Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο της Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής και Προέδρου της Οικολογικής Λέσχης, Μαίρης Ζούνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σεβασμός στο περιβάλλον

σημαίνει σεβασμός στον άνθρωπο

Σήμερα είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας με τις συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου που έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα του παγκόσμιου οικοσυστήματος-απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους του πλανήτη μας, χωρίς να λαμβάνεται κάποια μέριμνα για την ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με δραστηριότητες χωρίς μέτρο, που εξανλτούν τις πηγές ενέργειας.

Καθημερινά όλο και περισσότερο ο αέρας, το νερό, το έδαφος και όλοι οι περιβαλλοντολογικοί παράμετροι υποβαθμίζονται με την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων, με τη σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων και του πόσιμου νερού, με την εξεσθένηση του εδάφους από την αλόγιστη καλλιέργεια και την καταστροφή των δασών και είναι πλέον ολοφάνερη η διατάραξη της αρμόνικης συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον που ζει.
Γνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα για την οποία είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο άνθρωπος είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα του οικοσυστήματος και όχι ο κυρίαρχος, ότι τη φύση που μας δίνει ζωή, πρέπει να την αφήσουμε να κυλάει με τους ρυθμούς της και τις ισσοροπίες της, όπως κάνει εκατομμύρια χρόνια και όπως έλεγε ο Κικέρων “η φύση μας δίνει την τέχνη και η τέχνη την ομορφιά της φύσης”.
Πρέπει να προσπαθούμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, με σκέψεις και πράξεις στην καθημερινότητα μας, με την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας, ώστε η συνισταμένη τους να κατατείνει σε μια ποιότητα ζωής, αντάξιας όχι μόνο των προσδοκιών της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά κυρίως των αυριανών πολιτών αυτού του πλανήτη, για να αποκαταστήσουμε τη διατάραξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος με παιδεία και με συνεχή ενημέρωση, γιατί ενημερωμένος πολίτης είναι υπεύθυνος πολίτης.

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος

Μείωση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος
Για οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 20% και για μείωση των διοξειδίου του άνθρακα, οξείδιου του αζώτου, διοξιδείου του θείου και εκπομπών σωματιδίων ακολουθούμε τους ακόλουθους κανόνες:
1.Σβήνουμε το φως αοπό χώρους που δεν χρησιμοποιούμε
2.Αλλάζουμε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης
3.Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς, τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 40-50 βαθμούς και το διακόπτη του πλυντηρίου ρούχων στους 30-40 βαθμούς.
4.Κλείνουμε τις συσκευές τλεόρασης, DVD, στερεοφωνικού από το διακόπτη όχι από το τηλεκοντρολ
5.Χρησιμοποιούμε συσκευές χαμηλής ενέργειας για οικονομία ρεύματος

Διαχείριση νερού    
Για τη σωστή διαχείριση του πόσιμου νερού ακολουθούμε τον γενικό κανόνα να το καταλώνουμε με οικονομία, γιατί δεν είναι απεριόριστο και η έλλειψή του κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Μετακίνηση
Όχι άσκοπη χρήση των αυτοκινήτων, μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφορά, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και προαστιακός γιατί έτσι μειώνουμε σημαντικά την εκπομπή ρύπων και τη μολυνση της ατμόσφαιρας.

Ανακύκλωση
Η ανακύκλωση αποτελεί και δική μας ευθύνη, είναι αξία για το μέλλον του πλανήτη αλλά και για τη δημόσια υγεία, στους μπλε κάδους δεν τοποθετούμε συμβατικά σκουπίδια, αλλά συσκευασίες για ανακύκλωση από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και λευκοσίδηρο σε ειδικούς κάδους τοποθετούμε τις μικροσυσκευές και σε ειδικούς χώρους τις μπαταρίες γιατί το περιβάλλον δεν αντέχει άλλες ανθρώπινες αυθαιρεσίες και έχει ήδη αρχίσει να τιμωρεί.

Καθαρές Παραλίες
Δεν αφήνουμε στις παραλίες σκουπίδια γιατί ο αέρας και το κύμα τα μεταφέρουν στη θάλασσα και έτσι καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλοντος.

Τοξικά απόβλητα
Όχι στα τοξικά απόβλητα γιατί μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και καταστρέφουν την πανίδα και την χλωρίδα της θάλασσας. Και να μην ξεχνάμε περισσότερο πράσινο και λιγότερη τσιμεντοποίηση, γιατί μας αξίζει να ζούμε σε πιο ανθρώπινες πόλεις. 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ