Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο του Γραμματέα του Συνασπισμού Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

28-29 Ιούνη όλος ο κόσμος στην απεργία

και στην περικύκλωση της Βουλής

Τον τελευταίο μήνα ζούμε ένα πρωτοφανές κίνημα-ο λαϊκός παράγοντας έχει βγει στο προσκήνιο και διαμορφώνει τις εξελίξεις. Έχουμε την αίσθηση πως βιώνουμε ιστορικές στιγμές.
«Στην πλατεία Συντάγματος γράφεται η ιστορία αξιοπρέπειας της  σύγχρονης Ευρώπης»  όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή, χρησιμοποιώντας τη φράση του  Λούις Σεπούλβεδα.

Η κραυγαλέα αποτυχία της κυβέρνησης του μνημονίου σε όλους τους στόχους που είχε θέσει μαζί με την τρόικα, ο φρενήρης καλπασμός της ανεργίας, η κοινωνική χρεωκοπία είναι πλέον ορατά σε όλους. Η πρόθεση τους  να επιβάλλουν κι άλλα ακόμα πιο επώδυνα και καταστροφικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων και γενικότερα των πιο αδύναμων κοινωνικά, σε συνδυασμό με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, έφτασαν τον κόμπο στο χτένι.
Ο λαός στο Σύνταγμα αλλά και στις άλλες πλατείες της χώρας τους δείχνει την πόρτα της εξόδου. Δεν αντέχει άλλο την ανάλγητη, άδικη και πλήρως αδιέξοδη πολιτική τους. Γνωρίζει πως το μετά το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο» νέο μνημόνιο θα ακολουθήσει άλλο μακροπρόθεσμο μέχρι να φτάσουμε στα τάρταρα. Ο δρόμος που επιλέγει ο λαός είναι να ανατρέψει αυτή την πολιτική με κινητοποιήσεις κι απεργίες.
Για αυτό το λόγο είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει-την περασμένη Τετάρτη, παρά το όργιο καταστολής, ο κόσμος δεν υποχώρησε. Η κυβέρνηση αυτή έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Τα  αποκαλυπτήρια του δικομματισμού ήταν πλήρη όταν κόντρα στη λαϊκή θέληση προσπάθησαν να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.  Ένα σενάριο που θα επαναφέρουν μετεκλογικά αφού όλα δείχνουν πως δεν θα έχουν, παρά τον καλπονοθευτικό νόμο, «αυτοδυναμία».
Ο λαός στα πεζοδρόμια διεκδικεί ζωή με αξιοπρέπεια και πραγματική δημοκρατία. Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συμμετέχουμε όλοι κι όλες στην απεργία και δίνουμε μαζικά το παρόν στην περικύκλωση της βουλής. Πολίτες από όλες τις πόλεις της Ελλάδας κι όλες τις γειτονιές της Αθήνας θα διαδηλώσουν. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας. Είναι σίγουρο πως η Αθήνα θα πλημμυρίσει από κόσμο.
Ένα επιπλέον ελπιδοφόρο στοιχείο αυτού του κινήματος είναι ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κι η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις άλλες χώρες. Οι αντιστάσεις των λαών πληθαίνουν.
Ο πολιτικός μας χώρος , ο Συνασπισμός, εργαζόταν με αυτό τον στόχο και προσδοκούσε αυτή τη στιγμή. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το κίνημα που αμφισβητεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές που εφαρμόζουν.
Στις πλατείες κι ειδικότερα στο Σύνταγμα γίνεται μια τεράστια ζύμωση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η νεολαία. Η απάντηση στις προσδοκίες αυτού του κόσμου μπορεί να προκύψει με τη διαμόρφωση ενός νέου πόλου με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα δώσει κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική λύση. Θα χαράξει μια νέα πολιτική με άξονες την αναδιανομή του πλούτου, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Η κάτω βουλή αποδοκιμάζει την κυβέρνηση-την Τρίτη και την Τετάρτη με τη μαζική συμμετοχή μας στην 48-ωρη απεργία και στην περικύκλωση της βουλής δηλώνουμε απερίφραστα πως το «μεσοπρόθεσμο» δεν θα περάσει γιατί δεν έχει την έγκριση του λαού.

Χάρης Λευκιμμιάτης, γραμματέας ΠΚ ΣΥΝ Ηρακλείου Αττικής

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ