Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Απάντηση από τη Δημοτική Αρχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αλήθεια για τα οικονομικά

του Δήμου Αμαρουσίου

Με αφορμή την ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κόντρα στον Καιρό, το περιεχόμενο της οποίας αφορά τον τρίμηνο οικονομικό απολογισμό του Δήμου Αμαρουσίου για το 2012, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, στον τρίμηνο απολογισμό του 2012 αποτυπώνεται η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όμως δεν είναι αποτέλεσμα «παρθενογένεσης», ούτε επιλογών μόνον της σημερινής Διοίκησης. Αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που αφορούν τόσο τις διοικήσεις των προηγούμενων 16 χρόνων τουλάχιστον, όσο και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα που αφορά την χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τους πόρους της Πολιτείας .
 
Δεύτερον, στην ανακοίνωση της Κίνησης Κόντρα στον Καιρό αναφέρονται στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως π.χ. ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου είναι μεγαλύτερες του ενεργητικού του, όταν όλοι γνωρίζουν ότι σε έναν ισολογισμό δεν γίνεται το ενεργητικό να είναι μεγαλύτερο του παθητικού.
 
Τρίτον, επιβεβαιώνουμε ότι πράγματι σήμερα υπάρχει υστέρηση εσόδων, η οποία οφείλεται τόσο στην κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και κατά συνέπεια και στο Δήμο μας. Όσο και στη μείωση των εσόδων μας μέσω των ανταποδοτικών τελών, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει αλλά και των χαρατσιών που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η  σημερινή Διοίκηση του Δήμου έχει αναδείξει σε όλα τα επίπεδα το πρόβλημα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της υπερ-φορολόγησης. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου είναι αυτή που έχει αναδείξει ότι δεν έχουν αποδοθεί στους ΟΤΑ όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, που μας φόρτωσε με περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Και η σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που έχει πρωταγωνιστήσει σε κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
 
Τέταρτον, παρά τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και την υστέρηση εσόδων, καμία υπηρεσία που παρέχουμε στους πολίτες δεν έχει υποβαθμιστεί. Ενώ διαβεβαιώνουμε πως και στο μέλλον κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες , όπως οι Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και η συντήρηση των σχολείων μας, θα εξακολουθήσουν να παρέχονται σε υψηλότατο επίπεδο.
 
Πέμπτον, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η σημερινή Διοίκηση διεκδικεί και εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που της παρουσιάζεται, για να γίνει έργο στην πόλη. Απόδειξη αυτής της πολιτικής, τα έργα σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά της που εκτελούνται χωρίς να επιβαρύνονται οι συνδημότες μας. Έργα όπως το νέο Κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου στην Κοκκινιά, οι δύο πεζογέφυρες της Κηφισίας, ο Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Κοκκινιά, η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου που ήδη δημοπρατήθηκε, κ.λ.π.
 
Έκτον, η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου αποδεικνύει ότι ήταν απολύτως σωστή η επιλογή της σημερινής Διοίκησης να προχωρήσει στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός προγράμματος που υπηρετεί το στόχο της Οικονομικής αποκατάστασης της Οικονομικής Λειτουργίας  του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, που με την εφαρμογή τους σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, θα δώσουν  οριστική και μόνιμη λύση, αφενός στο πρόβλημα χρέους που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο και τα Νομικά του πρόσωπα,  κυρίως την περίοδο 1999-2006, από τη λήψη δανείων που ξεπερνούσαν το ύψος των 150.000.000 ευρώ. Αφετέρου, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, το κόστος του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την μεταφορά και ένταξη δεκάδων εργαζομένων από τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις που καταργήθηκαν. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη σε ετήσια βάση ταμειακών πλεονασμάτων ( δηλαδή τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τις δαπάνες), έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι που θα διατεθούν για τη μείωση των υποχρεώσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων στο κεφάλαιο κίνησης.  Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε σε καθορισμένο χρονικό διάστημα να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, που θέλει οι υποχρεώσεις του Δήμου Αμαρουσίου να είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερες από τα έσοδά του.
 
Το πρόγραμμα αυτό , που ουσιαστικά βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο των επιλογών του παρελθόντος, περιμένουμε να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να μπει σε εφαρμογή.  Υπενθυμίζουμε όμως ότι η Δημοτική Κίνηση Κόντρα στον Καιρό όχι μόνον δεν το ψήφισε όταν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα δεν μας παρουσίασε ούτε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξυγίανσης. Το ίδιο κάνει και τώρα , όπου αρκείται σε διαπιστώσεις χωρίς να προτείνει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση..
 
Σε κάθε όμως περίπτωση η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ήταν και παραμένει «ανοικτή» στο δημόσιο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πόλης , όχι μόνον για το ζήτημα των οικονομικών , αλλά για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Μαρούσι και τους κατοίκους του.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ