Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Εντείνεται η επίθεση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αμαρουσίου για τον Προϋπολογισμό του 2012

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2012 ύψους 132 εκ. ευρώ, όπως ψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τακτικά έσοδα του Δήμου Μαρουσιού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ανέρχονται σε 10,56 εκ ευρώ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 1,62 εκ ευρώ, δηλαδή κατά 13,3%, σε σχέση με τα διαμορφωμένα το 2011.

Το ποσοστό του συνόλου των ΚΑΠ (μαζί με τα έκτακτα έσοδα) επί του Προϋπολογισμού ανέρχεται σε 10,90/132,2= 8,82% χαμηλότερο από κάθε άλλη φορά. (π.χ. στον προϋπολογισμό του 2011 αυτό ανέρχονταν σε 10,56%).Η πραγματική του μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα 121 εκ. ευρώ. Η απάντηση είναι ολοφάνερη: Σχεδόν στο σύνολο τους τα λαϊκά στρώματα θα υποβληθούν σε πρόσθετα δημοτικά χαράτσια, μαζί με τις παραπέρα περικοπές μισθών και  συντάξεων, την αύξηση της ανεργίας, που θα υποστούν από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Στην περίοδο της πιο τραγικής οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων η Δημοτική Αρχή τους «φιλοδωρεί» μέσω τελών , προστίμων και εισφορών με «καπέλο» αυξημένο κατά 17,10% σε σχέση με το 2011. Συνεχίζεται η απάτη των δήθεν «επιχορηγήσεων για επενδύσεις» από δημόσιους πόρους. Από τα 15 εκ ευρώ που προϋπολογίστηκαν για το 2011, βεβαιώθηκαν μέχρι την 30 Σεπτέμβρη μόλις 941.000 ευρώ δηλαδή μόνο το 6%. Έτσι και από τα 8,5εκ του 2012 τελικά θα εισπραχθούν πολύ λιγότερα.
Η μεγαλύτερη δημοτική φοροληστεία γίνεται μέσω «ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού», τα οποία εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με τα διαμορφωμένα το 2011 (24,55 εκ ευρώ) κατά 1,2 εκ ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 4,9%.
Στην πραγματικότητα όμως η αύξηση των ανταποδοτικών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 70% στην κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα, αυξήθηκε κατά 30%, από 81 έως 110 τετραγωνικά. Όμως μειώθηκε κατά 26%για τα μεγάλα και πολυτελή διαμερίσματα των 181-500 τετραγωνικών μέτρων, κατά 36% για τα πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα διαμερίσματα. Ακόμα χειρότερα, τα τέλη στους επαγγελματικούς χώρους των πολυεθνικών, των υπερτοπικών εμπορικών κέντρων και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων κέντρων μειώνονται κατά 36%, ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο κεφάλαιο που το πληρώνει η λαϊκή οικογένεια.
Τα έσοδα αυτά πού θα διατεθούν; Μήπως σε κοινωνικές υποδομές, όπως αποχετευτικό-αντιπλημμυρικό έργο, πράσινο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι, κοινωνικές παροχές, διευκολύνσεις στα λαϊκά στρώματα; Όχι βέβαια, ο προϋπολογισμός, όσο πλασματικός κι αν είναι (δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκ. ευρώ) δεν μπορεί να κρύψει την αντιλαϊκή του κατεύθυνση ούτε στο σκέλος των εξόδων:
–  Τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ θα πάνε στις τρέχουσες αποπληρωμές δανείων, χώρια τα χρωστούμενα από τα προηγούμενα χρόνια.
– Οι ανελαστικές λεγόμενες δαπάνες (αμοιβές και λοιπές δαπάνες προσωπικού και αιρετών, εισφορά στον ΕΣΔΚΝΑ, αναλώσιμα, συντηρήσεις, πληρωμές μεταβιβάσεις σε τρίτους)υπολογίζονται σε 35 εκ. ευρώ.
–  Από τα οφειλόμενα των προηγούμενων χρόνων, από τα 64 εκ. που προϋπολογίζονται εκτιμάται ότι θα πληρωθούν το 2012, αναλογικά με τις πληρωμές του 2011, τουλάχιστον 25 εκ. ευρώ
Μαζεύονται έτσι 70 εκ. ευρώ για τρέχουσες, υποχρεωτικές δαπάνες με αποτέλεσμα να περισσεύουν μόλις 10 εκ. Εάν αφαιρέσουμε και 1,7 εκ. για αποθεματικό, αυτό που απομένει για έργα, απαλλοτριώσεις και αγορές εξοπλισμού είναι κάτι λιγότερο από 8 εκ. ευρώ. Παίρνοντας δε υπόψη την ιδιαίτερη προτίμηση της δημοτικής αρχής για τα έργα βιτρίνας, είναι βέβαιο ότι ελάχιστα ψίχουλα θα δοθούν για έργα που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια.
Μαρουσιώτισσες – Μαρουσιώτες
Λέμε ΟΧΙ στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό. Η πολιτική της δημοτικής Αρχής της πόλης μας ακολουθεί κατά πόδας, σε τοπικό επίπεδο, τη συνολικότερη Κυβερνητική πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, που καθορίζεται προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. Είναι καθαρό, ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, τίποτα δεν πρόκειται να κερδηθεί  υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εάν δεν αναπτυχθεί ένα ουσιαστικό, μαζικό , διεκδικητικό κίνημα απέναντί της  στο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τους συνολικότερους αγώνες  των εργαζομένων, για καλύτερους όρους δουλειάς και διαβίωσης.
Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση η μόνη λύση βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου και ξοφλημένου τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει  μόνο λύνοντας μια και καλή το δίλημμα από ποιόν για ποιόν , λύνοντας την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, έχοντας ξεκάθαρο σκοπό και στόχο , όχι να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση και να επανέλθει η ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών, με τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όχι με μεσοβέζικες λύσεις. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα και στο Μαρούσι χρειάζεται σήμερα να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία τους στους χώρους εργασίας , να αντισταθούν με τις ταξικές δυνάμεις , με το ΠΑΜΕ, για να βάζουν καθημερινά εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα, βοηθώντας την συγκέντρωση δυνάμεων για τη Λαϊκή Αντεπίθεση, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.
 
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
 
 
 
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ