Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Αμαρουσίου “Εκτός των Τειχών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μνημόνια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων 

Στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου της 30 – 6 – 2011 συζητήθηκε και ψηφίστηκε η σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αμαρουσίου και των Αστικών «Μη Κερδοσκοπικών – Μη Κυβερνητικών» οργανώσεων «Όμορφη Ελλάδα είναι η Καθαρή Ελλάδα» και «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» (ΚΕΑΝ), με στόχο την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Αττικής».

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, στα πλαίσια της πολιτικής του μνημονίου και του Καλλικράτη, με τη δημιουργία 55.000 θέσεων απασχόλησης πεντάμηνης διάρκειας (αυστηρά) με άδηλες εργασιακές σχέσεις και όρους απασχόλησης για άνεργους.
Το εμπόριο ελπίδων και η οικοδόμηση δικτύων πελατειακών σχέσεων φαίνεται ότι καλά κρατεί και συνεχίζεται με τις ευλογίες της Ε. Ε., άλλωστε και η Ε. Ε. από το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ – Ν. Δ. – ΛΑΟΣ  περιμένει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που εισηγείται για το ξεπούλημα της χώρας και την υποδούλωση των Ελλήνων εργαζομένων.
Αφού η Ε. Ε. με τις επιδοτήσεις και τις πολιτικές της ξεπάτωσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, διαλύει τώρα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με τα προγράμματα απασχολησιμότητας που προωθεί.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» προωθεί τέτοιου είδους προγράμματα απασχόλησης για ανέργους στοχεύοντας σε δράσεις που έχουν να κάνουν με:
– έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων ή και αθλητικών υποδομών,
– έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,
– ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,
– αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού πράσινου,
– αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
– περιβαλλοντική εκπαίδευση,
– διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
– δημιουργική απασχόληση παιδιών,
– προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,
– κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
– οδική ασφάλεια μαθητών,
– σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών / υποβαθμισμένων περιοχών,
– έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας,
δηλαδή με όλα σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ο. Τ. Α.
Ο στόχος είναι διπλός από τη μια να αποσυρθεί όσο το δυνατό περισσότερο το κράτος και οι Ο.Τ.Α. από την παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και από την άλλη να παγιωθεί το καθεστώς της απασχολησιμότητας στους Έλληνες εργαζόμενους, με περαιτέρω χτύπημα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, η οποία ήδη βάλλεται από την κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο.
Εξοργιστικός είναι ακόμα ο τρόπος που αντιλαμβάνονται κυβέρνηση και η Ε. Ε. την ανάπτυξη και μάλιστα τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, αφού εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν σε αυτές τις λεγόμενες «μη κερδοσκοπικές – μη κυβερνητικές» οργανώσεις για να προσλάβουν άνεργους με πεντάμηνες συμβάσεις (σε χρονική διάρκεια 12 μηνών, μη τυχόν και διεκδικήσουν και το δικαίωμα μονιμοποίησης τους), για να παρέχουν έργο αντίστοιχο αυτού που υποχρεούται να παρέχει το κράτος και οι Ο. Τ. Α. δωρεάν στους πολίτες – δημότες.
Ουσιαστικά πρόκειται για Συμπράξεις Δημόσιων με Ιδιωτικούς Φορείς (Δήμοι – ΜΚΟ) με στόχο την εκχώρηση χρυσοφόρων κομματιών του Δημοτικού έργου στα χέρια ιδιωτών. Μάλιστα αυτές οι «μη κερδοσκοπικές – μη κυβερνητικές οργανώσεις», οι οποίες και κερδοσκοπικές είναι και κυβερνητικές, έρχονται απευθείας συστημένες από τα υπουργεία της κυβέρνησης, αφού πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά διαχειριστικής επάρκειας τα οποία χορηγούνται από τα αρμόδια υπουργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται και σημαίνει. Οι Δημοτικές αρχές από την άλλη εξασφαλίζουν ένα καλό δίκτυο πελατειακών σχέσεων, μέσω των προσλήψεων από τις ΜΚΟ και ησυχάζουν και από τις πιέσεις για μονιμοποιήσεις, αφού οι εργασιακοί φορείς είναι οι συγκεκριμένες ΜΚΟ, όλα δηλ. κομμένα και ραμμένα στα μέτρα όσων υποστηρίζουν το μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Τέτοιου είδους προγράμματα απασχόλησης εφαρμόστηκαν ήδη φέτος στη δημόσια εκπαίδευση με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν με αυτά αναγκάστηκαν να καταφύγουν επανειλημμένα  σε επισχέσεις εργασίας με την κάλυψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (Δ. Ο. Ε. – Ο. Λ. Μ. Ε.).
Η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου και όσοι στηρίζουν τέτοια μνημόνια συνεργασίας και συμβάλλουν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό και στους Δημότες της πόλης.
Το είπαμε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα το ξαναπούμε: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ που επιχειρεί να εισάγει και στο Δήμο Αμαρουσίου η Δημοτική Αρχή με τη σύναψη των συγκεκριμένων μνημονίων συνεργασίας.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμαρουσίου να μην προχωρήσει στη σύναψη τέτοιων συμβάσεων και να πάψει να αποδέχεται τέτοιου είδους πολιτικές που υποβάλλονται από την κυβέρνηση των εντολοδόχων του Δ. Ν. Τ. – Ε. Ε. – Ε. Κ. Τ. και στόχο έχουν τον εξανδραποδισμό και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Η υποκρισία της Δημοτικής Αρχής και του Δήμαρχου Γ. Πατούλη έφτασε πλέον στα όρια της. Όποιος είναι ενάντια στα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και τον Καλλικράτη, ας το αποδείξει έμπρακτα απορρίπτοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε. Ε. που πλήττουν τους εργαζόμενους και το λαό.

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ