Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο των Δημοτικών Συμβούλων Ηρακλείου Αττικής, Βασίλη Λυκούρα και Κώστα Κοκκινίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

“Μεταφέρουν και άλλα βάρη

στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας”

Τις θέσεις της δημοτικής παράταξης Ηρακλείου Αττικής “Λαϊκή Συσπείρωση” για το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς εκφράζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης κ.κ. Βασίλης Λυκούρας και Κώστας Κοκκινίδης στο παρακατω άρθρο τους στο Χ-τύπο. Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Λυκούρας είναι καθηγητής στο 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης-ΟΛΜΕ.

 Οι δύο Σύμβουλοι στο άρθρο τους αναφέρονται στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Αλλά δεν μένουν μόνο εκεί και καταγγέλλουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα το λεγόμενο “νέο σχολείο” που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Το κείμενο τους είναι το ακόλουθο:
“H νέα σχολική χρονιά ξεκινά με περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη φορά:
• Πάνω από 2000 είναι τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Έγιναν μόλις 546 διορισμοί ενώ συνταξιοδοτούνται πάνω από 6000.
• Τα βιβλία δεν θα είναι στα σχολεία ούτε το Δεκέμβριο. Είναι έτοιμοι μόλις 37 τίτλοι βιβλίων από τους 1200 που χρειάζονται στο σύνολο της εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα μοιραστούν φωτοτυπίες και DVD.
• H ευθύνη μετακίνησης μαθητών πέρασε στους δήμους που έχουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Αν βρεθούν χρήματα η μεταφορά θα ξεκινήσει το Νοέμβριο (Μέχρι τότε όμως;)
• Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα και αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
• Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 2000 λιγότερα σχολεία μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις (έπεται και συνέχεια) και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα.
• Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται διαρκώς. Θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί πλέον με μπλοκάκι στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς και με πεντάμηνες συμβάσεις των 625 ευρώ το μήνα μέσω των ΜΚΟ (π.χ. Δήμος Νέας Ιωνίας όπου οι δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων).
• Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας θα χαθούν
• Εκατοντάδες παιδιά μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
• τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις.

Η βαρβαρότητα δεν κρύβεται. Η κατάσταση στα σχολεία, όπως και στην υγεία, είναι δραματική. Υπεύθυνη είναι η πολιτική που κόβει χρήματα από το λαό για να στηρίξει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι επιλογές αυτές αποφασίζονται από την ΕΕ και υλοποιούνται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη στήριξη του ΛΑΟΣ.
Στερούν τα αυτονόητα, το δάσκαλο από την τάξη, τα βιβλία, τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία. Καταργήθηκαν ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) απαραίτητοι απολύτως για την εκπαιδευτική διαδικασία. Μεταφέρουν και άλλα οικονομικά βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Φτιάχνουν το νέο σχολείο της αγοράς που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, φθηνό για την κυβέρνηση αλλά ακριβό για τους πολίτες και κερδοφόρο για την πλουτοκρατία. Η προπαγάνδα υπέρ του “νέου σχολείου”, του
“ψηφιακού σχολείου” δεν πρέπει να ξεπερνά κανέναν. Είναι σχολείο με υποβαθμισμένο πρόγραμμα και μορφωτικό περιεχόμενο για τους πολλούς, με διαφορετικά προγράμματα διδασκαλίας από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή με μαθητές κολλημένους μπροστά στον υπολογιστή με τις ώρες, συλλέγοντας άχρηστες πληροφορίες χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Δημιουργεί παιδιά που θα απεχθάνονται το διάβασμα, το βιβλίο και την ίδια τη γνώση. Με λίγα λόγια: Γρήγορη κατάρτιση με δεξιότητες, λίγη γνώση, ημιμάθεια για περιστασιακή δουλειά χωρίς δικαιώματα.
Τα σχολεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες υποχρεωμένες να αναζητούν χορηγούς-πόρους. Μέρος του προγράμματος θα καθορίζεται από το χορηγό ή γενικά τις ανάγκες της αγοράς.
Οι εργαζόμενοι, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να περιμένουν άλλο. Να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση στην κλιμακούμενη επίθεση. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση χρηματοδότηση των σχολείων, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα, 20 μαθητές ανά τάξη, μόρφωση για όλα τα παιδιά, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων, καμία επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση, δωρεάν επαγγελματικά σχολεία μετά το λύκειο κ.α.
Η υπεράσπιση της λαϊκής παιδείας και η απάντηση στην τρομοκρατία των κέντρων της κυβέρνησης, της Ε.Ε. Και του κεφαλαίου βρίσκεται στη δύναμη του ταξικού ριζοσπαστικού κινήματος. Για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του στηριγμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Για να ανοίξει ο δρόμος στη λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία”.

   

   

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ