Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Συμβουλές από τον Διευθυντή της Τροχαίας, Ανδρέα Κορδολαίμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δεκάλογος της Οικονομικής,

Οικολογικής  και Ασφαλούς Οδήγησης

Tο ecodriving θεωρείται ένας έξυπνος «τρόπος οδήγησης» , που συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 20% περίπου, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Τονίζεται ότι οι “έξυπνες” αλλαγές στην οδηγική μας συμπεριφορά εξασφαλίζουν μεγάλα οφέλη  για την προσωπική μας οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνιστάται δε στους οδηγούς να εφαρμόσουν σε αυτή την πασχαλινή έξοδο τις ακόλουθες 10 συμβουλές και είναι σίγουρο ότι ο απολογισμός θα είναι θετικός για όλους:

1.Αλλάζουμε ταχύτητα στις 2.300 στροφές περίπου, όπου είναι η πιο οικονομική περιοχή λειτουργίας του κινητήρα. Στα αυτοκίνητα  με diesel αλλάζουμε στις 1.800 στροφές. Οι μεγάλες ταχύτητες και ο μεγάλος αριθμός στροφών αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Οδηγούμε (όσο μπορούμε) με σταθερή ταχύτητα και επιταχύνουμε ομαλά, και όχι απότομα.

2.Αποφεύγουμε τα άσκοπα φρεναρίσματα και τις αλλαγές ταχυτήτων. Η ήρεμη οδήγηση είναι οικονομικότερη και έχουμε ένα πιο άνετο ταξίδι.

3.Σταματάμε επιβραδύνοντας ομαλά. Όταν πρόκειται να σταματήσουμε, αφήνουμε γρήγορα το γκάζι, με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης.

4.Στην οδήγηση, κοιτάμε αρκετά μακριά, ώστε να προβλέπουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω μας και να ενεργούμε κατάλληλα. Βλέποντας από μακριά τη ροή της κυκλοφορίας και κρατώντας αρκετή απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα και τις επιταχύνσεις.

5.Δεν υπερφορτώνουμε τα οχήματά μας και αποφεύγουμε τις σχάρες οροφής. Το μεγάλο βάρος και η αυξημένη αεροδυναμική  αντίσταση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.

6.Δεν ζεσταίνουμε τη μηχανή πριν ξεκινήσουμε. Τα σύγχρονα  οχήματα δεν χρειάζονται “ζέσταμα”, εκτός αν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

7.Ελέγχουμε συχνά την πίεση των ελαστικών σας. Τα σωστά λάστιχα μειώνουν την αντίσταση στην κύλιση και έτσι αυξάνουν την απόδοση του οχήματος.

8.Πριν ξεκινήσουμε σχεδιάζουμε την διαδρομή που θα εξακολουθήσουμε, προκειμένου να αποφύγουμε, άσκοπες μετακινήσεις, ταλαιπωρία  και κατανάλωση καυσίμων.

9.Αποφεύγουμε τη χρήση του οχήματος για πολύ σύντομες διαδρομές.

10.Αναζητούμε την ετικέτα οικονομίας  καυσίμου και επιλέγουμε το αποδοτικότερο όχημα.

Tαξίαρχος Ανδρέας Κορδολαίμης
Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ