινωνικών δικαιωμάτων, είδαμε τη Δημόσια εκπαίδευση να είναι το πρώτο θύμα της πολιτικής του μνημονίου που εφάρμοσε η κυβέρνηση των εντολοδόχων του ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ, σε βάρος του ελληνικού λαού,  που στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν ευθύνεται για το χρέος που άλλοι δημιούργησαν και φόρτωσαν στις πλάτες του.
Οι δαπάνες για την Παιδεία που διαθέτει το κράτος έπεσαν στο 2,65 % του ΑΕΠ (το χαμηλότερο από το 1974 έως σήμερα), η μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έκλεισε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα (συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων) με στόχο να εξοικονομήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, αδιαφορώντας για το κοινωνικό – εκπαιδευτικό κόστος και τις επιπτώσεις της πολιτικής της στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στο λαό.
Από κοντά και η πολιτική που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ με το νέο νόμο του  Καλλικράτη και τις νέες αρμοδιότητες που έχουν οι Δήμοι αναφορικά με τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων.
Οι ενιαίες Καλλικρατικές σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκροτήθηκαν σε κάθε Δήμο, όμως τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν φέτος 60% μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.
Oι πολιτικές αυτές της απαξίωσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, βασισμένη στις αντιλαϊκές – αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας και ιδιαίτερα στις επιλογές του μνημονίου είναι αυτές που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η οποία μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό (δωρεάν παρεχόμενο) σε εμπόρευμα ικανό να αγοράζεται μόνο από τους λίγους κι «εκλεκτούς» που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. 
Ήδη στο Μαρούσι μετράμε τις απώλειες από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφού είδαμε σχολεία να καταργούνται (12ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου) και να συγχωνεύονται (9ο & 17ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου) ή να υποβιβάζονται (οργανικά – 3ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου) και τις νέες Καλλικρατικές σχολικές επιτροπές να παίρνουν πίσω τα χρήματα από τις παλιές σχολικές επιτροπές, αλλά να μην χορηγούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων με αποτέλεσμα τα σχολεία της πόλης μας ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία τους.
Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της πόλης μας ήδη άρχισαν να κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα αυτή της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής που μας πλήττει. Η Γ. Σ. των γονέων του 9ου & 17ου Δημοτικού Σχολείου με βάση τις αποφάσεις των Δ. Σ. των ομώνυμων συλλόγων αποφάσισε στη Γ. Σ.  της Πέμπτης 26 – 5 – 2011 να προβεί σε κινητοποιήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥΠΔΒΜΘ για συγχώνευση των δύο σχολείων με μείωση της οργανικής τους δύναμης. Μάλιστα οι γονείς του 9ου & 17ου Δημοτικού Σχολείου προτίθενται να προσβάλλουν νομικά την απόφαση της συγχώνευσης των σχολείων αυτών και ήδη ζήτησαν τη βοήθεια του νομικού τμήματος του Δήμου Αμαρουσίου. Πιστεύουμε ότι η Δημοτική αρχή δεν πρέπει να κωφεύει στο αίτημα τους αυτό, εκτός κι αν στηρίζει την  αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΥΠΔΒΜΘ. Εμείς είμαστε στο πλευρό των γονέων και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Ακόμα ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου στην τακτική Γ. Σ. της 30ης Μαΐου 2011 εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τις ρυθμίσεις που υιοθέτησε το Δ. Σ.  Αμαρουσίου αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και την επιστροφή χρημάτων από τις παλιές σχολικές επιτροπές (που καταργήθηκαν) στις νέες ενιαίες Καλλικρατικές σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 απόφαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου σύμφωνα με την οποία έπρεπε να επιστραφούν πίσω, από όλες τις σχολικές επιτροπές τα χρήματα που είχαν ως τις 15 – 5 – 2011 συνοδεύτηκε από την έκδοση από τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου χρεωστικών υπολοίπων για κάθε σχολείο, γιατί ενώ όπως ισχυρίζεται ο Δήμος ο ίδιος είχε πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των σχολείων, εκ παραδρομής είχε καταβάλει τα χρήματα αυτά στις σχολικές επιτροπές. Συνολικά ζητούνται από τις παλιές σχολικές επιτροπές 811.000 ευρώ για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Φυσικά αντιταχθήκαμε, αντιδράσαμε και δεν ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη απόφαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου, τονίζοντας ότι τα σχολεία του Δήμου μας ακολουθώντας αυτή την πολιτική θα μείνουν ακάλυπτα οικονομικά μέχρι την έναρξη των εργασιών των νέων ενιαίων σχολικών επιτροπών του Δήμου και ακόμα περισσότερο θα είναι και χρεωμένα κι από πάνω, όταν θα αρχίσουν να εκχωρούνται τα νέα ποσά για δαπάνες λειτουργίας από τις ενιαίες σχολικές επιτροπές. 
Όμως σε σχετική ερώτησή μας  προς τη Δημοτική Αρχή (στο Δ. Σ. της 24 – 5 – 2011) αν υπάρχουν παραστατικά που να αποδείχνουν ότι ο Δήμος έχει πληρώσει (και πότε) τους συγκεκριμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ των σχολείων, δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Ακόμα σε σχετική ερώτησή μας (Δ.Σ. 24 – 5 – 2011) σχετικά με το πότε θα αρχίσουν οι νέες σχολικές επιτροπές να καταβάλλουν χρήματα στα σχολεία, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής από 1 – 6 – 2011 θα άρχιζε η λειτουργία τους, πάλι δεν πήραμε απάντηση.
Αυτή τη στιγμή τα Δημόσια σχολεία του Αμαρουσίου είναι ακάλυπτα οικονομικά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες της λειτουργίας τους. Οι ενιαίες Καλλικρατικές σχολικές επιτροπές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από τον ερχόμενο  Σεπτέμβρη, αφού αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σύστασης τους. Ως τότε οι γονείς καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε απόγνωση, αφού ούτε οι σχολικές εορτές της λήξης του σχολικού έτους δεν μπορούν να καλυφθούν οικονομικά.
Μένει να δώσουμε ένα μεγάλο «μπράβο» σε κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, που εφαρμόζουν ή στηρίζουν τέτοιου είδους πολιτικές απαξίωσης του Δημόσιου σχολείου. 
Αλλά το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο, αφού από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το άνοιγμα το σχολείων θα βρει τη Δημόσια Εκπαίδευση με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς, αφού η εκπαίδευση υπάγεται κι αυτή στη γνωστή συνταγή 1 διορισμός για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις και οι δαπάνες για τη λειτουργία της θα μειωθούν ακόμα περισσότερο για να πιαστούν οι «στόχοι» του μνημονίου και να εξυπηρετηθούν οι τοκογλύφοι δανειστές μας το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Μάλιστα με πρόσφατη εγκύκλιό του το ΥΠΔΒΜΘ προχωρά στην απαγόρευση της φοίτησης στο ολοήμερο (από 14:00 έως 16:15) όσων παιδιών δεν είναι αποδεδειγμένα εργαζόμενοι και οι δύο γονείς τους ή άνεργοι (αλήθεια τι θα γίνει με τους ελαστικά εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά των μεταναστών που συνήθως εργάζονται ανασφάλιστοι;), με στόχο την εξοικονόμηση θέσεων εκπαιδευτικών και δαπανών λειτουργίας και ακόμα ετοιμάζεται να συλλέξει τα βιβλία που έχουν διανεμηθεί στους μαθητές για να επαναχρησιμοποιηθούν αυτά του χρόνου.
 
Ήρθε ο καιρός να πούμε καθαρά τα πράγματα με το όνομά τους. H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Η απάντηση βρίσκεται στην αντίσταση όλων μας απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές με στόχο την ανατροπή τους. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εμπλεκόμενους με την Παιδεία, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, Ένωση Γονέων Αμαρουσίου, Συλλόγους Γονέων των Σχολείων της Πόλης μας , Εργασιακά Σωματεία Εκπαιδευτικών με στόχο την οικοδόμηση ενός ευρύτατου μετώπου αντίστασης και ανατροπής της αντιλαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται και εφαρμόζεται στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στο 15%του ΓΚΠ ή στο 5% του ΑΕΠ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΠ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. 20 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.
ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ – ΝΗΠΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
 

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ