Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Δελτίο τύπου από το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Όχι στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών που επιβάλλουν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η Τρόικα μέσω της πολιτικής των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. 
Το κουδούνι του αγιασμού χτύπησε για τα σχολεία με άδεια ταμεία, με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού και χωρίς βιβλία, για πρώτη φορά από το 1946.

Η Κυβέρνηση «φρόντισε» να αφήσει τα παιδιά μας χωρίς το βασικό εργαλείο μάθησης, το βιβλίο. Παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας είναι αμφίβολο μέχρι τα Χριστούγεννα αν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των βιβλίων. Είναι απαράδεκτο να συζητάει το Υπουργείο για οργάνωση μαθημάτων με φωτοτυπίες, CD και DVD, δηλαδή με χειρότερη ποιότητα που κοστίζει όμως πολύ ακριβότερα. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται τυχαία, αλλά προετοιμάζουν την αγορά βιβλίων από τους γονείς και τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας των σχολείων στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικογένεια. Γι’ αυτό έχουν σταματήσει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των σχολείων και είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθούν οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές στις στοιχειώδεις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, αλλά και χαρτιού ακόμη και κιμωλιών.
Πολλά παιδιά θα μπουν σε τάξεις χωρίς καθηγητές και δασκάλους και αυτό γιατί μειώθηκαν τραγικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών (546 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όταν εφέτος συνταξιοδοτήθηκαν 6.000).
Τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ψαλιδίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
• Κατάργησε 1.000 σχολεία την περσινή χρονιά και σχεδιάζει την κατάργηση και άλλων. Κατάργησε τα αθλητικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών επιβάλλοντας μια δεύτερη ξένη γλώσσα σε δημοτικό και γυμνάσιο και μόνο Αγγλικά στο λύκειο. Κατάργησε τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, την πολιτική επιστήμη, την πληροφορική, το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και άλλα μαθήματα  που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων.
• Κατάργησε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία που ήταν οι μοναδικοί θεσμοί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που ενίσχυαν τη μορφωτική προσπάθεια παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα και ανακούφιζαν χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του φροντιστηρίου. Με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας αναγκάζονται τώρα πολλοί περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες να καταφύγουν στα φροντιστήρια σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση τσακίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στη χειρότερη περίπτωση καταδικάζονται παιδιά στη σχολική αποτυχία και την πρόωρη έξοδο από την εκπαιδευτική διαδικασία.
• Ανατρέποντας την πρακτική της τελευταίας δεκαετίας για τμήματα μαθητών από 18 μέχρι 25, προχωράει στη δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές.
Ως «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, Αξιοπρέπεια-Αντίσταση-Αλληλεγγύη»
Καλούμε τους γονείς να μην αποδεχτούν σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα «σπασμένα» αυτής της πολιτικής.
Απαιτούμε την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις Δ.Ε.Π. και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση και την οικονομική ασφυξία του σχολείου.
Η υπεράσπιση της παιδείας ως δημόσιου αγαθού και κοινωνικού δικαιώματος, δωρεάν για όλους περνά από την ανατροπή της πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και στη διάλυση όσων έχουμε χτίσει μέχρι τώρα με ιδρώτα και αίμα.
Θα δράσουμε αλληλέγγυα  με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και ταξικές διακρίσεις.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ