Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Όχι στην κατάργηση της

Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Ως ένα ακόμα δείγμα ρατσιστικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό με ανακοίνωσή της την εισήγηση για κλείσιμο των διαπολιτισμικών σχολείων στην Αττική.
Η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

“…Όσες προφάσεις και αν προβάλλει για το «υπερβολικό κόστος» των σχολείων αυτών, η επιλογή αυτή υπηρετεί την αντίληψη ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν χρειάζεται να σπουδάζουν. Άλλωστε η χρηματοδότηση τους προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ούτε συγκαλύπτει την εμπάθεια των κυβερνώντων για τους εκπαιδευτικούς και τη δουλειά που κάνουν σ΄ αυτά. Οι απαξιωτικοί και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί για γκετοποίηση των σχολείων και οι συστηματικές επιθέσεις από πέρσι στους εκπαιδευτικούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε έχουν επιστημονική τεκμηρίωση. Η προπαγάνδα περί απογκετοποίησης με διάλυση των διαπολιτισμικών έχει την ίδια αντιδραστική αξία με την ανάγκη ιδρυματισμού των αστέγων, αποασυλοποίησης των ψυχασθενών και των εξαρτημένων και τη διάλυση των κοινωνικών δομών, καταλήγοντας έτσι στη φιλανθρωπία των ΜΚΟ, στα παγκάκια και τα πεζοδρόμια.
Το ότι πρόκειται για σχολεία που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη μάθηση της γλώσσας και έχουν αναπτύξει σειρά πετυχημένων πολιτιστικών δράσεων (θέατρο, έκδοση εντύπων, πολιτιστικές ομάδες), βραβευμένη μάλιστα από τους πιο επίσημους φορείς, ενοχλεί την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Αντί λοιπόν το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει επιτέλους σε άνοιγμα της δημόσιας εκπαίδευσης στα παιδιά των μεταναστών σε όλες τις βαθμίδες, καταργεί και τη μοναδική δυνατότητα κάλυψης εκπαιδευτικών αναγκών τους μέσα από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Εδώ δεν έχει πρόβλημα να καταπατά το νόμο 2423/96 που διέπει τη λειτουργία της ούτε βέβαια διεθνείς συνθήκες που κατοχυρώνουν τη θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.
Πρόκειται για μια επίθεση που συμπληρώνει τα ταξικά και άδικα μέτρα διάλυσης του σχολείου της γειτονιάς, το οποίο πέρυσι υπεράσπισαν με μεγάλες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Στο σχολείο της Διαμαντοπούλου που δεν έδωσε καν βιβλία στην ώρα τους δεν χωράνε επίσης οι «ευπαθείς ομάδες» με το χτύπημα- κλείσιμο της ειδικής αγωγής (κωφών, τυφλών, Αμεα). Η κατάργηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στερεί τη δυνατότητα επιλογών στα μεγάλα τμήματα του μαθητικού πληθυσμού.
Καταργεί ακόμη και τα σχολεία εκπαίδευσης των ελλήνων μεταναστών λόγω κόστους. Τα υποτάσσει όλα στο σχολείο-επιχείρηση που χαρακτηρίζεται από την ομοιομορφία της πληροφορίας, τον αυταρχισμό και τη χειραγώγηση και εξοβελίζει κάθε προοπτική αντισ! ταθμιστικής αγωγής. Την ταξική διάσταση των «μεταρρυθμίσεων» του τη βιώνουν όλα τα παιδιά των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων με τα εξεταστικά κόσκινα, τις περσινές συγχωνεύσεις σχολείων και τη τεράστια μείωση των δαπανών για τη Παιδεία….”
H Κίνηση καλεί τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στο αντιναζιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη με συγκέντρωση στα προπύλαια 2μμ και συναυλία-θεατρικά δρώμενα στη Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στις 4 μ. μ.
Επίσης στηρίζει την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 7 Μάρτη με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΠΘ στις 1 μ.μ.
“Καλούμε την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαθητές και τους γονείς να αποτρέψουν τα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου, να υπερασπίσουν τα διαπολιτισμικά σχολεία ως μια αναγκαία δομή ένταξης των παιδιών της εργατικής τάξης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία” καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ