Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Κείμενο του πρώην Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Λουκά Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αξέχαστες βραδιές στη Νέα Ιωνία με τον

Λεωνίδα Κύρκο και τον Λυκούργο Καλλέργη

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 27-28 Αυγούστου, έφυγαν από τη ζωή δύο εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας. Ο Λυκούργος Καλλέργης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Φίλοι στη ζωή. Μαζί και στην αιωνιότητα.

 

Δυο άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας ο ένας το θέατρο και ο άλλος την πολιτική. Δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από το ελληνικό κοινό. Και βέβαια η απουσία τους θα είναι μεγάλη, αλλά θα μας συντροφεύουν πάντοτε τα έργα τους και η  πορεία της ζωής τους. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας είχε την χαρά να τους φέρει στη Ν. Ιωνία και να τους τιμήσει για την προσφορά τους στην κοινωνία και το έργο τους.  Ήταν 2 καταπληκτικές βραδιές γεμάτες νοσταλγία και αγάπη. 
•Την Τετάρτη 24 Σεπτ. 2008 ο Λεωνίδας Κύρκος στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου μας, παρουσίασε το Βιβλίο του “ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΙ” με ομιλητές τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, Γ. Χαραλάμπους, τον οικονομολόγο , Αιμ. Ζαχαρέα και τον Δημ. Σύμβουλο Γιάννη Κολμανιώτη. Στην εκδήλωση αυτή, ήταν παρών και ο Λυκούργος Καλλέργης.  Στον εισαγωγικό μου λόγο  μεταξύ άλλων ανέφερα : …”Ο Λεωνίδας Κύρκος συνέδεσε τη ζωή του με τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας. Σήμερα χωρίς να είναι ουσιαστικά αποστασιοποιημένος από την ενεργό πολιτική, είναι σίγουρο, ότι ανήκει στον πολιτισμό αυτού του τόπου”… Στο τέλος της εκδήλωσης του εδόθη αναμνηστικό δώρο από υλικά που είχαν συλλεγεί από τους τόπους της εξορίας του, από την φίλη  Φιφή Πρωτογέλη.
•Την Δευτέρα 26 Ιαν. 2009 ο Λυκούργος Καλλέργης στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου μας, παρουσίασε το Βιβλίο του “Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα” με ομιλητές τον Βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο, την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου του διάβασε ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Χαραλάμπους του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα “για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο και τον πολιτισμό” Και νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του. Βέβαια η βραδιά δεν σταμάτησε εδώ, αλλά συνεχίστηκε σε μια ήσυχη γωνιά όπου λίγοι φίλοι με μεζέ και κρασί και απαλή μουσική είχαν πολλά να θυμηθούνε και να αναπολήσουν. Εμείς βέβαια οι νεώτεροι θέλαμε να μην τελειώσει ποτέ αυτή η νύχτα. Στις 2 αυτές βραδιές λοιπόν, όπου συζητήθηκαν και προβλήθηκαν γνωστά και άγνωστα γεγονότα από την ζωή τους και την πορεία τους, (από τα προσωπικά τους αρχεία) έγινε αιτία εδώ στη Ν. Ιωνία, να συναντηθούν όλες οι ηλικίες, όλες οι πολιτικές  και όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν από την πολύχρονη διαδρομή τους στον αιώνα που μας πέρασε. Και ο Λυκούργος και ο Λεωνίδας με το χαμόγελό τους και την μεγάλη αισιοδοξία τους, αλλά και όλοι οι ομιλητές των εκδηλώσεων, μας έδωσαν την ευκαιρία να περάσουμε πολύ όμορφες στιγμές και να γνωρίσουμε αλλά και να θυμηθούμε άγνωστα στιγμιότυπα από τον θεατρικό και πολιτικό βίο.    
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΄Αννα Κατσάνη και τον Ηλία Ζαράνη για την συμβολή τους στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων.  

Λουκάς Χριστοδούλου

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ