Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Η “Εκτός των Τειχών” σχολιάζει το έργο ανάπλασης της περιοχής

Δημοσιεύθηκε

στις

“Το τελευταίο χτύπημα στο

εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου”

Την ώρα που τα απανωτά μνημόνια τσακίζουν την Ελληνική οικονομία, και το κράτος γίνεται πιο βίαιο από ποτέ (επιτάξεις, ρατσισμός, κτλ.), ο δήμος Αμαρουσίου κυνηγάει την «ανάπτυξη» μέσα από ένα  καινούριο πολυδάπανο έργο το οποίο ονόμασε «βιοκλιματική ανάπλαση»..

ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ (όπως λέει ο δήμος);
Σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έχουν δημοσιευτεί, ο δήμος Αμαρουσίου θα ξεκινήσει  τις εργασίες στο εμπορικό κέντρο του δήμου, το οποίο σταδιακά θα αλλάξει τόσο την όψη όσο και την ενεργειακή λειτουργία του. Θα δημιουργηθούν πύλες στις εισόδους, θα αλλάξει όλο το οδόστρωμα (αυτό μας θυμίζει πολύ ένα άλλο έργο ανάπλασης που είχε γίνει επί δημαρχείας Τζανίκου), θα τοποθετηθούν αψίδες, πίδακες νερού, φωτοβολταϊκά και τέλος θα εγκατασταθεί «μοντέρνος αστικός εξοπλισμός» (ασύρματο ιντερνέτ δηλαδή το οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι δωρεάν ή επί πληρωμή). Ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο ελεγχόμενης στάθμευσης.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ  ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ;
Η αγορά του Αμαρουσίου έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Η καταστροφή της ξεκίνησε με τη λειτουργία του MALL (του μεγαλύτερου αυθαίρετου στην Ελλάδα), όμως με την έλευση της κρίσης στην Ελλάδα και την άσκηση των αντιλαϊκών μέτρων που έφερε, δέχτηκε το ισχυρότερο χτύπημα. Έτσι από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει κλείσει κοντά στο 50% των καταστημάτων της περιοχής, τα οποία αποτελούσαν την καρδιά της κυκλοφορίας ρευστού στο δήμο. Έτσι είχαμε τεράστια αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο δήμο το οποίο έχει αποτυπώσεις ως και σήμερα (παράδειγμα αποτελούν τα τεράστια ποσοστά αιθαλομίχλης στο Μαρούσι, καθώς οι άνεργοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα παράλογα ποσά για θέρμανση των σπιτιών τους). Όλοι αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι 18 μήνες εργασιών (τουλάχιστον) θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στα εναπομείναντα μαγαζιά, καθώς για να αποφεύγει ο κόσμος την ταλαιπωρία θα καταφεύγει αναγκαστικά στο αυθαίρετο (MALL). Ταυτόχρονα η ελεγχόμενη στάθμευση στα χέρια ιδιωτών, θα είναι το κερασάκι στην τούρτα  που θα τσακίσει τα μαγαζιά καθώς ο κόσμος δεν θα είναι διατεθειμένος να πληρώνει για να παρκάρει και να κάνει μια βόλτα, να πιει έναν καφέ ή να φάει και να κάνει τις αγορές του. Το νέο έργο λοιπόν θέτει το τέλος του όρου εμπορικό στο κέντρο του δήμου.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ» ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ;
Το κέντρο του Αμαρουσίου έχει πια ελάχιστες πηγές πρασίνου ( πάρκα και παιδικές χαρές). Η ανάπλαση του κέντρου θα τα θυσιάσει στον βωμό της ανάπτυξης, όπως την οραματίζεται ο δήμαρχος. Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα δέντρο, ΑΛΛΑ θα ξεχάσουμε το έγκλημα που είχε διαπράξει αφήνοντας να κοπούν 3 σπάνια πεύκα στο οικόπεδο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ για να χτιστεί γερμανικό super market εκχωρώντας το συγκεκριμένο χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα; Επίσης δεν είναι δυνατό να αφήσουμε να καταστραφεί ή ήδη βιοκλιματικού χαρακτήρα πλατεία Αγίας Λαύρας, θυσία στην κατασκευή ενός έργου φαραωνικού χαρακτήρα, το οποίο η πόλη δεν έχει καθόλου ανάγκη.
Αλλά ένας οικολόγος σαν εσάς κ. Δήμαρχε θα έπρεπε να ήξερε ότι οι γρανίτες που σκοπεύετε να τοποθετήσετε μόνο καλό στο περιβάλλον δεν κάνουν. Ταυτόχρονα, κάνοντας έργα αναγκαστικά θα τραυματίσετε τα δέντρα (τουλάχιστον στις ρίζες), τα οποία μας διασφαλίζουν λίγο καθαρό οξυγόνο και προστασία από υπερχείλιση (καθώς η ανάπλαση δεν περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων στις γειτονιές γύρω από το κέντρο και  σε όλο τον δήμο – έργο απαραίτητο και αναγκαίο σε ένα Δήμο που στο 82% της έκτασής του δεν διαθέτει αγωγούς όμβριων υδάτων).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ  ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ :  Για  εμάς αυτό το έργο αποτελεί το τελευταίο χτύπημα στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Τα τοπικά καταστήματα, που δεν αποτελούν franchise κάποιας πολυεθνικής εταιρίας, θα κλείσουν εκτινάσσοντας την ανεργία, οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να αφήσουν τα αμάξια τους (διακύβευμα είναι αν θα μπορούν και οι κάτοικοι), θα δώσει νέους πελάτες στα εμπορικά κέντρα, και για την υλοποίηση του θα καταστρέψει την λιγοστή χλωρίδα που έχει απομείνει στο δήμο μας. Και όλα αυτά για ένα έργο (κόστους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο είναι τόσο «καλά» σχεδιασμένο που στα τεχνικά του σχέδιά έχει ένα σωρό λάθη παραλείψεις και ατέλειες (παγκάκια εκεί που βρίσκονται σπίτια, πίδακες νερού μέσα σε καταστήματα κτλ.).  Ακόμα με την υλοποίηση τέτοιου είδους έργων τίθενται οι προϋποθέσεις για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και του ιστορικού – εμπορικού της κέντρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης μια θεματική ζώνη υπερτοπικού χαρακτήρα, για καταστήματα αναψυχής – εστίασης (μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια) με ότι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους του κέντρου και για την πόλη μας.
Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου πρέπει να σταθούμε αντίθετοι σε αυτό το νέο έργο το οποίο τελικά μόνο αρνητικά θα επηρεάσει την ζωή μας. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά έχει αξία. Ένα δήμο γεμάτο ζωή και πράσινο, που θα εξασφαλίζει δουλειά και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες του.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ