Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Να μην γίνουν σχολεία;

Η ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  ΔΕΠ για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου (12/θέσιου) και Νηπιαγωγείου (4/θέσιου) στο Ο.Τ. 17 στο Ηλιακό Χωριό, προκάλεσε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές που γενούν ερωτηματικά για τους πραγματικούς σκοπούς αυτών των αντιδράσεων. Γιατί είναι  πρωτοφανές να δημιουργούνται εμπόδια στην ανέγερση σχολείων με διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες.

Η ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ, εδράζεται σε πραγματικές ανάγκες για αίθουσες Δημοτικού και Νηπιαγωγείων, όπως αυτές έχουν ζητηθεί από Δ/ντές Σχολείων και των δυο  Πόλεων (Πεύκη και Λυκόβρυση) αλλά και από συλλόγους γονέων. Εξ άλλου η Δ/νση Προγραμματισμού του ΟΣΚ με αξιολογήσεις των δεδομένων και αυτοψίες που πραγματοποιεί αποφασίζει ή μη την ανέγερση Σχολείων.
Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε ήδη για το Γ΄ Δημοτικό και Ε΄ Νηπιαγωγείο Πεύκης και η μελέτη είναι ήδη έτοιμη για υποβολή στον ΟΣΚ, προκειμένου η προσθήκη 4 αιθουσών στο Γ΄ Δημοτικό και η ανάπλαση του Ε΄ Νηπιαγωγείου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να κατασκευασθεί.
Η αντίδραση για τη κατασκευή σχολείων στο Ο.Τ. 17 (Ηλιακό Χωριό), εδράζεται στις εξής αιτιάσεις:
Α) Δεν υπάρχουν ανάγκες για άλλο δημοτικό.
Β) Δεν χρειάζεται Νηπιαγωγείο γιατί ετοιμάζεται το Νηπιαγωγείο στην  οδό Άνδρου.
Γ) Το Οικόπεδο του ΟΣΚ στο Ο.Τ. 17 να γίνει πράσινο, όπως έχει δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή.
Δ) Αν χρειάζονται σχολεία, να γίνουν στα Ο.Τ. 29, 30, 31 στη Λυκόβρυση.
Ε) Να φύγει το σχολείο Κωφών, να κλείσει το ΚΕΚ, να κλείσει το Ωδείο (;)
Στ) Να γίνει διαβούλευση για τα σχολεία.
Ζ ) Να γίνει ο Πολυχώρος στη Λυκόβρυση, Δημοτικό σχολείο.
Η)  Θα έρθουν μετανάστες γιατί θα γίνει διαπολιτισμικό.
Ξεκινώντας από την  αιτίαση για διαβούλευση,  να τονισθεί ότι το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη σε συγκεντρώσεις Δ/ντών σχολείων, συλλόγων γονέων, πολιτών, ΔΕΠ, Επιτροπών, Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τις υπόλοιπες αιτιάσεις υπάρχουν οι εξής απαντήσεις.:
Διαπολιτισμικό σχολείο δεν υπάρχει και δεν συζητήθηκε ποτέ η κατασκευή του. – Η μετατροπή του πολυχώρου σε Δημοτικό Σχολείο (τεχνικά πιθανόν ανέφικτη), είναι λάθος γιατί με την ίδια λογική, όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους θα τους μετατρέπαμε σε σχολεία.
Όσο για  το 1ο Δημοτικό που στεγάζει το ΚΕΚ και το ωδείο, φιλοξενεί και το Σχολείο Κωφών. Εάν υποθετικά μεταστεγασθεί το Ειδικό Σχολείο (που δεν το εγκατέστησε η σημερινή δημοτική αρχή), θα απομακρυνθούν και το ΚΕΚ και το ωδείο;
Σε ότι αφορά τα οικόπεδα στα Ο.Τ. 29, 30, 31 στη Λυκόβρυση παρ΄ ότι είναι χαρακτηρισμένα ως Σχολεία, δεν είναι απαλλοτριωμένα.
Επίσης το οικόπεδο για Νηπιαγωγείο στην Άνδρου όχι μόνο δεν είναι απαλλοτριωμένο, αλλά ούτε καν χαρακτηρισμένο. Ο ΟΣΚ μετά  Καλλικράτη δεν έχει αρμοδιότητα απαλλοτριώσεων. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ για  σχολεία τελειώνουν. Χώρος του ΟΣΚ για σχολεία είναι μόνο στο Ο.Τ. 17 (Ηλιακό Χωριό).
Εάν δοθούν άμεσα χρήματα για απαλλοτριώσεις θα γίνουν τα σχολεία στα Ο.Τ. 29, 30, 31. ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Αυτό συμφέρει το Δήμο, τους μαθητές ή τους γονείς;

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ