Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση για τους Παιδικούς

Σταθμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εκπροσωπώντας τη συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Αμαρουσίου, παρεμβαίνουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, για θέματα που άμεσα απασχολούν τα μέλη των λαϊκών οικογενειών της περιοχής μας.

1. Αυτή την περίοδο εκατοντάδες νέοι γονείς αναζητούν θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Η επίθεση που δεχόμαστε όλοι μας στην οικονομική μας κατάσταση και στο βιοτικό μας επίπεδο γενικότερα, θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους γονείς στην λύση των δημοτικών παιδικών σταθμών του δήμου μας. Πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αποκλεισμένοι, αδυνατώντας να μπορούν να βρουν τρόπο φύλαξης των παιδιών τους.
Μέσα στον κυκεώνα της ανέχειας και της ανεργίας, η λαϊκή οικογένεια παλεύει να κρατηθεί, να διασφαλίσει τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών της. Την ίδια ώρα το δίκτυο των δημόσιων και δημοτικών παιδικών – βρεφικών σταθμών αδυνατίζει, ακριβαίνει και δίνει στήριξη σε όλο και λιγότερες οικογένειες και παιδιά.
Η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το κράτος στερεύει και συναντιέται με τη χρόνια ανυπαρξία κτιριακών υποδομών και την υποστελέχωση σε προσωπικό. Επικυρώνεται έτσι η στρατηγική επιλογή του κράτους και των δυνάμεων του “ευρωμονόδρομου” που το υπηρετούν, να δοθεί το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει και να υποκατασταθούν από ένα ακόμη πιο υποβαθμισμένο δίχτυ προστασίας που και αυτό θα παραδοθεί στους κερδοσκόπους.
Οι εναπομείναντες σήμερα εν λειτουργία παιδικοί σταθμοί όλο και περισσότερο στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Ζητούμενο λοιπόν είναι να μην αναγκαστεί κανένας να υποτάξει τις ανάγκες του στην κατάσταση που διαμορφώνεται γι’ αυτό και απαιτούμε:
Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά και τα βρέφη που θα κάνουν αίτηση  στον Δήμο.
Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
Να καταργηθούν τα τροφεία.
Nα γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής (παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη) που θα τους αποσυμπιέσει.
Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυό τους. Με άμεση, γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για τις διευρυμένες ανάγκες.
Να ξεκινήσουν δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, σε όλους τους δήμους.
Να ενταχτούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα που σήμερα ξεκοκαλίζουν εργολάβοι.
Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων καταργήθηκε ή απειλείται με διακοπή.
Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους, να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν άμεσα οι αιτήσεις των δήμων για προσωπικό, που σκόπιμα χρονίζουν.

2. Η επίθεση είναι ολόπλευρη και στην Υγεία και την Πρόνοια. Χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται πλέον να χρηματοδοτούν από μόνοι τους τις εξετάσεις τους και την αγορά φαρμάκων. Σ’ αυτήν την επίθεση έρχεται να ενταχθεί και η απόφαση πολλών Δήμων της χώρας να σταματήσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η συνέχιση του προγράμματος θα εξαρτάται και πάλι από την εισφορά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Δεν έχει κανένα νόημα η λογική της «κοινωνικής οικονομίας», που θα χτυπήσει ακόμη μια φορά τα λαϊκά στρώματα.
Γι’ αυτό η Λαϊκή Επιτροπή προτείνει:
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα του Δήμου «Βοήθεια στο σπίτι».
Να μην πληρώσουν τίποτα από την τσέπη τους οι κάτοικοι του δήμου.
Να στελεχωθεί το πρόγραμμα με εξειδικευμένο προσωπικό, που να καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις ανάγκες των δημοτών.
Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο , τις δημοτικές παρατάξεις και κάθε δημοτικό σύμβουλο,
 να κάνει δεκτά τα αιτήματα της Λαϊκής Επιτροπής 
να διεκδικήσετε με απόφαση την ΈΚΤΑΚΤΗ χρηματοδότηση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ από το κρατικό προϋπολογισμό και ας μην πληρώσουμε τις τράπεζες και τους τόκους στους τοκογλύφους δανειστές.
Τέλος η τοπική αυτοδιοίκηση , αυτή την περίοδο που εντείνεται η φοροεπιδρομή και πολλοί μαρουσιώτες θα αναγκαστούν να μην πληρώσουν την εφορία, χρειάζεται να παίξει τον πραγματικό ρόλο της και να στηρίξει τον αγώνα που δίνει η Λαϊκή Επιτροπή Μαρουσιού για την δημιουργία πανμαρουσιώτικου κινήματος αντίστασης που εάν χρειαστεί θα φτάσει και σε άρνηση πληρωμής , παρόμοια με τον αγώνα που δώσαμε και καθυστερήσαμε την είσπραξη του χαρατσιού μέσο της ΔΕΗ.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ