Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Η δημοτική παράταξη Αμαρουσίου “Εκτός των Τειχών” σχολιάζει τα οικονομικά του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

“Το κανόνι και τ’ αηδόνι”

Η συζήτηση, στη συνεδρίαση της 10 –  5 – 2012 του Δ. Σ. Αμαρουσίου, σχετικά με τον τρίμηνο οικονομικά απολογισμό του Δήμου Αμαρουσίου ήταν αρκετά αποκαλυπτική σχετικά με τα έργα και της ημέρες της Δημοτικής Αρχής Πατούλη στο ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Αμαρουσίου.

Όσο κι αν οι αρμόδιοι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής και ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατούλης, προσπάθησαν και προσπαθούν να κρύψουν την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου κελαηδώντας σαν τ’ αηδόνια στο ρυθμό της πολιτικής του Καλλικράτη και των μνημονίων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ήχος από το κανόνι της χρεοκοπίας της πολιτικής τους, δυστυχώς και της χρεοκοπίας του Δήμου Αμαρουσίου, θα καλύψει σύντομα τα ανούσια κελαηδήματά τους.
Παρά το γεγονός της υποτιθέμενης «σωτήριας επιλογής», υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης του ΓΑΠ τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2011, της Δημοτικής Αρχής Πατούλη, δηλ. της οικειοθελούς υπαγωγής του Δήμου Αμαρουσίου σε πρόγραμμα «οικονομικής εξυγίανσης – επιτήρησης» (στη βάση της εφαρμογής της πολιτικής του Καλλικράτη και της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής για τους ΟΤΑ), το αποτέλεσμα για το Δήμο Αμαρουσίου είναι σήμερα η πλήρης και ολοκληρωτική οικονομική του κατάρρευση.
Με άλλα λόγια, σήμερα, μετά από ένα χρόνο περίπου από την επιβολή του προγράμματος «οικονομικής εξυγίανσης – επιτήρησης» του Δήμου Αμαρουσίου και  τον αποκαλυπτικό ισολογισμό των εσόδων – δαπανών του Δήμου Αμαρουσίου για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία και τη διάλυση του με ότι αυτό σημαίνει για τους Δημότες του Αμαρουσίου.
Άλλωστε ο στόχος του Καλλικράτη και της πολιτικής που υλοποιείται για τους ΟΤΑ δεν είναι άλλος από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και την εκχώρηση (ξεπούλημα) της ακίνητης περιουσίας τους στους ιδιώτες κεφαλαιούχους έναντι πινακίου φακής.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του τριμηνιαίου οικονομικού απολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου η υστέρηση εσόδων ήταν τεράστια, αφού από τα 45. 652.057,99 ευρώ προϋπολογισθέντα να εισπραχθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, εισπράχθηκαν μόνο 9. 306. 671,93 ευρώ δηλ. το 20% περίπου των προϋπολογισθέντων.
Από την άλλη πλευρά οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους (προμηθευτές κλπ.) αγγίζουν τα 60.000.000 ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα (στο ταμείο του Δήμου και σε καταθέσεις στις τράπεζες) δεν ξεπερνούν τα 5. 483.568, 28 ευρώ.
Οι τραγικές μειώσεις πόρων από τους ΚΑΠ και το ποσοστό των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης από τον ΓΚΠ προς τους ΟΤΑ επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου, αφού τα τακτικά έσοδα του Δήμου Αμαρουσίου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) είναι μειωμένα κατά 13,3%, ακόμα χειρότερα για τις ανελαστικές δαπάνες του Δήμου διατέθηκαν μόλις 4,21 εκ. ευρώ, ενώ ελάχιστα χρήματα περισσεύουν (γύρω στα 8.000.000 ευρώ) για έργα, απαλλοτριώσεις και αγορές εξοπλισμού, αφού τουλάχιστον 10 εκ.ευρώ προβλέπεται να πάνε φέτος στις τρέχουσες αποπληρωμές δανείων και τόκων, χώρια τα χρωστούμενα από προηγούμενα χρόνια, με βάση το περιβόητο πρόγραμμα οικονομικής «εξυγίανσης» που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου.
Η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός των μαζικών απολύσεων εργαζομένων (συμβασιούχων) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 και των πρώτων μηνών του 2012, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτική συγκοινωνία, αθλητισμός, συντήρηση και λειτουργικά έξοδα σχολείων), την καθήλωση μέχρις εξαφανίσεως των δαπανών για το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου Αμαρουσίου κ.ά.
Φυσικά κανείς από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας δεν μιλάει για τις ευθύνες αυτών των διοικήσεων του Δήμου Αμαρουσίου που δημιούργησαν με την πολιτική τους τα τεράστια χρέη του Δήμου, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές, εκπορευόμενες από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα αποφάσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ).
Οι κορώνες της Δημοτικής Αρχής Πατούλη εναντίον της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου και η ρίψη ευθυνών σε άλλους (πού πήγαν αλήθεια οι δηλώσεις του Δήμαρχου Πατούλη, σχετικά με τα δάνεια που συνάφθηκαν επί διοίκησης Τζανίκου για την εξυπηρέτηση αναγκών όχι της πόλης και των Δημοτών της, αλλά για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004;), ενώ η διοίκηση Πατούλη διάγει τη δεύτερη Δημοτική θητεία της, φαίνεται ότι ξεχάστηκαν, αφού οι πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ταυτίζονται απόλυτα σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των χρεών του Δήμου Αμαρουσίου, ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των Δημοτών κάτω από το πλέγμα της γνωστής μνημονιακής συνταγής που επιβάλλεται και στους ΟΤΑ (προγράμματα εξυγίανσης – μίνι μνημόνια με περιστολή κοινωνικών δαπανών – ιδιωτικοποιήσεις και νέα δημοτικά χαράτσια για τους πολίτες – δημότες).
Η προσήλωση άλλωστε της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού με την εξυπηρέτηση – αποπληρωμή των δανείων του Δήμου Αμαρουσίου με προγράμματα οικονομικής «εξυγίανσης» – επιτήρησης ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των Δημοτών, αφήνοντας ασύδοτους τους  μεγαλοκεφαλαιούχους στο βωμό της περιβόητης «τόνωσης» της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απαλλαγή ή έκπτωση για τα δημοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων και αδυναμία(;) είσπραξης των χρωστούμενων από μεγαλοοφειλέτες του Δήμου Αμαρουσίου,  δείχνουν καθαρά ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τους στόχους του μνημονίου που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ).   
Εμείς θα το πούμε καθαρά ότι η εξυπηρέτηση των στόχων του Καλλικράτη και των οικονομικών πολιτικών των μνημονίων είναι αυτές που οδηγούν ευθέως στην οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ και πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής αυτών των πολιτικών με ανατροπή του Καλλικράτη – διαγραφή των χρεών των ΟΤΑ μέσω συνολικής ρύθμισης που θα διεκδικηθεί από το αυτοδιοικητικό – λαϊκό κίνημα, αύξηση των πόρων που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τους πολίτες – δημότες, με ανατροπή και ρήξη με την  παρούσα οικονομική πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ – ΕΚΤ  – ΔΝΤ.  
Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να διασωθούν οι ΟΤΑ από την επικείμενη κατάρρευση και ιδιωτικοποίησή τους και οποιεσδήποτε άλλες διαχειριστικού τύπου προτάσεις εντός του παρόντος αδιέξοδου οικονομικού συστήματος, μόνο αυταπάτες δημιουργούν στον κόσμο και τίποτα περισσότερο.
   
Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ