Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Γιώργος Σεφέρης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράμμα στους γονείς, στους εργαζόμενους και στο λαό 

• “Να σηκωθούν και οι πέτρες για την υπεράσπιση των παιδιών και του σχολείου”
Η κυβέρνηση λέει ότι φέτος θα είναι «η δυσκολότερη σχολική χρονιά μεταπολεμικά». Πέρσυ τέτοιες μέρες έλεγαν ότι «η χρονιά θα είναι η δυσκολότερη της Μεταπολίτευσης». Κάθε πέρσυ και καλύτερα. Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα που θα βρούμε μπροστά μας; Απ΄ το «σχολείο χωρίς τοίχους» και το «μαθητή χωρίς τσάντα», που ευαγγελίζονταν το υπουργείο παιδείας, προχώρησε κι άλλο : Φέτος «ανακοίνωσαν» το … σχολείο χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς, χωρίς βιβλία, χωρίς χρηματοδότηση για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (πετρέλαιο, φως, νερό, αναλώσιμα υλικά κλπ).

 

Νηπιαγωγεία όπου δε θα «χωρούν» προνήπια, ενώ τα νήπια θα στοιβάζονται σε τεράστια τμήματα. Σχολεία τέρατα όπου σε κάθε τμήμα θα στοιβάζονται 25 με 30 μαθητές. Νέος γύρος συγχωνεύσεων. Χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς αφού φέτος διόρισαν μόνο 543, την ώρα που πήραν σύνταξη πάνω από 11.000. Και κάποιες από τις κενές θέσεις θα τις καλύψουν, οι γνωστοί συμβασιούχοι της εκπαίδευσης, που φέτος θα μας τους φέρουν και οι Μ.Κ.Ο. που αλωνίζουν τα σχολεία με την άδεια των δήμων. Βιβλία που θα μοιραστούν σε CD ή φωτοτυπίες. Σχολικές επιτροπές των Καλλικρατικών Δήμων που «δεν έχουν φράγκο» για τις παραμικρές ανάγκες των σχολείων.
Η πολιτική τους προχωρά ακάθεκτη : Εκβιάζουν ώστε το σχολείο να λειτουργήσει «όπως μπορεί» μόνο του. Πιέζουν τους ήδη πιεσμένους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα σχολεία χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το κατά πόσο πληρώνουν οι γονείς. Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω των χορηγών και των «καλόκαρδων» εταιρείων (ιδιωτικών ή Μ.Κ.Ο.). Κι όλα αυτά την ώρα που γίνεται «πλιάτσικο» σε βάρος του εισοδήματος, της σύνταξης, της ζωής ολόκληρης του εργαζόμενου, που νοιώθει πιεστική την απειλή της «εργασιακής εφεδρείας» και της απόλυσης.
Σταματήστε τους ! Την κρίση τους να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Ο λαός κι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ευθύνη και δεν έχουν άλλη ανοχή. Υπάρχει τρόπος κι είναι αυτονόητος : ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.
Χτες ο εφησυχασμός ήταν «κακός σύμβουλος». Σήμερα η αποχή απ΄ το κίνημα, απ΄ το σωματείο κι απ΄ τη δράση του είναι συνενοχή. Όποιος δεν είναι με τον αγωνιζόμενο λαό, είναι συνένοχος μ΄ αυτούς που τον βουλιάζουν κάθε μέρα πιο βαθιά στη φτώχια, στη μιζέρια και στην αμορφωσιά.  Οι δάσκαλοι, οι γονείς και τα παιδιά μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και τα «αυτονόητα» της ζωής μας.
Ας τους σταματήσουμε. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» σαλπίζει αυτό το μήνυμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, όλο το λαό, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς που δε θα είναι καλή. Μιας χρονιάς που μπορεί να γίνει καλή μόνο «αν σηκωθούν κι οι πέτρες» για την υπεράσπιση του σχολείου, του εισοδήματος όλων μας, των δικαιωμάτων στη ζωή, τη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση, στον πολιτισμό.
Καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να πάρουν κινηματικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης για :
– ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.
– ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
– ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ –  15 ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Α΄  ΚΑΙ  Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
– ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ.
– ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΆΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ