Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Καταγγελία από φιλοζωικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Η σφαγή των αθώων αμνών εν έτει 2012

Περίπου δύο εκατομμύρια αμνοερίφια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα σφαχτούν και φέτος το Πάσχα, τη μεγάλη αυτή γιορτή της αγάπης. Δυστυχώς, πολλά από αυτά θα σφαχτούν «στο γόνατο», εκτός δηλαδή σφαγείων και έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους.

Τα αρνιά, ως ζώα πράα και ήρεμα, δεν διαθέτουν κανένα φυσικό όπλο για να μπορέσουν να αμυνθούν έστω έναντι της βίαιης διαδικασίας της σφαγής: το βάναυσο άρπαγμα με το μαχαίρι στο χέρι και το τραχύ ξέσχισμα της σάρκας. Δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να πετάξουν ή ακόμα και να δαγκώσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνη την τραγική στιγμή που απολύουν τη ζωή τους, είναι να βελάσουν. Να βελάσουν με όση δύναμη τους μένει, δεδομένου του πανικού και του τρόμου της στιγμής που τα «παραλύει».
Λίγοι, βέβαια, από εμάς όταν θα κάτσουμε στο τραπέζι της Λαμπρής, θα αναλογιστούμε τις τελευταίες στιγμές της αγωνίας και του πόνου του ζώου που βρέθηκε ως σφάγιο στο πιάτο μας. Αν μπορούσαμε έστω λίγο να το φανταστούμε, τότε ίσως ο κόσμος μας να γινόταν λίγο καλύτερος.
Δίνουμε ψήφο στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλήνια ‘Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων που έσπευσαν φέτος να τονίσουν ότι η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος.
Καταψηφίζουμε, ωστόσο, τόσο τους κτηνοτρόφους εκείνους που απαιτούν να γίνει η σφαγή των ζώων τους εκτός οργανωμένων σφαγείων, όσο και τον υφυπουργό ο οποίος, ως τυπικός πολιτικός ψηφοθήρας, αποφάσισε για την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.
Για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων, υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο μας και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming, αναφέροντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση δεδομένου ότι “θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση” και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί».
Καλούμε λοιπόν το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή του σφαγή ζώων σε υπαίθριο χώρο, να επικοινωνήσει άμεσα με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και την Αγροφυλακή και να καταγγείλει την παράβαση.
Για να είναι το Πάσχα ημέρα αγάπης και συμπόνιας για όλα τα πλάσματα.

Καλό Πάσχα

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ