Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Απάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Φιλοθέης

Δημοσιεύθηκε

στις

“Θα δώσουμε μάχη για να διαφυλάξουμε

την οικιστική φυσιογνωμία της  περιοχής”

Τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου σχετικά με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις γης στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου διατυπώνει ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου έπειτα από δική τους επιστολή για το θέμα. Στην επιστολή του κ. Πατούλη αναφέρονται τα εξής:

“Αγαπητοί συμπολίτες
Σας ευχαριστώ καταρχήν για το περιεχόμενο της επιστολής που μου αποστείλατε, σχετικά με το Π.Δ. της 3ης Μαΐου 2012, που αφορά τις χρήσεις γης στο Μαρούσι. Στη συγκεκριμένη επιστολή, πέραν από τις γενικότερες επισημάνσεις και αναφορές σας που αφορούν τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η σύνταξη του περιεχομένου του και ο χρόνος που επιλέχθηκε για την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απευθύνετε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Διοίκησης  του Δήμου Αμαρουσίου απέναντι σε αυτό το Π.Δ. .
Με αφορμή τα ερωτήματα αυτά, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τη θέση του Δήμου και της σημερινής Διοίκησης πάνω στο ζήτημα των χρήσεων γης, που αφορούν και την Αγία Φιλοθέη.
Καταρχήν θα σας υπενθυμίσω ότι το ζήτημα των χρήσεων γης στο Μαρούσι τέθηκε από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου, με στόχο να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα της άναρχης και χωρίς κανόνες πολεοδομικής ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων. Ήταν μια στρατηγική παρέμβαση της Διοίκησης μας, με στόχο αφενός να διαφυλάξει και να ενισχύσει όσο μπορούσε, την οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου μας. Να προωθήσει τις χρήσεις κατοικίας, σε βάρος των υπερτοπικών εμπορικών χρήσεων. Το ζήτημα των νέων χρήσεων γης τέθηκε ως θέμα δημόσιας διαβούλευσης, σε μια διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008 και κατέληξε το 2009. Στο διάλογο αυτό υπήρξε εκτενής συζήτηση τόσο εντός, όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Τέθηκαν υπόψη οι θέσεις και τα αιτήματα των τοπικών Συλλόγων και καταλήξαμε σε μια τελική πρόταση , με την υπ. αριθμό 114/2009 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ( Μελέτη Αναθεώρησης Εγκεκριμένου Σχεδίου στους Βασικούς Οδικούς Άξονες-) απεστάλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ ( νυν ΥΠΕΚΑ).
Θέλω να τονίσω πως στην Απόφαση 114/2009, η οποία ακολούθησε τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Γ.Π.Σ. ( Υπουργική Απόφαση 72228/4279/20-7-1994, ΦΕΚ 734Δ/94), είχαν περιληφθεί κατόπιν δικής μου εισήγησης προτάσεις για χρήσεις σε ορισμένα σημεία της μελέτης με όρους ευμενέστερους αυτής. Ευμενέστερους όσον αφορά την προώθηση χρήσεων κατοικίας.
Στη συνέχεια, το ΥΠΕΚΑ απέστειλε το σχέδιο του Π.Δ. στο ΣτΕ για τον έλεγχο της νομιμότητας, ακολουθώντας αυστηρά τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Γ.Π.Σ. Η εισηγήτρια του ΣτΕ ζήτησε και έλαβε από το Δήμο Αμαρουσίου χάρτη με τις θεσμοθετημένες χρήσεις που ίσχυαν μέχρι τη χρονική περίοδο του Απριλίου 2012, ώστε να συγκρίνει τις διαφορές.
Στη συνέχεια, στις 3-5- 2012, δημοσιεύθηκε το Π.Δ. με το γνωστό περιεχόμενο.
Θέλω στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω 2-3 ζητήματα, που θίγονται και στην επιστολή σας.
Στο ισχύον από το 1984 Γ.Π.Σ. , τα οικόπεδα με μέτωπο επί της Κηφισίας, προβλέπονται χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου. Ο Δήμος Αμαρουσίου ποτέ δεν έκανε εφαρμογή αυτών των προβλέψεων, αντίθετα πάγια θέση μας ήταν να υπάρξει πρώτα Π.Δ. που να προβλέπει αυτές της χρήσεις, το οποίο θα ελεγχόταν ως προς τη νομιμότητα του από το ΣτΕ. Κι αν περνούσε από αυτή τη διαδικασία , τότε και μόνον τότε θα το εφάρμοζαν οι υπηρεσίες μας.
Από το 1995 υπάρχει Π.Δ. που προβλέπει χρήσεις Γενικής Κατοικίας επί της Λ. Καποδιστρίου. Στο σχέδιο χρήσεων που κατέθεσε η Διοίκηση μας, προτείναμε χρήσεις Γενικής Κατοικίας 2, δηλ. χρήσεις ηπιότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν.
Στην περιοχή της Α. Φιλοθέης ισχύουν χρήσεις αμιγούς κατοικίας. Αυτό δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξει όσο είμαστε Διοίκηση. Για τις παράνομες χρήσεις που αναφέρετε ότι αναπτύσσονται στην περιοχή, οι υπηρεσίες μας δραστηριοποιούνται και επιβάλλουν όσα προβλέπει η Νομοθεσία, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία. Σε αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Θα διαφυλάξουμε τον οικιστικό χαρακτήρα της γειτονιάς.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι
Ο Δήμος Αμαρουσίου ασφαλώς και δεν μπορεί να συμφωνεί με τις τελικές ρυθμίσεις των χρήσεων γης του συγκεκριμένου Π.Δ. , τόσο στο σύνολο του, όσο και σε ότι αφορά την Α. Φιλοθέη. Πως είναι δυνατόν να συμφωνούμε με ένα σχέδιο που προβλέπει δυσμενέστερες χρήσεις από τις δικές μας προτάσεις;
Την έμπρακτη αντίρρηση μας στο περιεχόμενο του Π.Δ. την εκφράζουμε μέσω της προσφυγής που κατέθεσαν στο ΣτΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου  κ. Ε. Γαρδέλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης της Διοίκησης κ.κ. Δ. Καμπούκος και Δ. Σμυρνής. Η προσφυγή αυτή κατά κύριο λόγο εδράζεται στο γεγονός ότι : α) δε λήφθηκε υπόψη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, β) ότι το Κεντρικό ΣΧΟΠ δε συνεδρίασε για να αποφανθεί για τις προτάσεις του Δήμου, γ) ότι με το συγκεκριμένο Π.Δ. νομιμοποιούνται παράνομα κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν με άδειες αμιγούς κατοικίας.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Αμαρουσίου και τα στελέχη της σημερινής Διοίκησης, έχοντας στο πλευρό τους τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, θα δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη για να διαφυλάξει το προάστιο από περαιτέρω υποβάθμιση της οικιστικής του φυσιογνωμίας”.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ