Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Η δημοτική παράταξη Αμαρουσία “Εκτός των Τειχών” καλεί πολιτεία και Δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον αέρα βρίσκεται

το Σικιαρίδειο Ίδρυμα 

Η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής και των πολιτικών κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης συνεχίζεται και υλοποιείται από τη συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), χάρη στις πολιτικές των μνημονίων που υιοθέτησαν και επέβαλαν οι κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου», με στόχαστρο τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας (μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία, ασφάλεια, κοινωνική μέριμνα κ.ά.), προς χάρη των τραπεζών και των ξένων δανειστών, με τελευταία θύματα τα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας.

Σειρά έχει τώρα  το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1939 στην πόλη μας και φιλοξενεί πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες (κυρίως εκπαίδευσης), το οποίο εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και περικοπών των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα σταμάτησε τη λειτουργία του, αφού αδυνατούσε πλέον να καλύψει οικονομικά τα έξοδα του.
Παρά το γεγονός ότι οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα είχαν επισημάνει με ανακοίνωσή τους (10 – 5 – 2012)  τον κίνδυνο να κλείσει το Σικιαρίδειο, ζητώντας  από τη διοίκηση του Ιδρύματος να μην προβεί σε νέες απολύσεις, το Δ. Σ. του Ιδρύματος προέβει σε αναστολή λειτουργίας στις 28 – 6 – 2012, ενημερώνοντας με επιστολή του τα συναρμόδια υπουργεία ( Παιδείας, Υγείας & Πρόνοιας, Οικονομικών) από τις 17 – 7 – 2012.
Στις 3 – 9 – 2012, όταν οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου που στεγάζεται στο Σικιαρίδειο  Ίδρυμα πήγαν να αναλάβουν υπηρεσία, ώστε να προετοιμαστεί το σχολείο και νηπιαγωγείο για να υποδεχτεί τα παιδιά στις 11 – 9 – 2012, βρήκαν το κτήριο του Σχολείου χωρίς παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και το Ίδρυμα να τους ανακοινώνει ότι ανέστειλε τη λειτουργία του, με απόφαση του Δ. Σ. του (από τις 28 – 6 – 2012).
Αυτή τη στιγμή κανένας αρμόδιος φορέας δεν παίρνει την ευθύνη να απαντήσει για το τι θα γίνει σχετικά με τη λειτουργία του Σικιαριδείου Ιδρύματος, αλλά ακόμα χειρότερα και για το τι θα γίνει με τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων (Δημοτικό & Νηπιαγωγείο) του Υπουργείου Παιδείας που στεγάζονται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα η λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα ειδικά Δημοτικά Σχολεία της χώρας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, με ότι αυτό σημαίνει για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούσε το Ίδρυμα και φοιτούν στο σχολείο και νηπιαγωγείο που στεγάζονται στους χώρους του.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της περικοπής, μέχρις εξαφανίσεως, των παροχών προς τα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας από την κεντρική κυβέρνηση, αφού οι πολιτικές των μνημονίων δεν αφήνουν περιθώρια για δαπάνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας και κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για τη «σωτηρία» μας.
Η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων είναι το μόνο σίγουρο από την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων που προέρχονται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία των εργαζομένων είναι η ανατροπή τους.
Είναι ντροπή για όλους αυτούς που μας κυβερνούν και με κάθε ευκαιρία δεν παραλείπουν να δείχνουν την «ευαισθησία» τους και τα «φιλάνθρωπα» αισθήματά τους, να αποδέχονται και να σιωπούν μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων (ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), οδηγώντας τώρα στον καιάδα εκατοντάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Αναρωτήθηκε κανείς τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά του Σικιαριδείου Ιδρύματος, όταν δε θα υπάρχει Ίδρυμα και Σχολεία για την υποστήριξή τους; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση εφαρμοστεί η γνωστή συνταγή της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα όποιος έχει να πληρώσει, από τους γονείς αυτών των παιδιών, να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο για την εκπαίδευση και ανακούφιση του παιδιού του και όποιος δεν έχει την ανάλογη οικονομική δυνατότητα θα αναγκάζεται να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι του;
           
Αν αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζει η μνημονιακή – τρικοματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να ξέρει ότι θα μας βρει μπροστά της.

– Καλούμε την πολιτεία να ενισχύσει άμεσα οικονομικά το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ώστε να μην οδηγηθεί στο κλείσιμο ( το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή του ποσού της επιχορήγησης που απαιτείται για να συνεχισθεί η λειτουργία του Σ. Ι., δεδομένου ότι από το 2010 και μετά το  Ίδρυμα υποχρηματοδοτείται).
          
– Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου που στεγάζεται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα.
.
– Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου (η οποία είχε ενημερωθεί με σχετική επιστολή μας – 28 / 6/ 2012 -, αλλά και με σχετικό ερώτημα που είχαμε υποβάλει στο Δ. Σ. για τα προβλήματα λειτουργίας του Ιδρύματος) και τις Δημοτικές Παρατάξεις να προχωρήσουμε σε ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η αναστολή εργασιών και τελικά το κλείσιμο του Σικιαριδείου Ιδρύματος και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Σχολικών μονάδων (Δημοτικού & Νηπιαγωγείου) που στεγάζονται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕς ΠΟΛΙΤΙΚΕς ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
                            

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ