Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Η δημοτική παράταξη Αμαρουσίου “Εκτός των Τειχών” αναφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιεύθηκε

στις

“Οι μνημονιακές πολιτικές

βλάπτουν σοβαρά την παιδεία”  

Στις 11 – 9 – 2012 άνοιξαν τις πύλες τους, για να υποδεχτούν τους μαθητές, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτω από το βάρος τεράστιων ελλείψεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δημόσια Εκπαίδευση, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, με τις οποίες το δημόσιο σχολείο έχει οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ιδιωτικοποίηση του.

Η φετινή χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με τα κτήρια των σχολείων όρθια και τα βιβλία να μοιράζονται στους μαθητές (ποιος ξεχνάει το περυσινό φιάσκο του Υπουργείου Παιδείας με τα βιβλία να μοιράζονται το Φλεβάρη μήνα), αλλά  αυτά δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν, έστω μια «αξιοπρεπή» σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε μόνο όνομα και όχι πολιτική (από Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού), αφού ουσιαστικά εφαρμόζεται η ίδια αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.
Φέτος λοιπόν:
έχουμε για άλλη μια χρονιά τη δημόσια εκπαίδευση να υποχρηματοδοτείται από τον Γ.Κ.Π. σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων ανάμεσα στις  χώρες της Ε. Ε. σε δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία,  
βιώνουμε τις συνέπειες των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που επέβαλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου) με αποτέλεσμα να έχουμε πληθωρικά τμήματα μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,
οι περισσότερες σχολικές επιτροπές των Δήμων της χώρας αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας και αν τα σχολεία θα έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς για τη θέρμανση και τις λειτουργικές τους δαπάνες,
έγιναν οι λιγότεροι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς (συνολικά 225 σε πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση),
εκατοντάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες μένουν χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση, αφού αρκετά ιδρύματα (όπως το Σικιαρίδειο) οδηγούνται στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους.

Χιλιάδες γονείς στέκονται με απόγνωση απέναντι στα παιδιά τους, γιατί γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο ν’ ανταποκριθούν πια στις ανάγκες των παιδιών τους για μόρφωση, αφού καλούνται κάθε μέρα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη στο πλαίσιο μια πολιτικής που θέλει το δημόσιο σχολείο να ιδιωτικοποιείται, ώστε να γίνει η παιδεία προνόμιο των λίγων και εκλεκτών που θα έχουν να πληρώσουν γι’ αυτήν.
Κι από κοντά όλοι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές να προσπαθούν να κοροϊδέψουν την κοινωνία και τους πολίτες, ότι τάχα ενδιαφέρονται για το Δημόσιο Σχολείο και έχουν και «φιλάνθρωπα» αισθήματα.
Διαγκωνίζονται στο Μαρούσι η Δημοτική Αρχή και η μείζων μειοψηφία ποια θα μαζέψει περισσότερα σχολικά είδη από «φιλανθρωπίες» για να «απαλύνει»  δήθεν τον πόνο εκατοντάδων οικογενειών της πόλης μας, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά έξοδα των παιδιών τους λόγω ανεργίας και ανέχειας των γονιών τους, ξεχνώντας όμως να μας πουν ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που ευθύνονται για την ανέχεια και τη φτώχεια του λαού αυτής της υπερήφανης χώρας είναι και οι ίδιοι (Δημοτική Αρχή και Μείζων μειοψηφία), με τις πολιτικές που στήριξαν και στηρίζουν.
Δεν ξεχνάμε τις τοποθετήσεις δημοτικών Συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, όταν πέρυσι (2011) συζητούσαμε στο Δ. Σ. Αμαρουσίου το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων που πρότεινε η τέως υπουργός Παιδείας (Α. Διαμαντοπούλου) και αφορούσαν και την πόλη μας (9ο & 17ο Δημοτικά Σχολεία Αμαρουσίου και 1ο & 2ο Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Αμαρουσίου), με πόσο πάθος υπερασπίζονταν τις συγχωνεύσεις των σχολείων που επέβαλε η τότε κυβέρνηση.
Σήμερα άραγε τι έχουν να μας πουν οι κύριοι αυτοί, όταν το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, το οποίο απέμεινε στη θέση των δύο σχολείων που υπήρχαν, δεν ξέρει που να βάλει τους μαθητές, αφού οι τάξεις του είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Σικιαριδείου αντιμετωπίζει το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάργησής του, αφού το μνημόνιο δεν προβλέπει δαπάνες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά τον καιάδα.
Όσο για τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Πατούλη είναι γνωστή και συνηθισμένη η τακτική του δηλ. η έκδοση άνευρων και άγευστων ψηφισμάτων από το Δ. Σ. τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα και δεν πονούν κανέναν, ενώ από την άλλη εφαρμόζει πλήρως και κατά γράμμα την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα.
Αλήθεια που είναι όλοι αυτοί οι «φιλάνθρωποι» ιδιώτες να προστρέξουν σε βοήθεια του Σικιαριδείου Ιδρύματος που έκλεισε για ν’ ανοίξει ως ιδιωτικός φορέας παροχής υπηρεσιών στα παιδιά με ειδικές ανάγκες; Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση του Σικιαριδείου θα είναι πολλά τα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση, γι’ αυτό και όλα τα συναρμόδια υπουργεία ( Παιδείας – Υγείας κλπ.) και οι φορείς φροντίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και να ακολουθούν την τακτική του «ποιούμε την νύσσα».
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εδραιώσει με κάθε τρόπο τη λογική της ιδιωτικοποίησης και της εμπλοκής διαφόρων εταιριών και «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών στο χώρο των δημόσιων σχολείων και των κοινωνικών παροχών γενικά.
Πρόσφατα είδαμε το Δήμαρχο Πατούλη να μοιράζει στα σχολεία της πόλης κουτιά – φαρμακεία πρώτων βοηθειών – χορηγία ιδιωτικού θεραπευτηρίου ομίλου. Αλήθεια από ποιον φορέα της εκπαίδευσης (Υπουργείο Παιδείας) δόθηκε η άδεια για τη χορηγία – διαφήμιση αυτή του ομίλου προς τα σχολεία της πόλης μας και γιατί τόση δημοσιότητα, μήπως για να διαφημιστεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο και ο Δήμαρχος Πατούλης;
Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν όλοι αυτοί οι κύριοι για τα δημόσια σχολεία και τη δημόσια δωρεάν παιδεία, δηλ. κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της και λειτουργία των σχολείων με χορηγούς και ιδιώτες σ’ ένα πλαίσιο όπου το δημόσιο και δωρεάν αγαθό της Παιδείας θα πουλιέται και θ’ αγοράζεται ακριβά από όσους έχουν να διαθέσουν για την αγορά του.
Πληροφορούμε το Δήμαρχο Πατούλη, τη Δημοτική Αρχή και τη μείζονα μειοψηφία ότι τα δημόσια σχολεία και η δημόσια Παιδεία δεν μπορούν να στηρίζονται σε «φιλανθρωπίες» και «χορηγίες», αλλά σε δαπάνες κρατικές και μάλιστα αρκετά μεγάλες.
Το Δημόσιο σχολείο σήμερα στενάζει κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών και όσοι τις εφαρμόζουν και τις στηρίζουν εργάζονται για τη διάλυση του.
Οι αγώνες των εργαζόμενων και του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος θα είναι η απάντηση σε όλους όσους απεργάζονται την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Σχολείου.

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ 15% ΤΟΥ Γ.Κ.Π. ή στο 5% του ΑΕΠ

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
     

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ