Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου καταγγέλλει υπερτιμολόγηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλο ένα χαράτσι για τους δήμους

Όπως επανειλημμένα το κόμμα μας έχει καταγγείλει στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης και γενικότερα, το μεγαλύτερο τοπικό χαράτσι σε βάρος της λαϊκής οικογένειας συνιστούν τα «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας». Σημαντικό μέρος των τελών αυτών για τους δήμους της Αττικής  αποτελεί η εισφορά τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ, που μέχρι και το 2011 υπολογίζονταν, για κάθε έτος, ίση με το 6% των τακτικών εσόδων του κάθε δήμου, που είχαν πραγματοποιηθεί το προ-προηγούμενο  έτος.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το μισό του ποσού αυτού πήγαιναν στα ταμεία, κύρια, του πρώην δήμου Α. Λιοσίων και τώρα Φυλής, ως «αντισταθμιστική» παροχή έναντι της διαιώνισης της χωματερής, και παραπέρα συγκέντρωσης αποβλήτων, στην ίδια επί μισό αιώνα θέση.
Ήδη με την υπ’ αρ. 52546/16.12.2011 YA συστάθηκε ο «Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής» (ΕΔΣΝΑ) σε εφαρμογή του άρθρου 211 του Καλλικράτη, ως καθολικός διάδοχος του ΕΣΔΚΝΑ. Με την ίδια απόφαση τίθενται σε άμεση εφαρμογή και οι αντιλαϊκές διατάξεις  για τον καθορισμό της εισφοράς του κάθε δήμου προς τον ΕΔΣΝΑ με βάση τη διακινούμενη ποσότητα απορριμμάτων του κάθε δήμου, όπως αυτή καταγράφεται στην είσοδο της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων. Κατά την πρώτη εφαρμογή της σχετικής διάταξης η προϋπολογιζόμενη εισφορά του κάθε δήμου για το 2012 προκύπτει με βάση τη χρέωση με 45 ευρώ ανά τόνο των  απορριμμάτων που είχαν μπει στην ΟΕΔΑ το 2010, ποσό που είναι βέβαιο ότι θα «διορθωθεί» προς τα πάνω κατά το κλείσιμο του 2012 επιβαρύνοντας τα τέλη του 2013. Πολλοί όμως δήμοι, παρόλο που γνώριζαν από πριν το ύψος της πιο πάνω εισφοράς για το 2012 (το σχέδιο της απόφασης είχε γνωστοποιηθεί από το Σεπτέμβρη) πήραν υπόψη τους για τον υπολογισμό των «ανταποδοτικών τελών» τον παλιό τρόπο υπολογισμού της εισφοράς τους στον ΕΣΔΚΝΑ, στις περιπτώσεις που αυτός οδηγούσε σε μεγαλύτερα ποσά. Μεταξύ αυτών η δημοτική Αρχή του Μαρουσιού φούσκωσε τα τέλη καθαριότητας με 3,27 εκ. ευρώ ως εισφορά στο Σύνδεσμο, ενώ η εισφορά του για το 2012 έχει ήδη καθοριστεί, με την πιο πάνω ΥΑ, στα 2,3 εκ. ευρώ. Πέρα δηλαδή από τη «συνήθη» υπερτιμολόγηση του κόστους καθαριότητας, φορτώνεται «εν ψυχρώ» και ένα εκατομμύριο ευρώ στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας στο Μαρούσι.
Περιμέναμε μέχρι την 1η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού μήπως και η διοίκηση του κ. Πατούλη διόρθωνε το «λάθος» της, όχι βέβαια γιατί τρέφαμε αυταπάτες γι αυτό αλλά για να μη κατηγορηθούμε ότι προτρέχουμε. Πράγματι, καμιά διορθωτική κίνηση δεν υπάρχει στην αναμόρφωση. Η δημοτική Αρχή επιμένει στην παράνομη παρακράτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, αφού πρώτα τα φόρτωσε με δυσβάσταχτες αυξήσεις των «ανταποδοτικών» τελών καθαριότητες. Πρόκειται για  καθαρή ληστεία, για ένα πρόσθετο τοπικό χαράτσι που συναγωνίζεται «επάξια» τη φοροληστεία, σε υψηλότερο επίπεδο, της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ  – ΝΔ – ΛΑΟΣ, ανεξάρτητα αν ο τελευταίος τη στηρίζει από τα μέσα ή από τα έξω.
Ύστερα από τα παραπάνω ζητάμε από τη δημοτική Αρχή να αποσύρει τη λαθροχειρία της , αφού συνελήφθη «κλέπτουσα οπώρες».  Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας να εντάξουν στην πάλη τους κατά των χαρατσιών, που δίνουν οργανωμένα μέσα από τις συνοικιακές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα Χαράτσια, και την αγωνιστική διεκδίκηση διαγραφής του πιο πάνω ποσού αλλά και τη δραστική μείωση των «ανταποδοτικών» τελών καθαριότητας.
Τους καλούμε παράλληλα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν μαζικά κινήματα της πόλης μας την ερχόμενη Κυριακή, 19-2-12 στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής στο Μαρούσι,  με στόχους:
•Να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στην εργατική τάξη και τις φτωχές λαϊκές οικογένειες.
•Σε κανένα που δεν θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ δεν θα αφήσουμε να κοπεί το ρεύμα.
• Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις μας.
• Κανένας άνεργος χωρίς υγεία και περίθαλψη .
• Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία.
• Κανένας αυτοαπασχολούμενος και επαγγελματοβιοτέχνης μόνος απέναντι στα μονοπώλια.

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Μπουντούρογλου Νίκος
Καρλατήρα Μαρία
Φωτόπουλος Θανάσης

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ